fbpx

A “Vasfüggöny-kerékpárút” magyar-osztrák szakaszát augusztus 19-én nyitják meg

Az EuroVelo 13 Vasfüggöny-kerékpárút osztrák-magyar határmenti szakaszát augusztus 19-én, a Páneurópai Piknik 25. évfordulóján, az állami ünnepségsorozat keretei között nyitják meg – jelentette be Csikai Mária, a Kerékpáros Magyarország Szövetség elnöke.
vasfuggony_kerekparut
Az egykori keleti és nyugati blokk határtérségét összekötő ún. “Vasfüggöny Nyomvonal” 2009-ben vált az Eurovelo nemzetközi kerékpárturisztikai útvonalhálózat részévé. A nyomvonal az Északi-tengertől egészen Törökországig fűzi fel az egykori vasfüggöny mentén található – zömében jó környezeti állapotban lévő – periferiális területeket. A nyomvonalnak része az Ausztria és Magyarország közötti határ is, amely már most is jól kerékpározható útvonalon vezet. A Kerékpáros Magyarország Szövetség, mint az Európai Unió SEE-programja “Iron Curtain Trail”-projektjének partnere megállapodott a Fertő-Hanság Nemzeti Parkkal, hogy a frissen felújított Fertő-tó körüli kerékpárútra kihelyezik az Eurovelo-útvonalat jelző táblákat, így már hazánkban is megjelentek az első EV13-táblák.
A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium támogatásával a tavasz során a magyar-osztrák határszakasz fennmaradó magyar oldali szakaszai is kitáblázásra kerülnek, így – mivel az osztrák oldalon az ICT-projekt keretei között megvalósul a táblázás – a több mint 10.000 kilométeres útvonal ezen szakasza átadásra kerülhet. Erre nagyszerű alkalmat nyújt a Páneurópai Piknik 25. évfordulójára szervezett állami ünnepségsorozat, melynek részeként magyar, osztrák és szlovák vendégek, valamint az Európai Kerékpáros Szövetség képviselője nyitják majd meg hivatalosan az útvonalat.
A megnyitót egy kétnapos kerékpártúra követi, melyen a résztvevők Szentgotthárdig végigtekernek a frissen átadott útvonalon – Szentgotthárdon pedig augusztus 20-22-ig az I. EuroVelo-fesztivál során egy-egy napos biciklitúrák, valamint kulturális programok várják majd az érdeklődőket.
Az események a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, a GYSEV és az Európai Unió SEE programjának támogatásával valósulnak meg.
További információ az útvonalról és a túráról: EuroVelo13 kerékpártúra és fesztivál | KMSZ
.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo