fbpx

A Vargánya Vendégházban jártunk – kalandozások a Salgó és a Somoskő lábánál

A Salgótarján környéki hegyek és fennsíkok ideális terepet és környezetet biztosítanak a kerékpárosok számára, legyenek kezdők vagy tapasztaltak, hobbibringások vagy edzésüket végző profik. A kijelölt kerékpáros túráknak, edzőköröknek pedig nincs ideálisabb kiinduló pontja, mint az idén Somoskőújfaluban létesített Vargánya Vendégház, amely egyben a Scott kerékpárok tesztközpontja. A Vendégház Salgótarjántól 3 km-re északra a Salgó és a Somoskő vára tőszomszédságában fekszik, 500 méterre az államhatártól.

Jól kijelölt kerékpáros útvonalak hálózata a Medvesben...

Jól kijelölt kerékpáros útvonalak hálózata a Medvesben…

Somoskőújfalu a Karancs és a Medves közti völgyben terül el, északról Szlovákia illetve a szlovák Sátoros hegy határolja, délről pedig Salgótarján. A Karancs hármas tagoltságával dómszerűen emelkedik fölé környezetének, erdő borította csúcsa gyakran párába, felhőbe burkolózik, ezért hívják Mikszáth Kálmán írása nyomán „Palóc Olimposz”-nak. A 729 m magasságban lévő kilátótoronyból gyönyörű kilátás nyílik a környező vidékre. A Medves hegység bazalttakarója több vulkánból származik. Jellegzetessége a Somoskő és Rónabánya között elterülő 8 km²-es bazaltfennsík, az ún. „Medves lapos”, amely Európa legnagyobb bazaltfennsíkja. E bazaltterület két legszebb bazaltkúpján épült fel Somoskő vára illetve Salgó vára a 13. században, amelyek egy egységes várrendszerhez tartoztak, jól védve a környéket. A somoskői várhegy keleti-északkeleti oldalában különlegesen szép, európai ritkaságnak számító, 5-6 szögletű elválással keletkezett oszlopos bazalt látható, ez a várral együtt viszont már Szlovákiához tartozik.

Egykori bányavasút útvonalát követi a sárga kerékpáros jelzés: az egyik legizgalmasabb szakasza az alagút!

Egykori bányavasút útvonalát követi a sárga kerékpáros jelzés: az egyik legizgalmasabb szakasza az alagút!


A Karancs-Medves Tájvédelmi Körzetben gyönyörű környezet várja a kerékpárosokat, túlnyomó részben gyertyános, kocsánytalan tölgyesek, bükkösök, tölgyesek, illetve telepített akácosok és kis fenyvesek közt haladunk, ahol számtalan védett növény is megtalálható, továbbá gazdag a vadvilág is, nyulakkal, vaddisznókkal, őzekkel, szarvasokkal és fácánokkal. A táj pedig lenyűgöző a már említett bazaltcsúcsokkal, természeti gazdagsággal.

A Salgó vára ismert képe az útvonal számos pontjáról elénk tárul...

A Somoskő vára ismert képe az útvonal számos pontjáról elénk tárul…

A Vargánya Vendégház a vidékén közkedvelt, de igen nehezen megtalálható gombafajtáról kapta nevét. Az idén rendkívül igényesen felújított szálláshely bringásokra és túrázókra szakosodott. Az épület 2 külön apartmanból álló ikerház, amely 9-10 fő számára kényelmes. Apartmanonként 2-2 szoba található, mindegyikhez külön fürdőszoba, épületenként egy nagyobb konyha/közös tér. A pincében bringaszerviz, szauna, a nagy kertben 40 nm-es kinti nyitott szín kemence kapott helyet, amely disznótorok, kenyérsütés és egyéb vígadalom színhelye lehet. A Vargánya Vendégház szolgáltatásai között szerepel masszázs, túravezetés, kerékpározástechnikai tréning, a borkóstoló, illetve akár szervezett edzőtábor is. A tulajdonosok a vendégházat úgy építették és alakították ki, hogy a bicajosok mindent megtaláljanak benne, amire szükségük lehet. Valódi palócföldi vendégszeretet élvezhet az idelátogató, közvetlen, baráti, sporttársi hangulatban.

A Vargánya Vendégház ideális bázis a túrákhoz, lévén a sárga kerékpáros útvonal a ház előtt halad el...

A Vargánya Vendégház ideális bázis a túrákhoz, lévén a sárga kerékpáros útvonal a ház előtt halad el…


A Vargánya Vendégház egyben Scott kerékpár-tesztközpont, ahol a környékbeli kiépített montis útvonalakon kikölcsönözve kipróbálhatjuk a legendás svájci cég közép-felsőkategóriás MTB modelljeit. Ideális a helyszín, lévén többféle nehézségű útvonal és táv között válogathatunk, mind kiválóan jelzett, eltévedni nemigen lehet, de elfáradni annál inkább. Mi is kipróbáltunk néhányat ezek közül, tanúsítjuk, hogy a környezet lélegzetelállítóan szép, és valóban léteznek olyan „körök”, amely akár nem elkötelezett montisok számára is élvezetes, tehát családdal is érdemes ide ellátogatni. Persze vannak keményebb edzőkörök is, ahol még a legjobbak is csiszolhatják technikai tudásukat, állóképességüket. A tesztközpontban egy jól felszerelt kerékpárműhely található, amely számos kereskedés „szervizét” simán lepipálja.

A Scott tesztközpont gépparkja és a kiválóan felszerelt műhely...

A Scott tesztközpont gépparkja és a kiválóan felszerelt műhely…

Az igénybe vehető kerékpárok között találunk három Scott Spark 29er össztelós gépet, ami a legdurvább terepeken érzi elemében magát, 100 mm rugóúttal, Syncros, XT, Formula alkatrészekkel. A napi bérleti díj 1500 Ft bevezető akcióban. A BikeMag „tesztpilóta” nem a Spark, hanem a Scott Scale 650b (27.5″-os kerekű) nyergében fedezte fel a tájat és az ösvényeket, a szálláshely tulajdonosának szakszerű túravezetésével. A Scale meglepően jó bringa 100 mm rugóúttal, Syncros, XT, Formula alkatrészekkel.

A Vendéghártól felfele vezet az út az alagúthoz, majd fel a Medves fennsíkra...

A Vendégháztól vezet az út az alagúthoz, majd fel a Medves fennsíkra…

A Vargánya Vendégház ezen felül a pezsgő Salgótarján környéki kerékpáros élet szerves része, például egy hete rendezték meg a Karancs Királya hegyikerékpárosok és futók versenyét a Karancs emelkedőjén. Egyenkénti indításos “uphill” időfutamról van szó, sok izgalommal, több korosztály számára. Érdemes versennyel összekombinálni az itt tartózkodást, még hasznos tanácsokat is kaphatunk vendéglátóinktól: a szálláson kiállított győzelmi trófeák és érmek magukért beszélnek!

Kilátás a fennsíkon...

Kilátás a fennsíkon…

Bár nem éppen a természetben bicajozás részét képezi, megemlítenénk egy további érdekességet. Számomra a túrák mellett Salgótarján kerékpáron történő bejárása is maradandó élmény volt: nem gondoltam volna, hogy az egykori nehézipari központunk élő retro hangulattal fog elvarázsolni. Tudvalevő, hogy a rendszerváltás után visszaesés állt be a gazdasági életben: elsőként a Síküveggyár jelentett csődöt, utána a BRG elköltöztette Salgótarjáni üzemét, majd Acélgyár is részben megszűnt. Ellenben a lakosság döntő része maradt, az idő kereke pedig megállt. Az acélgyár környékének hangulata a 70-es éveket idézi, a mulatóhely Kohász Kaszinó névre hallgat, magunk előtt látjuk, ahogy a munkások az acélgyár utcáján bandukolnak a reggel 6 órai műszakkezdéshez, a sarkon kenyér- és húsbolt, ahol sebtében megreggeliznek. Mindemellett 2009-ben városszépítő program indult, ennek első jeleit nyomon követhetjük a megújult belvárosban. Salgótarjánban a kerékpáros közlekedés összesen 137.554.828 Ft támogatást kapott, így nemsokára egy 15 km hosszú kerékpárút jön létre a város számos pontja, illetve két környező település összekötésével.

Somoskő vára is mindössze 4 km-re van a Vendégháztól...

Somoskő vára is mindössze 4 km-re van a Vendégháztól…

Kerékpárral a Karancs-Medves vidékén

A hegyikerékpáros turistautak a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság, az Ipoly Erdő Zrt., a Nógrád Megyei Természetbarát Szövetség és a Salgótarjáni Hegyikerékpáros Egyesület közös megállapodása alapján kerültek kialakításra. A sárga kerékpáros jelzések 2007-ben a zöld „kör” 2008 tavaszán került felfestésre. A hálózat 2013-ban jelentős mértékben bővült a Salgótarján Helyi TDM Közhasznú Egyesület pályázata segítségével, továbbá egy újabb színnel gazdagodott. A nógrádi megyeszékhely környékén kijelölt útvonalakat végigkerekező bringások döntő részt erdei ösvények élvezetes lejtőin, emelkedőin ismerhetik meg a Karancs-Medves vidékének csodálatos természeti látnivalóit.

Kilátás a várból

Kilátás a várból


A sárga kerékpáros turistajelzés útvonala teljes kört ír le a Salgótarjánt körülölelő hegyvidéken: A Vargánya Vendégházat érintő pontjától indult a BikeMag csapat felfedező útjára, a sárga kör teljes hossza 56,1 km , általunk bejárt szakaszok a Somoskőújfalu volt kisvasút alagútja és nyomvonala – Eresztvény – Petőfi-sétány – Medves-fennsík – Medves-fennsíki elágazó (itt áttérési lehetőség a zöld és piros kerékpáros turistajelzésekre ) – Rónabánya (itt áttérési lehetőség a piros kerékpáros turistajelzésre ) – Szilváskőpuszta – Bárna – Három-határ-hegy – Inászóbányai elágazó – Inászó – Kis-Somlya – Csókás-tető. A túra eleje, azaz a szálláshoz legközelebbi rész, akár családi túrák számára is ajánlható, az alagút, amin átvezet mindenképpen nagy élmény mindenkinek. Eresztvénytől már vannak nehézségek, de a montizást nem művelő túratársunk is gond nélkül tudott velünk haladni. Inárszótól már nem árt a terepkerékpáros tapasztalat, inkább rendszeresen hegyikerékpározóknak ajánlott.

A zöld kerékpáros turistajelzés: hossza 12,0 km, Salgóbánya után a Medves fennsíkon halad, egyáltalán nem nehéz terep, de nagyon látványos. A Medves-fennsíki elágazóban áttérési lehetőség van piros kerékpáros turistajelzésekre. A piros kerékpáros turistajelzés teljes hossza 7,8 km, útvonala Somoskő – Közép-bánya bejárata – Medves-fennsíki elágazó – Rónafalu – Rónabánya majd vissza Somoskő buszfordulóhoz, itt áttérési lehetőség van a sárga kerékpáros turistajelzésre . A Medves-fennsíki elágazóban áttérési lehetőség a zöld és sárga kerékpáros turistajelzésekre, Rónabányán áttérési lehetőség a sárga kerékpáros turistajelzésre . Talán technikailag ez a legkönnyebb a három közül, bár az állóképességet az emelkedők kétségtelenül igénybe veszik.

Kevésbé gyakorlott bringások is találnak maguknak élvezetes útvonalat...

Kevésbé gyakorlott bringások is találnak maguknak élvezetes útvonalat…

A három útvonalból erőnlétünk és technikai tudásunk szerint összeállíthatunk különböző túravariációkat, például családoknak ajánlott hegyikerékpáros túra a sárga kerékpáros turistajelzés útvonalának Somoskőújfalu – Eresztvény – Medves-fennsíki elágazó szakasza, majd a zöld kerékpáros turistajelzés útvonalának Beszterce lakótelepi elágazó – Kercseg-lapos bejárata és Salgóbánya – Medves-fennsíki elágazó szakasza, továbbá a piros kerékpáros turistajelzés útvonala annak teljes hosszában. Hobbi hegyikerékpárosoknak ajánlott a sárga kerékpáros turistajelzés útvonala a Rónabánya – Bárna – Inászóbányai elágazó érintése bármelyik más útvonallal kiegészítve, a Kercseg-lapos bejárata – Karancs-kilátó közötti szakasz kivételével. Gyakorlott montisok mindennel próbálkozhatnak, a könnyen teljesíthető szakaszokon pedig nyomhatják, ahogy a csövön kifér!

Még egy kiváló kerékpáros útvonal áll rendelkezésre a Vendégház tőszomszédságában. Ez már Szlovákiát is érinti, Somoskő várát megkerülve Somoška, Siatorská Bukovinka irányába is vezet a régi bányavasút útvonal, a hazaihoz hasonlóan kellemes terepviszonyok közt, jól karbantartott felületen, erős töltésen. A szlovákok elsősorban gyalogos turistákra gondoltak, de montizásra is ideális, közben megállhatunk a Somoška kilátónál, ahol a Salgó és a Somoskő vára egymás mögött látható. Siatorská Bukovinka után a Somoskőújfalu határátkelőnél jutunk ki, de hazatérés előtt érdemes egy sztrapacska erejéig megállni a határtelepülés másik oldalán!

Itt a vége... nagyon jól éreztük magunkat!

Itt a vége… nagyon jól éreztük magunkat!

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo