fbpx

A kerékpározók 80%-a szabályosan kivilágítva közlekedett az országos lámpaszámlálás alatt

November 11-én az ország 96 pontján, 2124 kerékpározót megszámolva vizsgálta a Magyar Kerékpárosklub önkéntesek segítségével a biciklik világítását. Az akció célja, hogy valódi információkat nyújtson egy olyan témában, amiben az előítéletek erősebbek az adatoknál. 2019 őszéhez képest (tavaly a járványügyi korlátozások miatt elmaradt a számlálás) a 15-el több helyszín és mintegy 700-al több megszámolt kerékpározó ellenére is jelentős javulást mértek a lámpaszámlálók országosan és Budapesten egyaránt. Országosan 91,8% legalább első vagy hátsó lámpával biciklizett, 80,3%-nak elöl-hátul is volt lámpája, és csak 8,2% volt sötét. Budapesten 93,3-82,3-6,7% volt ugyanez az arány.

A lámpaszámlálás során önkéntesek egy általuk kiválasztott helyen, egy időben (19:00-19:20 között) számolják meg, hogy az elkerékpározóknak elöl, hátul, elöl és hátul vagy sehol nincs lámpája. Az adatok összesítése után településméretek alapján vonhatunk le következtetéseket arról, hogy valóban olyan sokan kerékpároznak-e lámpa nélkül, mint azt gyakran állítják.

A lámpaszámlálást 2011 óta csináljuk, így hosszútávon összehasonlítható adatokat nyerhetünk az összefoglaló táblázatunkból. 2020-ban és 2021 tavaszán a járványügyi korlátozások miatt kevesen közlekedtek, ezért akkor nem mértünk.

Budapest bringásai a legszabályosabbak

Sajnos idén főleg a nagyvárosokban voltak önkénteseink, így kistelepülési adatokat most nem kaptunk, és kisvárosokban is kevés mérőpont volt.

Azt viszont kimondhatjuk, hogy a 2019 őszi adatokhoz képest országosan és a különböző méretű városokban is javult a mért lámpahasználat.

Számolj velünk!

Szeretnénk, hogy tavasszal még többen számoljunk lámpát. Ha nem akarsz lemaradni a Facebook eseményről, akkor iratkozz fel az emailcímeddel ezen a linken!

(Magyar Kerékpárosklub)

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo