fbpx

A kerékpáros balesetek 80 százaléka gyermekekkel történik

Nemcsak a tavasznak köszönhető, hogy egyre több kerékpáros rója a hazai utakat: a Magyar Kerékpáros Klub felmérése szerint csak Budapesten háromszorosára nőtt a biciklisek száma az elmúlt 3 év alatt. Számtalan pozitív hatása mellett a kerékpáros közlekedés sok veszéllyel is jár. A Generali adatai szerint leggyakrabban csonttöréssel végződnek a kerékpáros balesetek, amelyeknek ráadásul csaknem 80%-a gyermekekkel történik. A biztosító – az érintettek megkérdezésével – több megoldást alakított ki, melyek segítségével a kerékpárosok rendkívül alacsony havidíj mellett is biztonságban tudhatják magukat.

gyerek_kerekpar

A közösségi közlekedés és a légszennyezettség szempontjából is örömteli tendenciát mutat a Magyar Kerékpáros Klub és a Critical Mass felmérése: a budapesti Múzeum körútra kihelyezett kerékpáros forgalomszámláló adatai szerint ugyanis az elmúlt három évben megháromszorozódott a biciklisek száma. A főváros forgalmi dugói és a zsúfolt tömegközlekedési eszközök mellett a kerékpár kiváló alternatíva a melegebb hónapokra, amihez a most induló közbringa-rendszer is hozzájárul.

  • „Tavaly nyáron kezdtem bringával járni dolgozni. Sokkal gyorsabb, szép időben pedig kimondottan élvezetes.” (Kata, kutató Budapesten)

Emellett szerencsére egyre több a bicikli út a fővárosban is, de sajnos még korántsem mindegy merre indulunk. A Kerékpáros Kerekasztal Nemzeti Kerékpáros Koncepciója szerint Magyarországon kiemelkedő – Dániával közel azonos szintű – a kerékpáros közlekedés aránya, de a következő években további 2000 kilométernyi kerékpárút megépítése lenne szükséges ahhoz, hogy az ország teljes területén megfelelő körülmények között lehessen biciklizni. Indulás előtt tehát érdemes lehet tájékozódni az utakról. A Generali a Biztonságért Alapítvány által is támogatott Kátyúvadász honlapon megtekinthető az egyes utak és a főbb kerékpárutak állapota, ennek alapján pedig elkerülhetők a nem megfelelő minőségű útszakaszok.

A kerékpárutak hiányában országúton történő biciklizés közben különösen kiszolgáltatottak a kerékpárosok, így nem meglepő, ha baleset éri őket.

  • „Szabályosan bicikliztem az úton, amikor a szemben levő sávban egy autós előzni kezdett, és előzés közben elütött. Nagyon gyorsan történt minden, de lehúzódni sem tudtam volna jobban, csak ha az árokba hajtok. Szerencsére csak kezem tört el.” (Misi, fogorvos)

A Generali Biztosító 2013-ban közel 190 olyan kárbejelentést regisztrált, mely különböző biciklis balesetekből adódott, ezeknek pedig mintegy 80%-ában gyermekek is érintettek voltak. A kerékpárosok körében a leggyakoribb sérülés a csonttörés, a gyermekek aránya pedig megegyezik a balesetek számánál tapasztalttal.

  • Kislányommal bicikliztünk épp, amikor egy kanyarodó autó a hátsó kerekünket elütötte, mi pedig felborulunk. Az esés közben a lányom bokája eltört. (Szilvia, családanya)

A biztosító adatai alapján a legnagyobb, 1,2 millió forintnyi kárkifizetés a tavalyi évben egy középkorú kerékpáros balesetéből adódó nyaki gerincműtéthez köthető, ami jól mutatja, milyen súlyos sérülések fordulhatnak elő.

A Generali Milliós segítség nevű balesetbiztosításának Bringa csomagját kimondottan a kerékpárosok igényeinek megfelelően alakítottuk ki. A biztosítás a leggyakrabban felmerülő esetekben, magas térítési összeggel segít a balesetet szenvedett biciklistáknak. A csomaggal alacsony havidíj ellenében az egész világon, a nap 24 órájában biztosíthatják magukat váratlan helyzetek esetére” – mondta Schaub Erika, a Generali Biztosító személybiztosítási igazgatója.

A baleseteken kívül a lopáskárok ellen is érdemes védekezni, évente ugyanis körülbelül 10 ezer kerékpárt tulajdonítanak el az országban, ráadásul ez a szám évről-évre növekszik. A Generali tapasztalatai szerint kerékpárlopások gyakran történnek a társasházi lakáshoz tartozó tárolókból, folyosóról, a családi házak kertjéből vagy melléképületből, különösen a nagy értékű kerékpárok esetében. A Generali Házőrző lakásbiztosításának Sport csomagja ad lehetőséget a lopás okozta anyagi veszteségek kivédésére: a biztosító megtéríti a kárt, ha a kijelölt kerékpártárolóhoz zárral rögzített kerékpárt ellopják, de akkor is, ha az autóra felszerelt zárható kerékpár csomagtartóról tulajdonítják el a kétkerekűt.

.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo