fbpx

A fényvisszaverő csík, ami megmentheti az életed

Minden autós rémálma, amikor vezetés közben a nedves, sötét úton egy kivilágítatlan, nulla fényvisszaverő felülettel rendelkező kerékpáros vagy gyalogos a semmiből hirtelen megjelenik az autója előtt. Jobb esetben éppen ki tudja kerülni, rosszabb esetben elüti az adott személyt és egy tortúra lesz az egész esetből. Pedig az egész egyszerűen megelőzhető lett volna, elég lett volna csak egy lámpa vagy legalább egy szélesebb fényvisszaverő csík a ruházatra, amivel az autósnak meglett volna az esélye, hogy időben észlelje a felelőtlen személyt.

Ezt a cikket az élet és a hétköznapok tapasztalatai ihlették.

Napi szinten vezetek autót, ülök kerékpárra és sétálok a városban és lakott területen kívül, így nem tartom magam kifejezetten sem kerékpárosnak, sem autósnak, sem gyalogosnak, mindhárom vagyok, mindhárom szemszögből látom a közlekedést – bár a kerékpáron eltöltött rengeteg idő erősen befolyásolja a közlekedési stílusomat és előrelátásomat.
Az autóban ülve régebben is belefutottam egy-egy olyan kerékpárosba, aki a sorsot kísértve minden világítás és fényvisszaverő felület nélkül kerékpározott az úton, de mostanában nem tudom mi történt, de naponta találkozom legalább egy “szellemmel”.

Megyek az autóval a város külterületén a közvilágítás nélküli úton 30-50 km/h-val, aztán a semmiből megjelenik egy kivilágítatlan kerékpáros előttem, aztán még egy és még egy. Nem tudom, hogyan hozzák össze, hogy egy darab prizma vagy fényvisszaverő csík nincs rajtuk, lámpáról nem is beszélve. Egyébként nem véletlen a nagy kerékpárforgalom ezen a szakaszon, mert két városrészt összekötő kerékpárút megy erre. Nehéz megérteni, hogy mi járhat egy olyan ember fejében, aki kivilágítatlan közúton világítás és minden prizma, fényvisszaverő felület nélkül kerékpározik. Arra nem gondol, hogy akár meg is halhat, ha egy autó nem látja és elüti? És még az is felmerül bennem, hogy ő hogyan lát, mert én is szoktam arra gyalogosként kutyát sétáltatni a szomszédos réten és általában van nálam egy 400 lumenes lámpa, hogy lássak rendesen. Oké, néha nem kell lámpa, mert a szomszédos (2 km-re lévő) Sóstói Stadion fénye energiaválság idején is bevilágítja a rétet. Mondhatnánk, hogy biztos nincs pénze lámpára vagy fényvisszaverő ruházatra az adott bringásoknak, csak az a gond ezzel, hogy a kerékpárjaik nem ezt mutatják.

Hasonló a helyzet a gyalogosokkal is, mivel a környéken menő kerékpárút másik fele járda, így előtte gond nélkül sétálgatnak a kivilágítatlan úton teljesen fekete ruhában a gyalogosok – a vicc az, hogy itt van járda is, persze azon sincs világítás. Nem lepődnék meg, ha valamelyiküket egyszer elütnék (mivel a nagyobb sebességkülönbség miatt hamarabb utoléri az autó őket, mint egy bringást).

Nehezen tudom felfogni, hogy valakinek nem az az elsődleges, hogy látszódjon, főleg ha ő a közlekedés leggyengébb szereplője, legyen szó akár kerékpárosról vagy gyalogosról, őt semmi nem fogja megvédeni egy ütközéskor, míg az autós legrosszabb esetben is kb annyira sérül, hogy kinyílnak a légzsákjai… A forgalomban az egyik legfontosabb dolog, hogy látszódjunk, – mindig ezt tanítottam a gyerekeknek amikor a városi bringázást oktattam – mondjon bármit a KRESZ, nem bújhatunk el az úton, látszódnunk kell, mert az életünk múlhat rajta, nem mellesleg az elsőbbséget sem tudják megadni nekünk ha nem látnak minket. A gyalogosokra ugyanez igaz, hiába nem írja elő nekik a KRESZ lakott területen a világítást, a fényvisszaverő ruházatot, ettől még nem fognak látszódni és simán elcsapja őket az autó akár a zebrán is. Tényleg nagyon meredek helyzeteket látni nap, mint nap, pedig nem lenne bonyolult a gyalogosnak is tenni azért, hogy az életben maradási esélyei nőjenek és nem csak az autóstól várni azt, hogy a nedves, csillogó úton, többfelől érkező fény mellett, sokfelé figyelve, még azt vadássza, hogy mikor jelenik meg valaki láthatatlan jelmezbe öltözve előtte az úton. Csak részesítsük előnyben az olyan ruházatot, amin vannak fényvisszaverő elemek vagy szerezzünk be pár olyan kiegészítőt, ami növeli a láthatóságukat is mindenki biztonságban haza fog érni.

Lehet azért érint ez a téma most ennyire érzékenyen , mert az elmúlt hónapokban nagyon sok időt töltöttem azzal, hogy lámpákkal és különböző fényvisszaverő ruházatokkal, eszközökkel foglalkozzak, – volt hogy egy hétig csak kerékpáros lámpákkal keltem és feküdtem – annyi praktikus kiegészítő létezik már, ami segítenek nekünk életben maradni és nem is kerülnek egy vagyonba, nem feltétlenül kell a legdrágábbat megvenni belőlük, már egy olcsóbb típus is jelentősen jobb, mint a semmi, használjuk őket.

Remélhetőleg ez a cikk az olvasóinknak sok újat nem mondott, de ha már csak egy ember elkezd használni fényvisszaverő ruházatot és/vagy lámpát akkor már megérte.

Nagy kerékpáros lámpateszt 2022!

ABUS Lumino kiegészítők: Mindig látszódj a forgalomban!

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo