fbpx

Tartósítsunk – aszalás és kandírozás

Mikor a gyümölcsök és a zöldségek tartósításáról van szó, sokan hajlamosak összekeverni az aszalást és a kandírozást. Pedig óriási a különbség a kettő között, mi pedig most elmeséljük, hogy mit is jelent az aszalás, és hogyan kell elképzelni a kandírozást.

Miért szükséges?

A gyümölcsök és a zöldségek tartósítására elég nagy az igény, hiszen rengeteg idénygyümölcs van, amit az év többi időszakában is szívesen fogyasztunk. Arról nem is beszélve, hogy mindkét tartósítási mód esetében a természet kincsei végig megőrzik a vitamintartalmukat. Ez nagy előny a többi módszerhez képes, mert mondjuk ha befőzzük a gyümölcsöt, akkor a vitamintartalma minimálisra csökken, hiszen bizonyos hőmérséklet felett elpusztulnak a vitaminok. Így a legtöbb esetben csak az íze marad és az illúzió, hogy hozzájárul az egészségünkhöz.

Az aszalás alapvetően a gyümölcs kiszárítása. Ehhez persze szükséges meleg levegő és egy megfelelő hely, ami kellően száraz és meleg, valamint alacsony páratartalommal rendelkezik. Ezeken a tájakon zsinórokra fűzik fel a gyümölcsöt, de az sem rika, hogy egy rácson terítik szét azokat, és a szabad ég alatt, árnyékban készítik az aszalványokat. Ez azért lényeges, mert a közvetlen napfény nem tesz jót a vitaminoknak, és persze a gyümölcs színe sem lesz olyan kívánatosan szép. Az ízek is intenzívebbek lesznek a folyadék hiánya miatt.

Ha nincs meg a fentiek közül valamelyik, akkor a padlás, a kályha teteje is szóba jöhet, úgyhogy ne riadj vissza attól, ha ezen töröd a fejed és nem tudtad, hogy hogyan kezdj neki. Persze nem kötelező magadnak készíteni az aszalványokat, hiszen a Magzsola kínálatában akár készen is rengeteg finom és egészséges aszalvány vár.

A kandírozásról röviden

Kandírozott narancshéj vagy gyömbér? Ehető virág? Ugye, hogy ismerős fogalmak? Ezek mindegyike ugyanazzal a módszerrel készül, azaz a benne lévő vizet cukros oldattal váltjuk ki. Maga a módszer többféleképpen is kipróbálható, hiszen az alapja ugyanaz, csak az időtartam más, amit rá kell szánnunk.

A hosszabb és tartósabb kandírozás 10-14 napig tart, de jóval szebb és csillogóbb a végeredmény. Ebben az esetben a gyümölcsöt cukros lébe tesszük és felfőzzük. Ezután abból kivéve egy tálcán megszárítjuk és újra felfőzzük és újra szárítjuk. Ezt 10-14 napig ismételjük, aminek az eredménye a tökéletes kandírozott gyümölcs lesz.

Az egyszerűbb és rövidebb módszer, hogy 3 napig hideg vízben áztatjuk a gyümölcsöket, majd megfelelő mennyiségű kristálycukrot adunk a vízhez és felfőzzük. Ezután 60 fokon kell kiszárítani egy tepsiben, majd tálalható és fogyasztható lesz a végeredmény.

Mindkét tartósítási mód igazi csemegét eredményez, így érdemes kísérletezni vele.

 

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo