fbpx

Mavic Yksion Pro, Yksion Elite Guard és Aksion országúti rendszerintegrált köpeny

A Mavic kerékszettek a méltán legendás felnitechnológiára, illetve a 80-as években kifejlesztett, megbízható ipari csapágyas agyakra épülnek. A francia gyártó az egyik első piaci szereplőként kínált kész, „gyári” kerékszettet, amely alapja a rendszertervezés. Egy gyári keréknél a küllők, az agyak, a felnik egy egységet képeznek a minél tökéletesebb végeredmény érdekében. Innen logikus lépés vezet a teljes kerékrendszer kifejlesztése és gyártása felé. A Mavic tehát 2011-ben egy újabb frontot nyitott a kerékpárosok kegyeiért folytatott ádáz piaci versenyben, így ma már a legtöbb rendelkezésre álló modell nemcsak az agyakat, abroncsokat, küllőket, küllőanyákat és a felniszalagot foglalja magában, hanem a köpenyeket és a tömlőket is tartalmazzák.

outi_gumik_mainA rendszertervezés célja a lehető legmagasabb szintű kerékteljesítmény elérése, amelyhez a köpenyválasztás nagy mértékben hozzájárul. Az aerodinamikai előnyök kiaknázásához a megfelelő párosítás kritikus tényező: ez jelenti részben az abroncs és a köpeny szélességének és illesztésének összehangolását, de a felpumpált külső formája is eltérő lehet, amelyet döntően a szövetszerkezet-kialakítás határoz meg. Ha nem az aerodinamika nem a fő szempont, de a felhasználás mégis versenyorientált, akkor a maximális tapadás és az alacsony tömeg élvez prioritást, míg az edzőkerekek esetében az ideális köpeny tartós és defektálló. Mint látható, a kerékszettek rendszertervezésében bőven van ráció, és mivel a Mavic megannyi felhasználásra kínál kerékmodelleket, a köpenyválasztéknak palettája is ehhez igazodva rendkívül széles. A jelen bemutetóben talán a három népszerűbb modell kerül górcső alá.

[divider scroll_text=”Mavic Yksion Elite Guard”]

outi_gumik_4A Mavic Yksion Elite Guard modell a hosszú távú, mindazonáltal teljesítmény-centrikus kerékpározást helyezi a fókuszba, következésképpen ellenálló de rendkívül finom szövetszerkezet-kialakítást kap, az alkalmazott gumikeverék tartós, emellett a lehető legszélsőségesebb időjárási körülmények közt is kiváló tapadást biztosít. A szövet 120 Tpi sűrűségű, amely a 25 mm-es szélességgel párosítva a kényelmet is nagy mértékben fokozza, így hozzájárulva a hosszú távolságok sikeres abszolválásához. Az egész napos kalandok során ugyebár defektet sem szeretnénk lépten-nyomon szerelni, így a Mavic fejlesztők a szövetszerkezetbe szúrás és vágás elleni védőréteget is alkalmaztak. Az Yksion Elite Guard ajánlható általános kerékpározás bármely évszakban, igényesebb kerékpárok esetében edzőköpenynek is beválhat, mindazonáltal keményebb körülmények közt (rossz útviszonyok, hideg időjárás, csapadék) a velük való versenyzés is megfontolandó.

„Az Yksion Elite Guard a nemzetközi szaksajtó tesztjein kiválóan szerepel számos ajánlást és elismerést érdemelt ki.”

Jellemzők:

  • nedves időjárásra is alkalmas gumikeverék
  • speciális mintázat
  • 120 Tpi szövetsűrűség
  • defektvédelem
  • 230 gramm
  • 25 mm szélesség
  • 100-130 Psi ajánlott nyomástartomány

Ajánlott fogyasztói ár: 11.200 Ft.

[divider scroll_text=”Mavic Yksion Pro PowerLink”]

outi_gumik_2Ha versenyspecifikus köpenyre van szükségünk, akkor a profi országúti kerékpársportban etalon márkának számító Mavic-ra mindenképpen számíthatunk. Évtizedek óta a sárga logós francia cég adja a Tour de France és számos más jelentős nemzetközi verseny független szervizautóját vagy -motorját, kerékszettjeit a legnagyobb csapatok és sztárversenyzők hajtják. Az Yksion Pro PowerLink ennek megfelelő teljesítményszintet biztosít. Kifejlesztésének egyértelmű célja a lehető legjobb tapadás, a legcsekélyebb gördülési ellenállás és tömeg biztosítása, ez a modell az SSC és „fehérmatricás” kerékszettek tartozéka. A modellnévben szereplő PowerLink technológia a kettős gumikeverék alkalmazását takarja, ahol a középső futóél tartósabb, keményebb és a gördülési ellenállást minimalizáló összetételt kap, míg a szélek rendkívüli tapadást tesznek lehetővé a kanyarokban. A szövetszerkezet-kialakítás 127 Tpi szövetsűrűséget alkalmaz, a rétegek közé pedig defektvédelmet biztosító Kevlar film kerül (lásd golyóálló mellények). A keskenyebbik változat bőven 200 gramm alatti tömegadata a kaptatók sztárjává is avatja a Yksion Pro PowerLinket. Ha a profik által használt legmagasabb szintű köpenyre van szükségünk, a Mavic ebben is segítségünkre lehet!

outi_gumik_3Jellemzők:

  • versenyfelhasználásra tervezett kettős PowerLink gumikeverék
  • alacsony gördülési ellenállást biztosító mintázat
  • 127 Tpi szövetsűrűség
  • Kevlar defektvédelem
  • 190/210 gramm
  • 23/25 mm szélesség
  • 100-140 Psi ajánlott nyomástartomány

Ajánlott fogyasztói ár: 14.440 Ft.

outi_gumik_1

[divider scroll_text=”Mavic Aksion”]

outi_gumik_8
A Mavic Aksion köpenymodell egyértelmű célja a tartósság és a biztonság garantálása, mindazonáltal hajtogatós (Aramid szálas) kivitelt kap, így a tömege is „baráti”. A szövetszerkezet 60 Tpi sűrűségű nejlon alapanyagot alkalmaz, amely ellenálló és megbízható, a 65 d keménységű gumikeverék pedig ideális kompromisszum a tapadás és a futásteljesítmény között. Gyárilag a kedvező árfekvésben kínált, főképpen amatőr használatra tervezett Mavic kerékszetteken feszül, mindazonáltal még a profi versenyzők is előszeretettel alkalmazzák a szezonon kívül felkészülésekre, kilométergyűjtésre. Az Aksion a hasonló árkategóriájú köpenyek közül mindenképpen kiemelkedik: nem véletlenül virít rajta a minden által felismerhető sárga logó!

outi_gumik_9Jellemzők:

  • versenyfelhasználásra tervezett kettős PowerLink gumikeverék
  • hajtogatós kivitel alacsony áron
  • 60 Tpi szövetsűrűség
  • új grafika 2015-ben
  • könnyebb szövetszerkezet 2015-ben
  • 240/260 gramm
  • 23/25 mm szélesség
  • 100-130 Psi ajánlott nyomástartomány

Ajánlott fogyasztói ár: 9.280 Ft.

Természetesen a most bemutatott köpenymodelleken kívül számos speciális változatot gyárt a Mavic, így például szingók, aerodinamikai szempontból tervezett típusok is szerepelnek a széles palettán. Ezek szerencsére hazánkban is mind elérhetőek.

További információ a forgalmazó honlapján.

mavic_road_1_6[divider scroll_text=”Mavic történelem dióhéjban”]
Az 1889-ben alapított francia Mavic mára a kerékpársport elválaszthatatlan részévé vált. Első nagy dobásuk az alumíniumabroncs-gyártás tökéletesítése volt, az 1934-es Tour de France győztese Antonin Magne már a Mavic cég legújabb fejlesztésű, duplafalú, szegecselt dúralumínium felnijét hajtotta. Az abroncs tömege mindössze 750 g volt, szemben az akkor általánosan használt acél abroncsok 1,2 kg-os terhével! Az 50-es években a Mavic márkanév a versenysport szinonimájává vált, amelyet a mai napig meg is őrzött. Ezt jól mutatja, hogy évtizedek óta a sárga logós francia cég adja a Tour de France és számos más jelentős nemzetközi verseny független szervizautóját vagy -motorját.

outi_gumik_7

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo