fbpx

XCO világkupa Val di Sole 2019: Európa legjobbjai harcban a győzelemért

A múlt hétvégi Európa-bajnokságot követően Olaszországban folytatódott a legrangosabb nemzetközi versenysorozat. A kontinensviadal legjobbjai itt is a mezőny elején. Magyar eredményekkel!

A pénteki Short Track verseny szakadó esőben zajlott, saras körülmények között küzdöttek meg a rajtpozíciókért a versenyzők a Nap völgyében. Jolanda Neff (Trek Factory Racing) már a rajt előtt elmondta, hogy szeret ilyen időben versenyezni, amit a pályán is bizonyított, nyerte a futamot. Jolanda honfitársa Sina Frei (Ghost Factory Racing) támadását hárítva, az utolsó körben előzve szerezte meg az elsőséget, Frei második lett. Harmadikként Pauline Ferrand-Prevot (Canyon SRAM) zárt, míg kisebb meglepetésre a világbajnok Kate Courtney (Scott SRAM) csak 10. lett, így csak a második sorból startolhatott vasárnap. Benkó Barbara (Ghost Factory Racing) egy bukást követően a 35. helyen zárt.

A férfiaknál a cyclocross versenyhez hasonló körülmények Mathieu van der Poel (Corendon Circus) malmára hajtották a vizet. A holland csodagyerek minden eddigi XCC versenyt megnyert idén, ahol indult, Olaszországban a már megszokott módon egyedül Henrique Avancini (Cannondale Factory Racing) tudta vele tartani a lépést. Van der Poel az utolsó körben támadott, amivel lerázta brazil vetélytársát és magabiztosan nyerte a versenyt. Harmadikként, meglepetésre a belga bajnok Jens Schuermans (Scott Cresue Oxygene) futott be, Ondrej Cink (Kross Racing Team) és Nino Schurter (Scott SRAM) előtt. Parti András (TREK Team) a 37. lett.

Avancini és van der Poel harca a Short Track versenyen – @Bartek Wolinski/RedBull Content Pool

Az olaszországi pálya 4,3 km hosszú, 190 m szintemelkedést tartalmaz körönként. A 2008-as világbajnokság helyszíne nem a legtechnikásabb körök egyike, viszont az egybefüggő hosszabb emelkedők komoly kihívás elé állítják a versenyzőket. Vasárnapra a nap is kisütött, így tökéletes állapotú pályán kellett a nőknek 5, míg a férfiaknak 6 kört megtenni.

Val di Sole XCO pálya 2019

XCO nők

A hölgyek futamában Pauline Ferrand-Prevot 2015 után tudott ismét futamot nyerni. A verseny meglehetősen érdekesen alakult, hiszen Jolanda Neff a harmadik körre 50 másodperc hátrányba került a francia mögött, sőt felért rá a visszatérő évében egyre jobb formába kerülő Jenny Rissveds (Team 31) is.

Pauline Ferrand-Prevot 2015 után nyert újra világkupát – @Bartek Wolinski/RedBull Content Pool

Neff végül meg tudott újulni és az utolsó körben felzárkózott az élre, az első hely sorsáról sprint döntött, amit így Ferrand-Prevot szerzett meg. Neff így is remek hétvégét zárt, visszavette a vezetést a világkupa-összetettben. Harmadikként Jenny Rissveds ért célba, a svéd versenyző 3 év kihagyás után ismét a világ élvonalában van. Rossz hétvégét fogott ki a világbajnok Kate Courtney, 5 perc fölött hátránnyal a 17. helyen ért csak célba. Benkó Barbara 41. lett.

XCO férfiak

Már a verseny elején nyilvánvalóvá vált, hogy három versenyző közül fog kikerülni a futam győztese. Mathieu van der Poel, Nino Schurter és Mathias Flückiger (Thömus RN Racing) korán elszakadtak a többiektől, és bár a második körben úgy tűnt, hogy Gerhard Kerschbaumer (Torpado Ursus) és Stephane Tempier (Bianchi) felérnek, végül nem tudtak megragadni a legjobbak között, ráadásul az olasz versenyző defektet is kapott. Az élen álló hármas a teljes versenyt együtt tette meg, apróbb támadások voltak, de az alapvetően gyors tempó miatt senki sem próbálkozott nagyobb akcióval.

Mathieu van der Poel bombaformában – @Bartek Wolinski/RedBull Content Pool

Érdekes volt látni, hogy Schurter leginkább csak teszi a kereket, felfelé még le is szakadozott, de a lejtőkön mindig visszaért. Az első komoly támadás az utolsó kör elején jött, Mathieu ezzel gyakorlatilag el is döntötte a versenyt, magabiztosan nyerte a futamot. Matthias Flückiger lőtávolban maradt ugyan, de meg kellett elégednie az ezüstéremmel. Schurter harmadikként zárt, Avancini 4. lett, míg talán kisebb meglepetésre 5. helyen Daniele Braidot (CS Carabinieri) érkezett legjobb olaszként. A magyarok közül Parti András 44., Palumby Zsombor 92. lett, Dina Márton nem fejezte be a versenyt.

A sorozat jövő héten Svájcban folytatódik.

Magyar eredmények:

Short Track

  • Benkó Barbara (Ghost Factory Racing) – 35.
  • Parti András (TREK Team) – 37.

XCO

  • Schmidel Regina – U23 nő DNF
  • Benkó Barbara (Ghost Factory Racing) – Elit nő 41.
  • Parti András (TREK Team) – Elit férfi 44.
  • Palumby Zsombor – Elit férfi 92.
  • Dina Márton – Elit férfi DNF

 

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo