fbpx

Liege: A kazah nap beragyogta az Ardenneket

Két kerekesben volt ma annyi kurázsi, hogy megérdemelje a győzelmet a Liege-Bastogne-Liege-en, végül Vincenzo Nibali és Maxim Iglinszkij közül a kazah versenyző örülhetett, a jobban időzített támadásnak köszönhetően.

Két Asztana-versenyző a dobogón: Maxim Iglinszkij és ENrico Gasparotto

A 120 éves múltra visszatekintő, legrégebbi klasszikus 257 kilométeréből 230 a fárasztásról szólt, az esős időben elöl egy nagyobb szökevénycsoport fogyott folyamatosan az emelkedőkön, a mezőny élén meg a BMC vezette az üldözést a hajrában.

A történet szálai 20 kilométerrel a cél előtt, a meredek La Roche emelkedőn értek össze, ahol az utolsó életben maradt szökevényt, a tavalyi Touron feltűnt francia Pierre Roland-t is utolérte a mezőnyt, a BMC pedig a maradék 40 fős mezőnyt is szétszórta.

Vincenzo Nibali

Mégsem a vörös-feketék közül támadott valaki, hanem az olasz Vincenzo Nibali cincálta tovább a sort, és csak alig tucatnyian maradtak vele a tetőig, gyakorlatilag a favoritok. Nibali viszont nem nyugodott meg, kihasználva az emelkedő tetején a többiek „megkönnyebbülését” és az összpontosítás némi hiányát, továbbment egyedül, és a lejtmenetben 20 másodperces előnyt harcolt ki.

Ezt tovább növelve, gyakorlatilag nyerő helyzetben, 30-40 mp előnyel érkezett Liege városába. Az üldözők közül meglepő módon az utolért szökevény, Rolland volt nagyon aktív, de a kazah Iglinszkij, Joaquim Rodriguez és az ír Daniel Martin is csatlakoztak egy utolsó rohamhoz, hogy utolérjék Nibalit. A címvédő belga bajnok, Philippe Gilbert hiába próbált, nem tudott velük tartani.

Maxim Iglinszkij

Az előbbiek közül végül Iglinszkij mutatott kirobbanó formát, gyakorlatilag pár perc alatt utolérte az erejével elkészülő Nibalit, az olasz képtelen volt elkapni a kazah szélárnyékát egy kilométerrel a vége előtt. Az Asztana versenyzője végül 21 másodpercet vert még a „Cápára” a harmadik helyen pedig szintén a kazah csapat versenyzője, az Amstelen diadalmaskodó olasz Enrico Gasparotto futott be. Mint Inglinszkij későbbi nyilatkozatából kiderült, Nibali előnyének tudatában a második helyért támadott…

Az utolsó kilométer és további videók a belga Sporzán, IDE KATTINTVA

Eredmény:

1. Maxim Iglinskiy (Kaz) Astana     6:43:52
2. Vincenzo Nibali (Ita) Liquigas-Cannondale     0:00:21
3. Enrico Gasparotto (Ita) Astana     0:00:36
4. Thomas Voeckler (Fra) Team Europcar
5. Daniel Martin (Irl) Garmin Barracuda
6. Bauke Mollema (Ned) Rabobank
7. Samuel Sánchez Gonzalez (Spa) Euskaltel-Euskadi
8. Michele Scarponi (Ita) Lampre-ISD
9. Ryder Hesjedal (Can) Garmin-Barracuda
10. Jelle Vanendert (Bel) Lotto Belisol

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo