fbpx

Author Sumo „adventure” nyeregtáska miniteszt

A cseh Author azonnal reagál a legújabb kerékpárpiaci trendekre, széles palettáján már a mostanság kibontakozó “gravel” és az “adventure” kategóriák is megjelentek. Az egy vagy többnapos, makadámutakon vagy a mély vadonban becserkészett túrákhoz a korábbiaktól eltérő táskákra lesz szükség. Az Author Sumo modell pontosan ezt az igényt szolgálja ki, egy nagyméretű nyeregtáska, amely szükség szerint bővíthető vagy szűkíthető, alacsony tömege pedig ideális a teljesítményorientált túrázáshoz.

A csomagtartó használata – főleg oldalra kilógó csomagokkal – jelentősen korlátozza a gravel és az adventure bringák irányíthatóságát, terephasználathoz nemigen passzol, illetve nincs is szükség a csomagtartótáskák akár félszáz literes kapacitására. A kisebb méretű kerékpárvázra rögzíthető csomag kevésbé befolyásolja a menettulajdonságot és a kényelmet.

taskakorkep_plusz_kepek_26Az Author a kerékpáros túrázás elkötelezett specialistája: a BikeMag-ban korábban bemutatott Ronin gravel bike esetében a cseh márka nemcsak ballonosabb, dózerutakra ideális gumit és néhány komfort-megoldást kínál, hanem maga a váz tervezése is a túrázást helyezi a középpontba. Az ugyancsak nagy sikert aratott Author Sumo fatbike a téli havas bringázások mellett az Amerikában egyre népszerűbb „vadvilági” tereptúrázáshoz is tökéletesen passzol. Nem véletlen, hogy a most bemutatott Sumo táska az utóbbiról kapta nevét: egy nyereg mögé rögzíthető, változtathatóan 6-tól akár 12 literes táskamodell elengedhetetlen tartozéka minden kerékpáros kalandnak.

A Sumo díjbirkozó módjára terhelhető: a nem túl nehéz felszerelés fölé vagy alá is rögzíthető!

Hasonlóan nyitható vagy szűkíthető, mint a mindennapos kerékpáros közlekedés terén már bőven bizonyított „futár” hátizsákok, egy külső szíjjal pedig még a terjedelmét is szabályozhatjuk. A táska „szája” tépőzáras ami bombabiztos megoldás, bár eleinte úgy éreztük, hogy túlságosan is, megnehezítve a cuccokhoz való hozzáférést. A Sumo kihajtogatva, felszerelés előtt, számos szíjával, hevederével tépőzárával szétnyitott origamihoz hasonlít. Egy 12 literes nyeregtáska megtervezése nem lehetett egyszerű „mutatvány”: perszer felszerelve minden a helyére kerül, és a praktikus kezelés hamar elsajátítható.

Ideális megoldás, ha akarsz csomagtartót szerelni a kerékpárra!

Ideális megoldás, ha nem akarsz csomagtartót szerelni a kerékpárra!

A Sumo nyeregtáska erősen és stabilan rögzül a nyeregszárhoz és a nyeregpálcákhoz, eltalált formája a „lábmunkát” nem akadályozza, nem mozog, és mivel mérete a „rakomány” mennyisége és formája szerint változtatható, a benne lévő dolgok sem zörögnek-csörögnek. A kívülről állítható szíjazás is sokat segít a tartalom „rendfenntartásában”. Terephasználathoz mindez elengedhetetlen: aki már használt montizáshoz merev nyeregtáskát apróságai tárolására, tudja, mire gondolok! A Sumo az alsó felén még egy erős hálót is kapott, amelynek segítségével egy további – nem túl nehéz – csomag rögzíthető.

Origami felszerelés!

Az Author Sumo rendkívül ellenálló 600D és 420D nejlon alapanyagból készül, amely vízálló poliuretán réteget is tartalmaz. Egész biztosan nem lesz gond sem a táska tartósságával vagy vízhatlanságával: akár egynapos gravel riding kalandozáshoz, akár eposzi csomagos túrázáshoz használjuk. Figyelemre méltó még a Sumo tömege: 335 gramm, amely bármilyen más típusú 12 liter kapacitású váztáskánál garantáltan könnyebb!

Csomagtartóval együtt is működhet mondjuk két oldaltáskával párosítva...

Csomagtartóval együtt is működhet mondjuk két oldaltáskával párosítva…

A Sumo nyeregtáskát „élesben” is kipróbáltuk, mind országúti gépen, mint MTB-túrához. Mindkét esetben bevált, egyiknél sem korlátozta a hajtást, ilyen szempontból észrevehetetlen volt. Rengeteg miden belefér, még egy kisebb bevásárlást is sikerült hazacipelni vele. Azért érdemes figyelni a terhelésre: egy ekkora űrtartalmú nyeregtáska akár 5-6 kilóval is megtömhető, amit simán elbír mind a táska, mind a rögzítése, viszont a magas súlypont miatt a könnyű országúti gépen az irányítás megváltozik – ez főleg nyeregből kiállva észrevehető. Montin a jelenség kevésbé akkut, köszönhetően a stabilabb vázgeometriának és a szélesebb kormánynak.

Tehát a mostanság trendi, nagyméretű nyeregtáska koncepciónak van létjogosultsága, de a pakolást okosan kell megoldani, és inkább a MTB kerékpározáshoz passzol ez a szállítási megoldás. Az Author Sumo terjedelme emellett bővíthető, a futárzsák-rendszerű záródás vízhatlansága mellett a „rakomány” szerinti pontos illeszkedést biztosít.

Megannyi szíj, pánt és heveder, de az eredmény egész jó stabilitás!

Megannyi szíj, pánt és heveder, de az eredmény egész jó stabilitás!

Jellemzők:

  • nagy kapacitású innovatív felépítésű nyeregtáska
  • extrém kerékpáros kalandokhoz tervezve
  • erős, stabil rögzítés
  • változtatható űrtartalom (6-12 liter)
  • szinte minden bringára felszerelhető
  • vízálló 600D/420 D nejlon alapanyag
  • mindössze 370 gramm!

Ajánlott fogyasztói ár: 9900 Ft.

További információ a forgalmazó honlapján.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo