fbpx

A mindent tudó őszi kabát – Northwave Extreme H2O Light Total Protection teszt

Ősz van, fúj a szél, esik az eső, nedves az út! Erre az időre fejlesztették a Northwave Extreme H2O Light Total Protection dzsekit, ami szélálló, vízálló, lélegző, rugalmas membránjának köszönhetően megvéd a széltől, kint tartja a vizet, kiengedi a párát és felveszi a tested formáját. Kell ennél több?

Northwave_extrem_h2o_light_jacket

A tavalyi őszi-téli ruhakörkép készítése közben akadt meg a szemem a Northwave egyik 2018-as újdonságán, az Extreme H2O Light Total Protection dzsekin, amit tipikusan átmeneti évszakokra (meg enyhe magyar telekre) fejlesztettek, amikor még nincs nagyon hideg, de fúj a szél és/vagy esik az eső. Pont egy ilyen kabátra volt szükségem akkor, így elhatároztam, hogy veszek egyet.

De menjünk vissza kicsit az elejére, miért is ilyen jó ez a kabát? Ezt megválaszolandó nézzük a “technikai” paramétereket:
Az Extreme H2O Light három rétegű technikai alapanyagból készült, melyet egy új fejlesztésű rugalmas, lélegző H2O membránnal láttak el. Ez a membrán az eddigiekhez képest sokkal rugalmasabb, ezáltal jobban felveszi viselője alakját és ennek köszönhetően nem fog rajtunk lobogni a dzseki, mint egyes hasonló körülményekre tervezett kabátok. A membrán 10000 mm-ig vízálló, tehát esőben is viselhető, nem csak az útról felverődő vízcseppeknek áll ellen. Szélálló, a viharos szél sem fog rajta átfújni. És mindezek mellett még lélegzik is, ezáltal nem fogunk belülről elázni.

BIOMAP kialakítású, ami a rugalmas anyaggal kombinálva már-már a nyári mezek testre illeszkedési tulajdonságát hozza. És a lényeges, hogy nem állva, hanem bringás pozícióban (ahogy kerékpározni szoktunk) biztosít majdnem tökéletes illeszkedést. A gallér is teljesen ennek a koncepciónak a jegyében készült és a mez hátulja is hosszított, bár az utóbbi már extrafunkciókat is ellát, gyakorlatilag leér a fenekünkig ezzel védve azt a kerékről felcsapódó víztől. A párolgást elősegítendő a hónaljnál hálós szellőzőnyílásokat helyeztek el, így nem csak a membránon keresztül tud bejutni a levegő és kimenni a pára, hanem az izzadás szempontjából kényes részen is el tud távozni némi pára.

Az első használatra sokat kellett várnom, mert vagy száraz meleg időjárás volt tavaly télen vagy számomra kegyetlenül hideg, így egyik sem volt igazán a Northwave Extreme H2O Light “terepe”. Viszont először élesben egy februári horvátországi edzőtábor során tudtam kipróbálni, ahol gyakorlatilag egy hétig esett 8-12 fokos hőmérséklet mellett. Ha már annyit utaztunk akkor nem volt olyan, hogy nem megyünk ki bringázni, hiába szakadt, akkor is nyeregbe szálltunk. Az első bevetés során meglepett, hogy mit tud, azt vártam, hogy kb 2 perc után már teljesen át fogok ázni az intenzív esőben, de nem így lett. Konkrétan folyt le az eső a kabátról, kb úgy nézett ki, mintha valamilyen viaszos bevonatra öntenénk vizet. És elég sokáig ellenállt a csapadéknak, kb fél óra után kezdtem érezni, hogy helyenként már átengedi a vizet, de ebben nagy szerepe lehetett, hogy közben 60+ km/h val száguldottam lefelé. Azt érdemes hozzátenni, hogy ez nem egy abszolút vízálló, nejlonzacskó szerű esőkabát, hanem egy lélegző membrános dzseki, ami enyhe, közepes esőben kívül tartja a csapadékot, az általam vázoltakra inkább már egy búvárruha való 🙂

Szerencsére nem mindennap szakadt így az eső, hanem volt lehetőségem olyan időben is felvenni, amire valójában tervezték. Enyhe, közepes esőben tényleg nem ázik be, akár órákon keresztül lehet benne bringázni. Szélállónak szélálló, de mivel elég vékony az anyag, ezért 10 fok alatt erős szélben mindenképpen elkél egy hosszúujjú aláöltözet mellé (pl egy Northwave Evolution), mert érezhető, hogy áthűl az anyag. A lélegzés nálam mindig érdekes kérdés, annyira izzadós vagyok, hogy számomra nincs olyan teljes membrános kabát, amiben idővel nem áznék el belülről, ezért is hordok száraz időben nem membrános hátú dzsekiket (a Northwave Selective Protection-nek hívja ezeket). Az Extreme H2O Light sem volt kivétel, viszont megfelelő aláöltözettel 3 órát is kibírtam benne, ami nálam elég jó adat.

Amit nagyon szeretek benne és részben ezért is választottam, hogy nagyon jól felveszi a testem formáját, kényelmes, nem lobog, majdnem olyan, mint egy nyári mez kicsit erősebb és keményebb anyagból. Szerintem az országútisok kifejezetten értékelni fogják ezt a tulajdonságát, elég rossz úgy bringázni, hogy tudod, hogy a kabát extra légellenállása lassít, miközben lehetne jobb is. Hát van, a Northwave Extreme H2O Light Total Protection! Annyira versenyzős a szabása, hogy idén a Félsziget Kupa fagyos időjárásban is ezt a felsőt választottam (ujjatlan nyári aláöltözettel).

Nem csak nekem tetszett meg a Northwave Extreme H2O Light Total Protection azonnal, az ismeretségi körömből ketten is szereztek be maguknak ilyen kabátot miután meglátták az enyémet, az egyikük éppen az új fluo sárga kabátjában látható a képeken.
Összefoglalva, ami jó az jó 😉

Ajánlott fogyasztói ár: 29 990 Ft
További információk a forgalmazó oldalán.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo