fbpx

105 km egyedül! – Maratoni szökés végén lett Van Vleuten világbajnok

Annemiek Van Vleuten hihetetlen teljesítménnyel nyerte az országúti világbajnokság elit női futamát, még a verseny első harmadában egyedül megszökött és végül több mint 2 perccel ért be a második helyezett előtt.

Szombat délután az elit nők versenyét rendezték a yorkshire-i országúti világbajnokságon, a világ legjobb versenyzőnőire 150 km várt, mindenki meglepetésére száraz időben. A verseny előtt a kérdés mindössze annyi volt, hogy lesz-e valaki, aki meg tudja törni a holland válogatott uralmát. A britek természetesen Lizie Deignan győzelmében bíztak, mert a hazai versenyzőnek nagyon feküdt a pálya, de voltak még mások is, akik a hollandok trónjára pályáztak. A verseny viszont nagyon érdekesen alakult, a 45. km-nél található hegyen a legendás holland időfutammenő, Annemiek Van Vleuten állt az élre és diktált olyan tempót, hogy mindenki leszakadt róla, sőt az emelkedő végére már fél perc volt az előnye. Az a hegy teljesen megrostálta a mezőnyt, Van Vleuten után Lizie Deignan indult, akire gyorsan felugrott Elisa Longo Borghini (Olaszország), Anna van der Breggen (Hollandia), Chloe Dygert (USA), Amanda Spratt (Ausztrália), Clara Koppenberg (Németország), Cecilie Uttrup Ludwig (Dánia) és Soraya Paladin (Olaszország). Ez a nyolcas jelentette az üldözőket, míg a mezőny csak alaptempón haladt. Annemiek Van Vleuten előnye folyamatosan nőtt az üldözőkkel szemben, és az üldözők előnye is a mezőny előtt.

Nem volt meg az egység az üldözőknél, ezért Lizie Deignan és az időfutam világbajnok Chloe Dygert többször meglószolta a bolyt, de Anna van der Breggen mindenre ugrott és nagyon szépen szerelte a támadásokat. 40 km-rel a cél előtt a városi körözésbe beérve Dygert indított kemény támadásokat, melynek következtében először öten maradtak, majd Deignan leszakadásával már csak négyen. Az amerikai mindent beleadott és otthagyta az Anna van der Breggen, Amanda Spratt, Elisa Longo Borghini triót, de ekkor már két és fél perc fölött volt Van Vleuten előnye. Dygert hátránya folyamatosan csökkent a hollanddal szemben és távolodott az üldözőitől, közben Elisa Longo Borghini leszakadt a van der Breggen – Spratt duóról. Kb 15 km megtétele után az amerikai elfáradt és újra elkezdett nőni a holland szökevény előnye és van der Breggenék is elkezdtek közeledni Dygertre. 13 km-rel a cél előtt Spratt és van der Breggen utolérte az amerikait és egyből olyan tempót kezdtek el menni, amit Dygert nem bírt. Ekkor már nem volt kérdés, hogy Van Vleuten lesz a világbajnok, már csak a dobogó másik két helye volt kiadó. Van der Breggen nem akarta sprintre hagyni az ezüstérmet, ezért a meredek emelkedőn megindult és otthagyta Sprattet, mellyel megszerezte a második helyet, Sprattnek pedig a tavalyi ezüst után idén a bronz jutott.
Nem kérdés, hogy a világ legerősebb versenyzőnője lett idén a világbajnok, tavaly is valószínűleg Annemiek Van Vleuten nyert volna, ha nem töri el a térdét verseny közben, egyébként akkor egy lábbal tekerve is bejött a top10-be.

Eredmények:

1 van Vleuten Annemiek Netherlands 4:06:05
2 van der Breggen Anna Netherlands 2:15
3 Spratt Amanda Australia 2:28
4 Dygert-Owen Chloe United States 3:24
5 Longo Borghini Elisa Italy 4:45
6 Vos Marianne Netherlands 5:20
7 Bastianelli Marta Italy ,,
8 Moolman Ashleigh South Africa ,,
9 Brennauer Lisa Germany ,,

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo