fbpx

Indul a maratonszezon: május elsején Buda Maraton!

A hazai mountain bike maraton versenyek tekintetében már hagyomány a budai kezdés, ilyenkor montisokkal népesül be a Hármashatár-hegy és annak környéke. Az idei, május elsején megrendezésre kerülő VII. Uniqa – Schwinn Csepel Buda Maratonon a tavalyi esztendőkhöz hasonlóan 6-700 kerekest vár a szervező Sportaktív SE, a pálya változatlan. A gyermekeket kiegészítő rendezvények várják.

buda_1

Az egész napos bringás majális fesztiválon a gyermekek és a profik mellett a kezdők is elindulhatnak. Reggel tíztől az ovisok, majd az iskolások tekerhetnek a rajt-cél terület mellett számukra kijelölt pályán, délben pedig amatőrök és profik egyszerre vághatnak neki a Budai-hegységnek, a pálya tavalyhoz képest változatlan. Érdekesség, hogy a bringások menet közben eldönthetik, hogy hosszabb vagy rövidebb távot teljesítenek-e; a zavartalan lebonyolítást a chipes időmérés biztosítja majd. A 21 kilométeres hobby kategória szintkülönbsége 700 méter, a 42 kilométeres, 2 körös sport kategória alkalmával pedig 1600 métert kell leküzdeni. A versenyen bárki indulhat 14 és 70 év között, a díjazás 12 kategóriában, korosztályok szerint történik. A turista mezőnyben rajthoz állóknak 1,5 órás szintidő alatt kell letekerni a 10 kilométeres távot, itt a részvétel a fontos, hogy azok a kerékpárosok is megérezzék a hegyikerékpározás „ízét”, akik most ismerkednek a sportággal.
Nevezni gyermekeknek 8 és 10, a felnőtteknek 8 és 11 óra között lehet. Csapatoknak táborverésre csütörtökön 16 és 19, pénteken 7 és 8 óra között lesz lehetőségük.

Már hagyomány, hogy a mezőnyt olimpikon indítja útjára, a tavalyi rajtoltató az olimpiai érmes kenus, Kozmann György volt. Az idei viadalon a sportpályafutását egykor triatlonosként kezdő, a torinói téli játékokon sífutóként, majd a pekingi olimpia öttusa versenyén is helytálló – felnőtt egyéni világbajnoki 6. helyezett, váltóban aranyérmes -, ezúttal az „Uniqa arcaként” jelenlévő Gyenesei Leilával találkozhatnak a résztvevők.

buda_2

A verseny egyik esélyese Buruczki Szilárd, aki pekingi olimpiai tartalék kerettagként megannyi maraton versenyen dobogóra állt az elmúlt évben:

„Úgy érzem, a felkészülésem a 2009-es szezonra jól sikerült, a téli alapozó időszakba beleillesztettem ismét a ciklokrossz versenyeket is, amiket nagyon élveztem a téli mínuszok ellenére. Az első olimpiai krossz versenyem április elején volt Ausztriában, jó erőben éreztem magam, jól ment a verseny. Tavaly indultam harmadik alkalommal a Buda Maratonon, ami kedvenc terepemen, a Hármashatár-hegy térségében kerül megrendezésre minden évben. Idén a maratonokon és olimpiai krossz versenyeken egyaránt akarok diadalmaskodni, többek közt a Buda Maratonon is szeretnék a legjobb lenni.” – mondta a tavalyi verseny győztese.

buda_3

„Az első kör után mindenki átmegy a célkapun, az után lesz a szétválasztás. Aki úgy dönt, hogy elég volt a 20 km, befut a célzónába, aki tovább szeretne menni a második 20 km-re, az egyenesen továbbhalad a pályán, és átmegy a második chip kontroll szőnyegen. Így 100%-os biztonsággal tudjuk mérni mindkét kört.” – nyilatkozta Harangvölgyi András főszervező.

Az újdonságok közt szerepel többek közt a „bringa ring”, ami a tavaszi Port.hu Bringaexpón már nagy sikert aratott. A „Sprint ‘n Roll” a pályakerékpározás népszerűsítése érdekében készült. A Schwinn-Csepel megépített egy rendszert – melyet a KSI szakemberei hitelesítettek -, mely két Cinelli Mystic Rats kerékpárból, két görgőből és egy mutatós szerkezetből áll. Bárki kipróbálhatja, milyen letekerni egy sprinttávot.

Simon Emese, Buruczki Szilárd, Harangvölgyi András és a "bringa ring"

Simon Emese, Buruczki Szilárd, Harangvölgyi András és a "bringa ring"

Gyermekek számára nyújt kikapcsolódást az ÖKO TÉR sátor, ahol a kisebbek elkészíthetik anyák napi ajándékaikat, agyagozhatnak, korongozhatnak, rajzolhatnak szénnel, krétával. Mozgásvilág-vetélkedőre és Velohelp bringa rulettre kerül sor, az izotóniás frissítőt az Ethic Sport biztosítja.

Forrás: VII. Uniqa – Schwinn-Csepel Buda Maraton sajtóközlemény
Bővebb információ: www.sportaktiv.hu

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo