fbpx

Szlovén űrlény siker a férfiak U23-as mezőnyversenyén

Nézői szempontból jelesre vizsgázott a firenzei VB pálya, csak a valóban kötél idegekkel rendelkezők szólhattak bele a végjátékba.

A Montecatini Terme-i rajt után 57 kilométernyi sík szakasz vezetett a körpályáig. Nem sokkal a startpisztoly eldördülése után egy hatfős szökevénycsoport formálódott, észt, szlovén, fehérorosz, román és eritreai versenyzők részvételével. A hatos előnye elérte az öt percet is, hazaérésre azonban kevés esélyük volt, lévén a nagy nemzetek nem szerepeltek a szökésben.

Fotó: Stefano Sirotti / sirotti.it

Fotó: Stefano Sirotti / sirotti.it

Firenzébe érve 7 darab 16,6 km-es kör várt a versenyzőkre, melyek mind tartalmazták a Fiesole több, mint 4 kilométer hosszú, átlagban 5,2 %-os valamint a Via Salviati 600 méter hosszú, 10,2 %-os kaptatóját. Ennek megfelelően körről körre morzsolódott a szökevénycsoport is. Közben a mezőnyben egymást követték a támadások, gyakorlatilag folyamatosan akciót lehetett látni, ha a képernyő az esélyesekre szegeződött.

Ha egyszer elfogy a tej... (fotó: Stefano sirotti / sirotti.it)

Ha egyszer elfogy a tej… (fotó: Stefano sirotti / sirotti.it)

Az elöl tekerő hatosból végül a legtovább az eritreai tartott ki. Mi sem bizonyíthatná a kerékpársport globalizálódásának sikerességét, ha pont a föld egyik, ha nem a legszegényebb országának versenyzője teker a legtovább az élen?

Úgy tűnt, a franciák dominálni fogják a végjátékot, azonban volt ma egy srác, akire egész egyszerűen nem volt ellenszer: Matej Mohoric, 2012 junior világbajnoka először a francia Alaphilippe-pel lépett meg az utolsó előtti körben, majd őt is lerázva, néha meglehetősen egyedi hajtástechnikával, teljesen egyedül érkezett a célba, amellyel nem csak a világbajnoki címet szerezte meg, történelmet is írt, hisz még soha nem nyert szlovén versenyző U23-as mezőnyversenyt a világbajnokságok során. A fiatal szlovén fiúval jövőre a Cannondale színeiben találkozhatunk. A második a győztest sokáig kitartóan üldöző dél afrikai Meinjes lett, a dobogó harmadik fokára pedig a 17 főből álló fő csoport hajráját megnyerő norvég Enger állhatott.

Fotó: Stefano Sirotti / sirotti.it

Fotó: Stefano Sirotti / sirotti.it

Holnap a junior fiúk (magyar indulók: Móricz Dániel, Pelikán János, Rózsa Balázs, Varró Gergely) és az Elit nők (magyar induló: Pulsfort Diána) mezőnyversenyével folytatódik a program.

Végeredmény:

1 Matej Mohoric (Slovenia) 4:20:18
2 Louis Meintjes (South Africa) 0:00:03
3 Sondre H Enger (Norway) 0:00:13
4 Caleb Ewan (Australia)
5 Toms Skujins (Latvia)
6 Davide Villella (Italy)
7 Dylan Van Baarle (Netherlands)
8 Silvio Herklotz (Germany)
9 Julian Alaphilippe (France)
10 Patrick Konrad (Austria)
11 Clement Chevrier (France)
12 Jan Hirt (Czech Republic)
13 Nathan Brown (United States Of America)
14 Frederico Figueiredo (Portugal)
15 Merhawi Kudus Ghebremedhin (Eritrea)
16 Odd Christian Eiking (Norway)
17 Simon Yates (Great Britain)
18 Sebastian Henao Gomez (Colombia)
19 Adam Yates (Great Britain)
20 Ilia Koshevoy (Belarus) 0:00:16

 

Kövesd a világbajnokságot a Bikemag.hu külön rovatában: KATTINTS IDE!

.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo