fbpx

A Pearl Izumi 2014-es ruházati kollekciója és új cipői az Eurobike-on

A Pearl Izumi egy közel 60 éve Tokyóban alapított világmárka, a kerékpáros ruházat és a cipők terén a világ legfejlettebb technológiáit alkalmazva kínálja közismerten kiváló minőségű termékeit. A szó szerinti fordításban “gyöngyök forrása” a kezdettől fogva több profi országúti csapatot, valamint az amerikai nemzeti válogatottat szponzorálja, amely első átütő sikerként kilenc aranyérmet szerzett az 1984-es olimpiai játékokon. Manapság a Pro Tour-ban szereplő BMC-s sztárok öregbítik a cég jó hírét.

A Pearl Izumi standon nnem győztünk betelni a paletta hatalmas szélességével és sokszínűségével...

A Pearl Izumi standon nnem győztünk betelni a paletta hatalmas szélességével és sokszínűségével…

A 2014-es kollekció sem fog csalódást okozni a kerékpárosoknak: látva az Eurobike stand falain felsorakozó modelleket, nem győztünk betelni a paletta hatalmas szélességével és sokszínűségével. Tényleg minden lehetséges felhasználási körnek kínálnak testre szabott, átgondolt, más gyártónál nem alkalmazott technikai megoldásokat felvonultató modelleket, legyen az felső vagy alsó ruházat, kedvezőtlen időjárás elleni védőöltözet vagy éppen a lehető legtöbb funkciót egyszerre megvalósító, páratlanul kényelmes lábbeli. Ez az egyik oka, hogy szeretjük a Pearl Izumi márkát, mindez jól mutatja, hogy miért tartozik az kerékpárruházat élvonalába immár évtizedek óta.

Pro Leader országúti cipő: 245 gramm, rejtett Boa rögzítésrendszer!

Pro Leader országúti cipő: 245 gramm, rejtett Boa rögzítésrendszer!

Ha a Pearl Izumi egy csúcskategóriás termékét továbbfejleszti, akkor borítékolható, hogy technológiaözönt és számos forradalmi újítást kapunk! Jövőre az országúti Pro Leader cipő megy át teljes reinkarnáción, a japán lábbelispecialista 43-as méretben 245 gramm tömeget irányozott elő, visszatér a Boa rögzítésrendszer, amelyet korábban a Pearl Izumi tökéletesített, továbbá a csúcsmodell minden eddiginél merevebb, kényelmesebb kialakítást kap. „Ez a fejlesztés arról szól, hogyan lehet a teljesítményt és a kényelmet fokozni a súly csökkentése mellett.” – mondta a kiállításon a cég marketingszakértője, Geoff Schaeffer, majd hozzátette: „A BMC-s amerikai sztár, Tejay van Garderen már idén is ebben hajtott, illetve a nemrég véget ért USA Pro Challenge-t is ebben nyerte meg.”

Pro Leader országúti cipő: 245 gramm, rejtett Boa rögzítésrendszer!

A korábbi Pro Leader sem volt éppen kispályás…

A Pearl Izumi-féle Boa rögzítőszerkezet magában a cipőnyelvben(!) kapott helyet, lényegében láthatatlan marad, amely azt is jelenti, hogy egy esetleges bukás vagy odaütés során a rögzítőrendszer nem is sérülhet. A cipő felsőrésze és oldala varrásmentes (a sarokrészen találtunk egyetlen sor öltést!), speciális TPU bevonatot kapott, amely mindössze néhány grammot nyom, ellenben többszörösére emeli a vékony szintetikus alapanyag szakítószilárdságát. Következésképpen olyan érzetet nyújt, mintha egy vékony, lágy selyemszövet lenne a lábfej körül, ellenben picit sem nyúlik, és sérülésre sem hajlamos. Állítólag ez az érzés semmihez nem hasonlítható, újraértelmezi, milyen kerékpáros cipőben hajtani. Az Octane 01:01 UD-alapanyagú üreges karbontalp kegyetlen merevséget tesz lehetővé, minimális profilmagasság mellett.

Az X-Project MTB sorozat megannyi színváltozatban

Az X-Project MTB sorozat megannyi színváltozatban

Montis vonalon a Pearl Izumi tovább folytatja a sikeres X-Projekt szériát, amely speciális talpszerkezetének köszönhetően természetes és kényelmes gyaloglást vagy éppenséggel futást biztosít, ellenben a stratégiailag elhelyezett, egyedi tulajdonságokkal rendelkező karbon stoplifelfogató lap kiváló hajtáshatékonyságot tesz lehetővé. Ebben a tekintetben a japán gyártó egyértelműen piacvezető, ha valaki ilyen kettős tulajdonsággal bíró cipőre vágyik, az X-Projektben biztos megtalálja számítását.

Az egyik amerikai magazinban megjelent tesztben egy X-Project cipőben stoplistul-mindenestül 4-órás gyalog tereptúrát tett a tesztelő, és teljes kényelemről számolt be, ráadásul a cipő is jól bírta a „kiképzést”. Természetesen ez extrém példa, de ha a kerékpártúra sok gyaloglást igényel (minden vérbeli montis tudja, hogy léteznek ilyen útvonalak!), akkor jól jön, hogy a cipő ezt is tudja. A siker záloga – mint már korábban említettem – a speciális karbonlap, amely a szokásosnál jóval hosszabb, lényegében a cipő majdnem egészét átíveli, a stoplinál és a sarokrésznél szélesebb, karbon, ipari műanyag és poliuretán kompozit szerkezetének köszönhetően úgy hajlik, ahogy az a gyalogláshoz kell, és úgy merev, ahogy azt a pedálozás megkívánja.

A cipőtalp kiválóan tapad, akár vizes köveken is biztonságosan lehet haladni, a mintázat pedig jól kidobja a sarat. A felsőrész könnyű, rugalmas, hálós szerkezetű, ellenben a 3 db tépőzár és a csatos rögzítés stabilan tartja a lábat. Az orr- és a sarokrész természetesen megerősített, amely a tartóssághoz is a biztonsághoz elengedhetetlen egy vérbeli MTB cipő esetében. Szerencsére mindez nem megy a tömeg rovására: az X-Project szériában lévő modellek a még éppen versenyfelhasználásra is alkalmas 600-750 gramm/pár intervallumban vannak. Az X-Project sorozat további érdekessége, hogy kifejlesztésében a montis legenda, Brian Lopes is szerepet kapott.

Pearl Izumi X-Alp csatos változata, de létezik Seek és Drift változat fűzős rögzítéssel is...

Pearl Izumi X-Alp csatos változata, de létezik Seek és Drift változat fűzős rögzítéssel is…

A még lezserebb, praktikusabb lábbeliviseletet igénylők pedig a számos X-Alp vagy az X-Alp Seek modell közül válogathatnak, ezek külsőre nem az utcai, hanem futócipőket idézik, akár hatékony futásra is alkalmasak. (Nem véletlen: a Pearl Izumi tervez kiváló utcai és terepfutócipőket is!) Tehát a japánok itt is szakítanak a hagyományokkal, azaz a kerékpáros cipőiparban szokványos megjelenés/funkció párosítással. A technológia, amely ezt a hibridet lehetővé teszi, ismét a karbon megerősítés, az EVA hab és a sarokrészben elhelyezett gumibetét. Szerintünk zseniális az ötlet, főleg úgy, hogy a megvalósítás is bizonyítottan tökéletes. Olyat tud a X-Alp Seek modellcsalád, amit más cipőgyártó egyáltalán nem kínál!

A Select hölgyspecifikus sorozat egy érdekes hibridváltozata triatlonos rögzítéssel, országútis fazonnal

A Select hölgyspecifikus sorozat egy érdekes hibridváltozata triatlonos rögzítéssel, országútis fazonnal

Továbbá általánosan jellemző a 2014-es cipőkollekcióra, hogy az összes modell elérhető harsány, könnyen beazonosítható, jellegzetes színvilágban, illetve teljesen diszkrét változatban is, így a választás lehetősége nemcsak színben, hanem ízlésvilágban is biztosított. A feltűnő színek pedig változatosak: van lime, narancs, sárga vagy bíbor – típustól, modelltől függően, kétségtelenül nem a szokványos „ferraripiros”, középkék, stb., amely más gyártók védjegye. A Pearl Izuminak mindig is volt egy jó értelemben vett „távol-keleties” imidzse.

A P.R.O. Leaderben és a P.R.O. csúcskategóriás országúti mezhez speciális anyagból készül rövid nadrág is természetesen a legfejlettebb 4D betéttechnológiával...

A P.R.O. Leaderben és a P.R.O. csúcskategóriás országúti mezhez speciális anyagból készül rövid nadrág is természetesen a legfejlettebb 4D betéttechnológiával…

A Pearl Izumi ruházati kollekció minden évben lenyűgöző, és ez 2014-ben sem lesz másként. A technológia természetesen itt is komoly szerepet kap. Ez sok esetben eltér más gyártók szemléletétől, ahol a dizájn dominál, az alapanyag, a nadrágbetét-kialakítás, a varrástechnika vagy mondjuk a cipzár már másodlagos szempont. Erre jó példa az új 2014-es Elite LTD mez, végletekig tökéletesített részletekkel, szabadalmaztatott eltérő tulajdonságú alapanyagok, tökéletes cipzár, és nem utolsósorban a lehető legpraktikusabb zsebkialakítás jellemzi.

Mint tudjuk, a légellenállásban nem a kerékpár játssza a fő szerepet, hanem a kerékpáros: vehetünk aerodinamikus kerékpárvázat, kerekeket, de a hátráltatás 80%-áért azért mi vagyunk a felelősek. A Pearl Izumi több évi légcsatornában végzett kísérlettel tarsolyában alkotta meg a testre feszülő P.R.O. Leader aerodinamikus versenymezt, amely In-R-Cool hővisszaverő alapanyagból készül, szűri az UV-sugarakat, nedvességelvezetése kiváló, így a testre tapadva sem kényelmetlen viselet. A fejlesztésben részt vett a két nagy Pro Tour ász, Taylor Phinney és Marcel Kittel is. A P.R.O. Leader 50 km/órás tempónál – amelyet mind egy profi időfutamspecialista, mind egy vérbeli sprinter könnyedén túlszárnyal – az energiamegtakarítás a hagyományos mezhez képest 2,5 W, azaz 0,9 mp/km. Ez egyáltalán nem lebecsülendő érték, főleg amikor egy verseny 200 km-es távjával megszorozzuk!

A testhez állóság mellett a japán gyártó az eredményt olyan apró részletekkel érte el, mint a rejtett varrástechnika, illetve a rücskös anyagbevonat. A különböző testrészeken a textúra változó, így válik le legjobban a mezről a légáramlat, mint mondjuk egy golflabda esetében. Tesztek bizonyítják, hogy a P.R.O. Leaderben kisebb a kerékpáros légellenállása, mint az időfutamhoz alkalmazott „egyberuhánál”. Ez utóbbival szemben szemben rendelkezik két speciális hátsó zsebbel is, amely mezőnyversenyhez, általános kerékpározáshoz elengedhetetlen.

A „sima” P.R.O. modell alapanyaga megegyezik a Leaderével, ellenben a szabása nem testhez tapadó. Mindkét változathoz speciális anyagból készült rövid nadrág is kapható, természetesen a legfejlettebb 4D betéttechnológiával. Szerencsére a P.R.O. modell – mint ahogy azt a cipőknél már említettük – kapható kevésbé rikító színekben is.

Az X-Alp modellnéven montisok számára magas technikai szinten fantasztikus színekben kínálnak a felhasználás szempontjából tökéletesített darabokat...

Az X-Alp modellnéven montisok számára magas technikai szinten fantasztikus színekben kínálnak a felhasználás szempontjából tökéletesített darabokat…

Az X-Alp modellnév ruházati kollekciót is takar, a montisok számára ugyancsak magas technikai szinten fantasztikus színekben kínál a felhasználás szempontjából tökéletesített darabokat. A színvilágra a következő elnevezések utalnak: Mykonos-kék, tűznarancs, feketeszeder… A BMC montis csapat is az X-Alp kollekcióból választott 2014-re, természetesen csapatszínben lesz majd látható a pályákon. Ráadásul extrémebb felhasználáshoz is lesz jövőre X-Alp modell: nadrágok esetében kapható lesz streches lezser, kivehető 3D Elite belső betétes típus, amely lényegében egy CC/all-mountain hibrid, úgy funkcionál, mind egy testhezálló kantáros, de kinézetre inkább „extrémsportos”. A hozzá passzoló mez szintén jól szellőző, egész hosszában cipzáras, egyetlen hátsó cipzáras zsebbel. Ismét egy szokatlan funkciópárosítás, de kétségtelenül van benne ráció!

További információ a forgalmazó honlapján

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo
Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért, tovább lépve elfogadod a cookie-k használatát. Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről.
Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért, tovább lépve elfogadod a cookie-k használatát. Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről.