fbpx

Rubena Tubeless Supra Set belső nélküli köpenyrendszer

Jaroslav Kulhavý nem bízta a véletlenre győzelmi lehetőségeit: korábbi években a Rubena szponzorált versenyzőként a világ élvonalába tartozó köpenyek közül válogathatott, azokban pedig soha nem volt tömlő, mivel a Rubena Tubeless Supra Set rendszert részesítette előnyben. A CC világbajnok és olimpiai aranyérmes, majd a MTB maraton világbajnoki címet is bezsebelő cseh montis sztár tudja, hogy a belső nélküli rendszer – megfelelően felszerelve és tömítő folyadékkal ellátva – gyorsabb, megbízhatóbb és jobb menettulajdonságokkal rendelkezik, mint a hagyományos köpenymegoldások.

supra_set_4
supra_set_1A Tubeless Supra Set elsősorban a Rubena Tubeless Supra rendszerű köpenyekhez lett kifejlesztve, segítségével három módon is lehet használni a Tubeless Supra külsőket. Az egyik gyakori felállás, hogy a szettben lévő speciális szeleppel és folyadékkal UST abroncsra szereljük, második, hogy a szettben lévő speciális szeleppel, ragasztószalaggal, tömlővédő szalaggal és folyadékkal hagyományos, tehát nem UST felnin tömlő nélkül használjuk. (Természetesen hagyományos felnin, belső gumival is szerelhetjük, ez lenne a harmadik variáció, leginkább vészesetre ajánlott.) A legtöbb montis számára a fentiek lényege, hogy a Tubeless Supra rendszerű Rubena köpenyt a Tubeless Supra szettel hagyományos, nem UST felnis Tubeless rendszerként is tudjuk használni.

 A Tubeless Supra Set alkalmazása nem túl bonyolult, begyakorolva a felszerelés alig igényel több időt, mint a hagyományos gumiszerelés. Első lépésként tisztítsd meg a felni küllőfuratok felőli belső oldalát: legegyszerűbb a tiszta ronggyal és féktisztító spray-jel dolgozni. Ezután a Liquide Compound Set dobozból kiveszed a 3M-es ragasztószalag tekercset, majd leragasztod a küllőfuratokat. XC felnikhez ideális a mellékelt szalagszélesség. Ezután 2-3 cm ráhagyással a szelepnél körbetekered, kilyukasztod, hogy a szelep átférjen. A speciális gumiszalagon átnyomod a szelepet, majd felrakod a felnire a szalagot. Itt figyelj arra, hogy a felni belső pereme alá is be kell nyomkodni a szalagot, kizárólag így lesz tökéletes a levegő szigetelés. Ezután jön a köpeny felhelyezése, ami már több odafigyelést igényel. A Tubeless gumiknak a tökéletes légzárás miatt sokkal szorosabb a pereme, így műanyag leszedőkkel ne is próbálkozz! Arra is figyelni kell, hogy a bal oldali peremet balról tedd fel, mert ha bepattant, akkor már nem tudod úgy áttolni a másik oldalra, anélkül hogy a tömítő szalag elmozdulna. Mikor a gumi felkerült, ellenőrizd le, hogy az alatta lévő gumiszalag is a helyén van. Ilyenkor még könnyen ki tudod javítani a kisebb elmozdulásokat. Végezetül pumpáld a gumit 2-3 bar nyomásra, hogy a helyére pattanjon minden, majd tedd vízbe, hogy megbizonyosodj a tömítettségről. Ha minden rendben, akkor ereszd ki a levegőt, csavart ki a szelep belsejét a hozzá adott szerszámmal, majd öntsd bele a megfelelő mennyiségű defektgátló folyadékot. Ezután jön a végleges nyomás beállítása, majd a próbakör. Rutinosabb felhasználók ezt a folyamatot kb. 10 perc alatt el tudják végezni.
[divider scroll_text=”Rubena Tubeless Supra Set”]

supra_set_3Végezetül jegyezzük meg, hogy Rubena nem ma kezdte a gumigyártást: a márkanevet 1999 óta használja a cég, amikor a Continental autóipari ága termékeihez megvette a legendás Barum márkanevet, ami alatt korábban a termékek futottak. A Barum cég története pedig így egészen 1908-ig nyúlik vissza, amit nem sok mai gumigyártó mondhat el magáról!
[divider scroll_text=”Rubena Tubeless Supra Set”]

A Rubena Tubeless Supra Set szett 2014-ben már 26″-os, 27,5″-es és 29″-es kerekekhez optimalizálva is kapható, ajánlott fogyasztói ára 6500,- Ft.

További információ a forgalmazó honlapján
supra_set_5

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo