fbpx

Ritchey Classic és Road Classic kollekció

Nemcsak Ritchey vázakon mutatnak jól a "Classic" kollekció darabjai, hanem bármely patinás régi vagy új, de múltidéző masinán!

Nemcsak Ritchey vázakon mutatnak jól a “Classic” kollekció darabjai, hanem bármely patinás régi vagy új, de múltidéző masinán!

A kerékpáriparban az egyik legmeghatározóbb „új” tendencia a nosztalgia. Aki szereti a régi, jól bevált megoldásokat, az acélcsöveket és a tradicionális alkatrészeket, napjainkban már nemcsak a használt cikkek közül válogathat: kerékpármárkák tucatjai kínálnak régi szellemben fogant, tradicionális díszes vázakat. Felszerelésükhöz mindez idáig nemigen állt rendelkezésre megfelelő, új gyártású, modern technikát alkalmazó, mégis a „retro” szellemet idéző alkatrész és egyéb kiegészítő. Ezen kíván változtatni a Ritchey „Classic” elnevezésű kollekciójával, amelyek megjelenésül alapján akár 20-30 évvel ezelőtt is készülhettek volna, mindazonáltal a legmodernebb ötvözeteket és eljárásokat alkalmazó, igényes, megbízható, a mai kor igényeknek maximálisan megfelelő darabok.

Azt hiszem a „kollekció” kifejezés illik a Ritchey „Classic” sorozatra: retro szellemben fogant, egységes és rendkívül igényes darabokról van szó, amely kétségtelenül jobban mutatnak a patinás régi vázakon, mint a ma elterjedt matt fekete, fehér, piros vagy éppen karbonmintás változatok. Egyben szemtanúi lehetünk annak, ahogy a kígyó a farkába harap – lévén Tom Ritchey immár 40 éve hegesztgeti acélvázait, és gyakorlatilag a mountain bike születésétől kezdve a legmeghatározóbb fejlesztők közé tartozik, tehát a Ritchey „Classic” kollekció így nem egy letűnt kor emlékét idézi, hanem a legendás amerikai márka saját történetére utal vissza.

Bőrutánzat, modern technológiát alkalmazó MTB markolat barna vagy fekete színben...

Bőrutánzat, modern technológiát alkalmazó MTB markolat barna vagy fekete színben…

Jól járnak továbbá azok a kerékpárosok, akik szeretett régebbi gyártmányú kerékpárjukat kívánják méltó módon felszerelni, lecserélve az eredeti, de már nem biztonságos, a mai igényeknek nem megfelelő alkatrészeket, esetleg a már korábban behelyettesített modern, de egyen „mattfekete” darabokat gondolnák jobban harmonizáló megjelenésűre váltani. A „Classic” kollekcióban megtalálják a legtöbb szükséges kiegészítőt: montihoz, országútihoz vagy patinás túragéphez egyaránt. A felületkezelést tekintve a „high polish silver”-rel nem lehet bakot lőni, amelyek egy patinás régi, de akár egy-egy modern bringán is jól mutat. Szerencsére a logók nem túl hangsúlyosak, a régebbi Ritchey dizájnt idézik, így megmarad a harmónia az adott korszak hangulatával. Nézzük, hogy pontosan miből is áll a „Classic” kollekció!

ritchey_classic_1
Ma már nemcsak az angol Brooks gyárt klasszikus nyergeket és markolatokat, hanem ezeket – halkan megjegyzem: töredék áron – a Ritchey „Classic” kollekcióból is kiválaszthatjuk. Fekete vagy barna színváltozat áll rendelkezésre, a nyereg formája az egykori Ritchey Vector „Logic”-ot idézi, egyesítve a tradicionális megjelenést a legmodernebb technikai megoldásokkal és kényelemmel. A valódi bőr hatású ülőfelület alatt modern üvegszál-erősítéses test farag a tömegen, a kettő között pedig fejlett szivacsozás „lapul”. A sín üreges, ötvözött CrMo acél a kényelem, a tartósság és a megbízhatóság jegyében, az tömeg pedig a mai kornak megfelelően bőven 300 gramm alatt van. A Ritchey Classic egyenes kormányra való markolat prémium minőségű, a „Classic” nyereghez hasonló szintetikus bőr alapanyagból készül, modern bilincses rögzítéssel, tartós kivitellel.

Az országúti gépekről sem feledkezett el az MTB-k úttörője!

Az országúti gépekről sem feledkezett el az MTB-k úttörője!

A kollekcióban az országúti kerékpárosokat is ellátta a Ritchey „retromarkolattal”: a régi bőrbandázsok megjelenését idézve puha, rugalmas, szintetikus bőrből készül a „Road Classic” bandázs, amely modern kívánalmak szerint jó tapadást biztosít, könnyen tisztítható és tartós. Elérhető fekete és barna színben, 200 cm x 3 cm hosszban. És hogy legyen mire tekerni a bőrutánzat bandázst, az időtlen Ritchey Road Classic országúti kormány a Tour de France bajnokai által preferált, tradicionális köríves hajlítást párosítja a mai fékváltókarokhoz jobban illő rövidebb előrenyúlással és mélységgel. Az „újragondolt klasszikus” előrenyúlása 128 mm, ejtése 73 mm, az alapanyag pedig hőkezelt 6061-es sorszámú aluötvözet. high polish silver felületkezeléssel, 40, 42, 44 cm szélességgel érhető el.

Modern geometria, "klasszikus" ív

Modern geometria, “klasszikus” ív

ritchey_classic_5És akkor vissza a MTB-k világába! Tom Ritchey egykor referenciaként szolgáló egyenes kormánya is a „Classic” kollekció részét képezi: természetesen már a modern 31,8 mm-es befogómérettel, de még a régen divatos 560 mm-es szélességgel, bármifajta emelés vagy hajlítás nélkül. Ugyancsak high polish silver felületkezeléssel kapható, a modern ötvözetnek és gyártástechnológiának köszönhetően tartós és nagyobb fokú stabilitást nyújt, mint a régi „klasszikus”.

Kormányszárból egy high-tech modell áll rendelkezésre a múltidőző Ritchey kollekcióban, és természetesen használható a montis kormányokhoz és az „koskormányokhoz”. C220-as szabványú, amely 220-fokban öleli a kormányt, tudva levő, hogy ez Tom Ritchey személyes kedvence, büszkesége. 2014 alumíniumötvözet alapanyag, 31,8 mm kormánybefogó, 90-től 130 mm-es hossz, rozsdamentes acél csavarok, és klasszikus felületkezelés jellemzi.

ritchey_classic_9Végezetül a lássuk a „Classic” sorozathoz tartozó nyeregszárat! 27.2, 30.9 és 31.6mm átmérőben, de kizárólag 350mm hosszban áll rendelkezésre, modern 3D forgácsolással egy darab alumíniumból alakított szépség, korszerű 2-csavaros rögzítést kap, a felületkezelés pedig passzol a kollekció minden darabjához és szelleméhez. A klasszikus geometriájú országúti vázakban való alkalmazásához valószínűleg a hosszból vágni kell, de szerencsére a Ritchey logó elég magasan került elhelyezésre, és nem túlzottan hosszú.

ritchey_classic_14Javasolt fogyasztói árak:

Ritchey Road Classic országúti kormány, HP ezüst: 14.490 Ft.

Ritchey Road Classic országúti bandázs, barna, fekete: 5.790 Ft.

Ritchey Classic egyenes MTB kormány, HP ezüst: 8490 Ft.

Ritchey Classic MTB markolat, barna vagy fekete: 6990 Ft.

Ritchey Classic nyereg, barna vagy fekete: 15.990 Ft.

Ritchey Classic kormányszár C220, HP ezüst: 19.990 Ft.

Ritchey Classic nyeregszár HP ezüst: 16.990 Ft.

További információ a forgalmazó honlapján

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo