fbpx

XCO világkupa Stellenbosch: új kihívót kapott Nino Schurter, Benkó Barbi 16.

Véget ért a felkészülési időszak és a versenyzők a szokásosnál korábban kezdték meg a világkupa szezont Dél-Afrikában. Nem is akármilyen versenyt láthattunk!

Fokváros és környéke egyre felkapottabb helynek számít a téli edzőtáborok lebonyolításához. Főleg az MTB versenyzők választják szívesen Afrika déli csücskét a felkészüléshez. Az első XCO világkupának helyt adó Stellenbosch idén először szerepel a versenynaptárban.

Stellenbosch XCO pálya

A 4,4 km hosszú, 180 m szintemelkedéssel rendelkező pálya meredek mászások és technikás lejtők kombinációja, amit a rendkívül száraz, poros-homokos talaj tesz még nehezebbé. A nőknek 6, míg a férfiaknak 7 körből állt a verseny.

Nők

Az összetett tavalyi győztese, Yana Belomoina (CST Sandd American Eagle) csípőjét törte télen, felépülése jól halad, viszont Dél-Afrikába nem utazott el. 2016 olimpiai bajnoka Jenny Rissveds (Scott SRAM) magánéleti nehézségek miatt a visszavonulás mellett döntött. Kis híján két, szintén győzelemre is esélyes versenyző is hiányozhatott volna, ugyanis a világbajnok Jolanda Neff (Kross Racing Team) és Pauline Ferrand-Prevot (Canyon SRAM) a Hoogerheide-ben rendezett cyclocross versenyen ütköztek és mindketten megsérültek. A francia versenyző kisebb zúzódásokkal megúszta, viszont Neff kulcscsontját törte. Nem 100% egészségesen, de végül mindketten rajthoz tudtak állni Dél-Afrikában. Adelheid Morath (jb Brunex Felt) pályajáráson esett olyan szerencsétlenül, hogy csuklóját törte. Átigazolások is történtek a tél folyamán, Benkó Barbarával (Ghost Factory Racing) interjú készült az indokokról.

Pauline Ferrend-Prévot és Annika Langvad párbaja – @Bartek Wolinski/Red Bull Content Pool

A rajtot követően szokásához híven Jolanda Neff állt az élre. Az első kör végére viszont ketten megléptek a többiektől, innentől kezdve Annika Langvad (Specialized) és Pauline Ferrand-Prevot párbaját láthattuk a győzelemért. A dán doktornő több apró hibát is elkövetett, többször elpörgött a kereke, elakadt a sziklakertben, amit ideig-óráig Pauline ki is tudott használni. A verseny végére viszont kijött Langvad erőfölénye, így magabiztosan nyerte a versenyt Ferrand-Prevot előtt. A harmadik helyre meglepetésre az első felnőtt évébe lépő Anna Tauber (CST Sandd American Eagle) érkezett senkitől sem zavartatva.

Helen Grobert sprintje a Kross versenyzők ellen – @Bartek Wolinski/Red Bull Content Pool

A 4. helyért hatalmas csata alakult ki, a két Kross-os versenyző Neff és Maja Wloszczowska összedolgozva próbálták védeni a pozíciót, de a rendkívül taktikusan versenyző Helen Grobert (Cannondale Factory Racing) végül mindkettejüket megelőzte sprintben, Wloszczowska zárt ötödikként.

Benkó Barbara sok örömöt szerzett a magyar szurkolóknak, jó volt látni, hogy az első kör végén a harmadik helyen fordult. Később is stabilan a legjobb 10 versenyző között jött, majd egy technikai probléma miatt (eltört nyeregcső) visszaesett, végül a 16. helyen ért célba.

Férfiak

A tavalyi év egy emberről szólt, mindenki Nino Schurter legyőzését tűzte ki célul, de senki nem tudta megtörni a svájci egyeduralkodását. Ráadásul pár hete ismét Schurter gépe tartja lázban az internetes rajongókat, hiszen a SRAM Eagle szett elektromos változatát teszteli.

Az előzetes tervekkel ellentétben a kihívok közt továbbra is ott szerepel Julien Absalon (Absolute Absalon), aki tavaly sérülés miatt nem tudta legjobbját hozni, emiatt úgy döntött, hogy bevállal még egy évet, ezúttal már saját csapatban. Titouan Carod (BMC) jó úton jár, hogy a francia legenda utódja legyen a BMC-nél, tavaly többször bizonyította tehetségét. A franciák közül mindenképp említeni kell Stéphane Tempier-t (Bianchi) és Maxime Marotte (Cannondale Factory Racing) is rendre a legjobbak között szerepel.

Mathieu van der Poel – @Bartek Wolinski/Red Bull Content Pool

Hosszú távon a legnagyobb ellenfél egy olyan versenyző lehet, aki a 2020-as olimpiai bajnoki címet tűzte ki magának célul. A cyclocross mezőny idei évben koronázatlan királya Mathieu van der Poel (Corendon–Circus) tavaly már bebizonyította, hogy komolyan számolni kell vele a cross-country versenyeken is és 2018-ban teljes szezont tervez.

A rajtot követően Lukas Flückiger (Thömus) járt a legrosszabbul, a BMC-ről, a Radon csapat utódjának számító, Thömus alakultra váltó svájcinak elszakadt a lánca. Az első körben Nino Schurter diktálta a tempót, akit a két új-zélandi fiatal, Sam Gaze (Specialized) és Anton Cooper (Trek World Racing) követett. A legnagyobb munkát Mathieu van der Poel végezte, aki a 47. helyről felért az élbolyra a második kör kezdetére.

Sprint a győzelemért – Bartek Wolinski/Red Bull Content Pool

Nino tempóját végül csak Gaze tudta átvenni, így kettejüknek sikerült elszakadni az üldözőktől. Maxime Marotte folyamatosan azért küzdött, hogy lőtávolban maradjon a vezető pároshoz képest, többször úgy tűnt, hogy végleg leszakad, de végül az utolsó kör végére is olyan helyzetbe került, hogy kis szerencsével akár a győzelemre is megmaradt az esélye. Mivel a vezető páros nem hibázott meg kellett elégednie a dobogó harmadik fokával.

Sam Gaze – @Bartek Wolinski/Red Bull Content Pool

Az első helyért zajló sprintet végül Gaze nyerte, Nino kilépett a pedálból, így minden esélye elszállt, de látva az új-zélandi U23-as világbajnok gyorsaságát, egy tökéletes sprinttel sem biztos, hogy befogható lett volna. Van der Poel kiváló versenyzéssel megszerezte a negyedik pozíciót, míg a remek ritmusban versenyző Carod végzett ötödikként.

Julien Absalon csuklósérülés miatt nem tudta felvenni a versenyt a legjobbakkal, csak 41. lett.

A szezon május közepén folytatódik Albstadban. Március 18-án az MTB versenyzők legismertebb többnapos versenye, az Absa Cape Epic kezdődik, szintén Dél-Afrikában.

Képek: Red Bull TV/Red Bull Content Pool

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo