fbpx

Windham világkupa 2014: a párbaj Amerikában folytatódott

A klasszikus pályán Absalon győzelmére számítottak többen, de Schurter megmutatta mire képes. A nőknél Pendrel könnyedén nyert. Beszámoló magyar eredményekkel!

A múlt heti versenyek után nem sok idejük maradt pihenésre a legjobb cross country és XCE világkupa-menőknek, hiszen a tengerentúli turné most hétvégén Windhamben folytatódott.

Jenny Rissveds ezúttal legyőzte Stirnemannt

Jenny Rissveds ezúttal legyőzte Stirnemannt

A pénteki XCE futamok pályája nem a szakágban megszokott rövid technikás, kigyorsításokkal teli nyomvonalon haladt, hanem egy hosszabb mászás és az azt követő lejtő jellemezte. A nőknél Jenny Rissveds (Scott-Odlo MTB Racing Team) nyerte a futamot, úgy tűnik, a svéd lány a szezon végére kezdi visszanyerni tavalyi formáját. A másodikként záró Kathrin Stirnemann (Sabine Spitz Haibike) bebiztosította elsőségét a világkupa összetettben.

Soto Catriel útban élete első XCE világkupa győzelme felé

Soto Catriel útban élete első XCE világkupa győzelme felé

A férfiaknál Soto Andres Catriel (MMR Bikes) első XCE sikerét aratta. Korábban már többször a legjobb idővel kvalifikálta magát a döntőbe, de akkor nem jött ki a lépés, most végül minden összejött. Második Simon Gegenheimer (Ultrasports Rose), míg harmadik Fabrice Mels (Salcano) lett.

U23-ban a lányoknál Margot Moschetti (Scott La Clusaz), valamint a férfiaknál Jordan Sarrou (BH Suntour KMC) diadalmaskodott.

A vasárnapi hőségben előbb a nők futamára került sor a klasszikusnak mondható „old school” pályán. Egyetlen változó meredekségű emelkedő és egy hosszú lejtő alkotta a nyomvonalat, utóbbi nehézségét legfőbbképp a tempó adta.

Catharine Pendrel

Catharine Pendrel

A rajtot követően Sabine Spitz (Haibike) állt előre, nyomában Jolanda Neff (Liv Giant) próbált meg elszakadni a mezőnytől. Az első körben aztán Catharine Pendrel (Luna Pro Team) támadott, akire egy darabig Neff rakta a kereket. A kanadai tempója viszont soknak bizonyult a világkupát vezető svájcinak. Ebben a körben kapott defektet a dobogóra is esélyes amerikai versenyző Lea Davidson (Specialized), így a hazai pálya előnyét nem tudta kamatoztatni. A verseny ezt követő szakaszában Neff mélyrepülésének lehettünk szemtanúi, valahogy nem találta a ritmust, visszaütött neki a kemény kezdés. Pendrel viszont senkitől és semmitől nem zavartatva vezetett elöl, egy tökéletes futam végén megérdemelten győzött.

Igen, az volt a tervem, hogy bekezdek az rajtot követően. Elmondhatom, hogy Jolanda igencsak kapkodta a levegőt az emelkedőn. Sikerült leszakítanom, ezután jó volt egyedül mennem elöl, úgy hogy senki sem gyakorolt rám nyomást – összegzett Pendrel.

A második helyen sokáig Annika Langvad (Specialized) haladt, majd egy bukás után Tanja Zakelj (Unior Tools) az utolsó lejtőn megelőzte, így meg kellett elégednie a bronzéremmel.

Női dobogó: 2. Zakelj, 1. Pendrel, 3. Langvad

Női dobogó: 2. Zakelj, 1. Pendrel, 3. Langvad

A legnagyobb csata ezúttal a negyedik helyért zajlott tudniillik Neff ezzel a pozícióval biztosíthatta be a világkupa összetett elsőségét. Hatalmas küzdelmek árán sikerült is neki, így a legfiatalabb összetett győztes lett a világkupák történelmében. Sokat köszönhet csapattársának, Maja Wloszczowska (Liv Giant) körökön keresztül segített tempót menni a svájcinak.

Eva Lechner rossz napot fogott ki

Eva Lechner rossz napot fogott ki

A hétvége legszerencsétlenebb versenyzője Eva Lechner lett, aki egy defekt után próbált felzárkózni, majd eltörte első és hátsó váltóját is egyszerre.

A férfiaknál minden adott volt ahhoz, hogy Julien Absalon (BMC) győzelmével bebiztosítsa összetett elsőségét. A francia legenda magához képest remekül rajtolt, már az első körben elindult az adok-kapok Nino Schurter (Scott-Odlo MTB Racing Team) és közte. Társaságként a Flückiger testvérek csatlakoztak hozzájuk, a fiatalabbik, Mathias látványos elcsúszást mutatott be az első kör végén, az első helyről. Bátyja, Lukas támadása gondokat okozott Absalonnak, pedig csapattársként úgy gondoltuk volna, hogy segíteni fogják egymást. Ehelyett az idősebbik Flückiger és Schurter elléptek a lejtőn, majd utóbbi ezt kihasználva tovább is ment, felzárkózásra kényszerítve Absalont.

Nino Schurter ismét elsőként haladt át a célvonalon

Nino Schurter ismét elsőként haladt át a célvonalon

A kétszeres olimpiai bajnok legfőbb gondja az volt, hogy lefele rendre leszakadt, és az emelkedőn 10-15 másodpercnyi hátrányt kellett ledolgoznia. Az utolsó körben erre már képtelen volt, Nino így egyenlített az idei világkupa győzelmek számát tekintve. Jelenleg 3-3 az állás.

Kemény csata volt Absalonnal, azt mondanám, hogy a lejtőn nyertem meg a versenyt. Nagyon feltüzelt, hogy egy olyan pályán győzhetek, ami nem igazán fekszik nekem. Nagy előny volt a fully a lejtőn, minden körben pár másodpercet nyertem vele, amit az emelkedőn próbáltam megtartani – nyilatkozta Schurter.

Harmadikként a kiváló versenyt futó Lukas Flückiger (BMC) zárt, az utolsó lejtőn előzte vissza az egyenletes tempó királyának számító Daniel McConnelt (Trek Factory Racing). Mathias Flückiger (Stöckli Pro Team) az erős kezdés után ötödik lett.

A férfi dobogó: 2. Absalon, 1. Schurter, 3. Lukas Flückiger

A férfi dobogó: 2. Absalon, 1. Schurter, 3. Lukas Flückiger

A magyarok közül Juhász Zsolt (Waberer’Areus Cube MTB Team) az elismerésre méltó 47. helyen zárt, Parti András (Waberer’Areus Cube MTB Team) egészségügyi problémák miatt feladta a versenyt.

Juhász Zsolt kemény versenyen van túl

Juhász Zsolt kemény versenyen van túl

Eredmények

Férfiak:

1. Nino Schurter (Scott-Odlo MTB Racing Team) 1:40:58
2. Julien Absalon (BMC Mountainbike Racing Team) +0:00:06
3. Lukas Flückiger (BMC Mountainbike Racing Team) +0:00:16
4. Daniel McConnell (Trek Factory Racing) +0:00:22
5. Mathias Flückiger (Stöckli Pro Team) +0:01:12
6. Manuel Fumic (Cannondale Factory Racing) +0:01:27
7. Sergio Mantecon Gutierrez (Trek Factory Racing) +0:02:04
8. Stéphane Tempier (BH-Suntour-KMC) +0:02:27
9. Florian Vogel (Scott-Odlo MTB Racing Team) +0:02:40
10.Ralph Naef (BMC Mountainbike Racing Team) +0:03:16

47. Juhász Zsolt (Waberer’Areus Cube MTB Team) +0:10:00
DNF Parti András (Waberer’Areus Cube MTB Team)

Nők:

1. Catharine Pendrel (Luna Pro Team) 1:25:47
2. Tanja Zakelj (Unior Tools Team) +0:00:29
3. Annika Langvad (Specialized Racing XC) +0:00:32
4. Jolanda Neff (Liv Pro XC Team) +0:00:36
5. Blaza Klemencic (Feenstra Felt Pb Kenda Bike Team) +0:01:24
6. Maja Wloszczowska (Liv Pro XC Team) +0:01:45
7. Lea Davison (Specialized Racing XC) +0:01:52
8. Emily Batty (Trek Factory Racing) +0:02:01
9. Sabine Spitz (Sabine Spitz Haibike Pro Team) +0:02:24
10.Irina Kalentieva (Oroszország) +0:02:36

.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo