fbpx

Wiggins már „ráhízott”, de Cavendish is Rióra gyúr

A brit országúti kerékpársport talán két legnépszerűbb alakja, Bradley Wiggins és Mark Cavendish fókuszában is az olimpiai győzelem lebeg 2016-ra…

Bradley Wiggins és Mark Cavendish

Bradley Wiggins és Mark Cavendish

Wiggins már tavaly szezon közben befejezte országúti pályafutását a legmagasabb profi szinten, elhagyta a Sky WorldTour-gárdáját a pályakerékpározás kedvéért. Nyáron megdöntötte az egyórás világcsúcsot, és többször nyilatkozta, hogy a télen izmot épít, hogy minél jobban szerepelhessen a riói velodrómban, nyilvánvalóan nála ez aranyérmet jelent 4000 méteren csapatban vagy egyéniben.

A 35 éves brit már az elmúlt szezon derekán kijelentette, hogy dolgozik fizikuma átalakításán, szombaton pedig feltöltött közösségi oldalán egy fotót, ami azt mutatja, hogy 11 kilogrammot szedett fel az elmúlt 18 hónap során profi országútis versenysúlyához képest. 2014 májusában nyerte meg Wiggo a Kaliforniai Körversenyt, ekkor csúcsformában 71, 75 kilogrammot nyomott, most 83,2 kg a testtömege.

wiggo_weight_670Ez nem a karácsonyi sütemények hatása, hanem színtiszta izom, hogy minél keményebb áttételeket legyen képes elhajtani a fapályán, 60 km/h-s utazósebességgel. Wiggins brit színekben elsősorban a 4000 méteres üldözéses csapatversenyre koncentrál, arról még csak feltételes módban lehet beszélni, hogy egyéniben kiáll-e 4000-en. Érdekesség, hogy utóbbi számban a svájci Stefan Küng, aki legfőbb ellenfele lenne, a hírek szerint mononukleózis szerű betegségben szenved.

Wiggo tarsolyában egyébként már ott gyülekeznek az olimpiai aranyérmek (egy országúti időfutam és három pályás elsőség), mindez nem mondható el Mark Cavendishről, pedig a Manxi Rakétának is hosszú az eredménylistája, 26 Tour de France-szakaszsiker, országúti világbajnoki cím, a többit ne is soroljuk…

Úgy gondolom az olimpiai érem az egyetlen, ami még hiányzik, ugyanakkor elérhető cél kerékpáros pályafutásom során. Tour de France-t nem tudok nyerni, de azon kívül nagyjából mindenhol győztem már, ahol az alkatom alapján lehetséges, kivéve az Olimpiát – nyilatkozta Cavendish a Telegraph-nak, természetesen tisztában van vele és nem is rejti véka alá, hogy új profi csapata, a dél-afrikai Dimension Data elsősorban országúton vár tőle győzelmeket és nagyok az elvárások.

Rióban azonban rajthoz szeretne állni pályán az omnium versenyszámban, de ehhez elmondása szerint meg kell találnia az egyensúlyt a felkészülésben, sőt, még házon belül is le kell meccselnie, hogy ki képviselje a briteket, olyan vetélytársakkal szemben, mint például Ed Clancy. Az országúti szezon már január végén kezdődik, szóval elsősorban a kilométergyűjtésre kell koncentrálnom már. Nem tartom magam pályaversenyzőnek, idén a Dimension Data csapat tagja vagyok ésez a prioritás – tette hozzá Cavendish.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo