fbpx

UVEX Sportstyle 703 miniteszt

Az UVEX széles sportszemüveg-kínálatában sablonos modell nemigen található: a Sportstyle 703 semmiképpen nem tekinthető annak. A német biztonság-specialista MTB-felhasználásra ajánlja, azon belül is az extrémebb felhasználást célozza meg. Ennek megfelelően kialakítása, dizájnja az UVEX „enduro-jellegű” sisakokhoz passzol, mindazonáltal a 703 egyéb felhasználása sem kizárt – nálunk többféle kerékpáros tevékenységben egyaránt helytállt.


Első blikkre egy stílusos sportszemüveggel van dolgunk, a benne rejlő technikai tartalom azonnal nem „üt”. Viszont már az első tesztkör során rájöttünk, hogy ismét egy átgondolt, az UVEX márka hírnevéhez méltó szemüvegmodellel van dolgunk. Bár a lencse nem cserélhető, a keret pedig látszólag vastag, a látómező óriási és majdnem teljesen „akadálymentes”. A periféria a körbefutó keret ellenére bőséges, például a forgalomban hátranézve meghökkentő, hogy a lencse alsó sarkának megnagyobbítása milyen fokú többlet szabadságot ad! És keret csak látszólag vastag, a „lecsapott” élnek köszönhetően a látómező-szögben mindössze 2 mm széles. Az UVEX felirat is az élfelületre került, így nincs a látómezőben, mindazonáltal mindenki számára egyértelművé teszi, hogy igényes sportszemüveget választottunk!


Elsőre a lencse szellőzőnyílása sem tűnik fel, pedig felül és oldalt a keret melletti 1 mm-es rés összeadva már komoly felületet képez. Kell is a szellőzés egy ekkora lencséhez, amely ráadásul a szemhez a lehető legközelebb pozicionált, így biztosítva tökéletes védelmet! A lencse emellett „Supravison” páramentesítő bevonatot is kapott, amely rendkívül hatékony, az egyik legjobb a tesztmezőnyben. A lencse tükrös, több színben is elérhető, teljes UV-védelemmel és különös figyelemmel az infravörös és ultraibolya tartományra. Szűrőfaktora gyári adat szerint 3-as besorolású, kétségtelenül sötét, szerintünk valamilyen polarizált bevonatot is kapott, mivel rendkívül nagy kontrasztot biztosít, és valamelyest „belelátunk” az árnyékokba is. A polikarbonát lencse 162 km/órás becsapódás ellen is biztosított: állítólag ezt a tesztprotokollt más gyártó nem alkalmazza. A karcmentességet nem ellenőriztük, de az UVEX ebben a tekintetben is a legkeményebb szabvány szerint teszteli a szemüvegeit.


A keret rendkívül erős és stabil, extrémebb sportokhoz mindenképpen ajánlható. Nem nyeklik-nyaklik, zsanérja bombabiztos, sziklaszilárd. Ami viszont meglepő, hogy ennek ellenére nem hat „kényszerzubbonyként”, köszönhetően az állítható, puhán gumírozott fül- illetve orrtámaszoknak. Ahova hajtjuk a 4 érintkezési pontot, ott áll, így a Sportstyle 703 tökéletesen arcra szabható. Ennek megfelelően kényelmes viseletet biztosít, a plusz tömeget sem vettük észre, illetve semmilyen elmozdulást nem tapasztaltunk: még a meredek, köves lejtmenetekben esetében sem.

Azért egy-két apróság akadt, amit a német gyártó helyett másként valósítanánk meg. Habár a lencse kristálytiszta, torzításmentes, illetve a periférialátást is többé-kevésbé szabadon hagyja, a tesztszemüveg szűrésfaktora az árnyas erdei ösvényekre kissé túlzott. Kint a nyitott, köves, sziklás terepen tökéletes volt, de onnan a sűrű erdőbe hajtva nem volt egyszerű a tájékozódás. Persze minden attól függ, hogy a kedvenc ösvényeiden milyen fényviszonyok uralkodnak: nálunk a Budai-hegységben és a Pilisben mindenképpen eggyel világosabbra lenne szükség. Szerencsére a Sportstyle 703 négyféle lencsével választható! Emellett a szellőzés – habár a lencseméret és a védelem mellett kétségtelenül jónak mondható – a kánikulában okozott némi fülledtséget. Talán a plusz védelem a fontosabb szempont, mindenki döntse el maga!


Az UVEX Sportstyle 703 esetében egy speciális felhasználásra tervezett modellel van dolgunk, amely ennek ellenére a kerékpározás más válfajai és egyéb sporttevékenységek mellett informális utcai használatra is beválhat. Jó, hogy van ilyen modell az UVEX széles kínálatban: ráadásul egészen merész színváltozatokban is kapható!

Előnyök:

  • átgondolt keretkialakítás, a legtökéletesebb „körkörös” a tesztben
  • kiváló védelem
  • pontos, kényelmes illeszkedés
  • a teszt legstabilabb kerete
  • kristálytiszta, kontrasztos lencse

Hátrányok:

  • a lencse az árnyas ösvényekhez túl sötét
  • fix lencse
  • korlátozott szellőzés

Ajánlott fogyasztói ár: 15 880 Ft.

További információ a forgalmazó honlapján.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo