fbpx

Uralkodók narancsban: Northwave Extreme Tech kerékpáros cipők tesztje

Két hónap kínzókamrán vannak túl a Northwave csúcs kerékpáros cipői a Bikemag tesztcsapatnál, és egyelőre úgy állnak, mint ahogy a Szózatban Vörösmarty írta a magyarokról: „megfogyva bár de törve nem”.

Ahogy arról már beszámoltunk, idén a Bikemag tesztcsapat az olasz Northwave cipőiben rója az utakat és ösvényeket. Első körben a két csúcsmodellről az Extreme Tech Plus, és az Extreme Tech MTB Plus sorsáról írunk. Nem mindennapi amit kaptak tőlünk, hiszen nem csak a bringán kellett helytállniuk, hanem egész napos fotózásokon, ahol bizony az is megesik, hogy kőfalakon, éles sziklákon mászunk át egy jobb kép reményében. Tehát a használt cipők képei ne rémisszenek meg, ez átlagos felhasználónál akár 2-3 évnyi nyúzást demonstrál, vegyesen nem rendeltetésszerű használattal, beleértve pár komolyabb eltévedést, vagy sziklamászást a senki földjén.

Northwave Extreme Tech Plus és Northwave Extreme Tech MTB Plus

Northwave Extreme Tech Plus és Northwave Extreme Tech MTB Plus

Northwave Extreme Tech Plus

A csúcs országútis cipő minden technológiai vívmányt felvonultat, ami ma a Northwave rendelkezésére áll. Ami elsőre látszik, az S.L.W.2 mikrometrikus tekerőgombos „fűző” rendszer. Ebből rögtön kettő kapott helyet a cipőn, és tulajdonképpen ez a legfőbb változás a korábban tartós teszten átesett Extreme Tech csúcsmodellhez képest. Meghúzáskor nagyon kis lépésekben szorít (finomabban állítható, mint az SBS csat), így tuti megtalálod az optimális állást, és lazulni egyáltalán nem tud. Ha csak nem te akarod ezt. Kétféle megoldás van a kiengedésére: Vagy a kis fém reteszt nyomkodva racsnizva oldhatod kis lépésekkel, vagy pedig felfelé húzod a reteszt és ekkor fokozatmentesen lazul a rendszer, egy mozdulattal kihúzhatod belőle a lábadat.

Felsőrésze Biomap kialakítású, leköveti a láb formáját, komfortos és anatomikus formájú. Talpa unidirectional karbon, súlya mindössze 60 gramm! Talpában, felsőrészén és az antibakteriális, antiallergén és ultrakönnyű Extreme Air talpbetéten is a megfelelő helyen szellőzőnyílások találhatók melyek Airflow System névre hallgató rendszert képeznek. Integrated Heel System kialakítása stabilan tartja a sarkadat, belül pedig erős NoSlip „háló” segíti a csúszkálás megakadályozását. Ez nem túlzottan zoknibarát megoldás, de egy csúcs versenycipőnél nem is ez a szempont, hanem a maximális hajtáshatékonyság. A komplett cipő mindössze 306 gramm 44-es méretben.

Thommey véleménye: Nem vagyok és sosem voltam versenyző, de szeretem a minőségi cuccokat. Viszont pont a bringás cipő az egyik olyan felszerelés, amiből nem feltétlenül szabad amatőröknek csúcsmodellt venni, mert ott nem a kényelemre, hanem a hatékonyságra van kihegyezve minden. Éppen ezért volt meglepetés, hogy ez a modell még az egész napos bringázások alatt is kényelmes marad, pedig nem arra tervezték, hogy akár 8-10 órát tölts el benne. A felsőrész hamar felvette a lábam formáját, nem nyomott sehol. Mivel magas a rüsztöm, ezért a tépőzáras és egyes racsnis cipők is hülyén állnak rajta mert alig lehet bekapcsolni őket. Persze a jobb cipőkön a csat pozíciója megváltoztatható, ami némi segítséget nyújt, de a tekerőgombos megoldás az igazi. Baromira szerettem a racsnis kiengedő mechanizmust mert induláskor mindig túlhúzom a „fűzőt” és menet közben ahogy „belenő” a lábam a cipőbe, engedni kell rajta. Ez itt tökéletesen megoldott. A szellőzése non plus ultra, az eddigi legjobb, pedig nem ez az első cipőm. Mondjuk télre kell majd egy rendes Winter GTX, mert ebben le fog fagyni a lábam 🙂

Northwave Extreme Tech Plus

Northwave Extreme Tech Plus

Tufi véleménye: A tavalyi országúti cípőm az Extreme Tech SBS volt, így tulajdonképpen a továbbfejlesztett változatba bújtam bele. A méret és a kényelem szempontjából tökéletesen ugyanazt kaptam, a Northwave formája jól illik a lábamra, és amióta mellőzik a műanyag levegőbeömlő-nyílást az orrán, a lábujjaimat sem bántja. Az új rögzítőrendszer egyértelműen előrelépés, tökéletesen finoman beállítható a cipő és menet közben is könnyedén változtatható. Egyetlen negatívum: menet közben izzadt kézzel már kicsit nehéz szorítani a tekerőn, de azért nem is bonyolult feladat. A talp ugyanaz, mint korábban, nyáron néha fura, ahogy az aszfalt felett felforrósodott levegő égeti a talpad, de sokkal többször esik jól az extra szellőzés. Tény, hogy hűvös időben nem szabad szélálló kamásli nélkül használni, mert hamar fagyni kezd a lábad.

A kényelmet és a hajtáshatékonyságot nagyon jóra értékelném, ráadásul már 200 kilis bringázáson is bizonyította mindezt. Ami szerintem visszalépés és ugyanakkor bosszantó, a felületkezelés minősége. Gyakorlatilag csak „meglátja” mondjuk az első kereked a cipőt egy olyan bringán, ahol összeér a körbeforduló kerék íve a hajtókart körbeforgatva a cipő orrának ívével, és már le is húzta a szép narancs lakkot egy sávban. Iszonyú sérülékeny ez a színes lakk-réteg, ráadásul hamar fakul is, pedig február vége óta használom csak. Azoknak ajánlom, akik tudnak figyelni rá, hogy nagyon vigyázzanak az esetleges felületi sérülések elkerülésére, mert amúgy a tartósságra szerkezeti szempontból nem hiszem, hogy lesz panasz, a teljesen hasonló korábbi Extreme Tech két szezon után hibátlan. A magas szintű kényelem és a kiváló rögzítőrendszer pedig kompromisszumok nélkül hatékony versenycipővé teszi a Northwave Extreme Tech Plus-t.

Northwave Extreme Tech Plus

Northwave Extreme Tech Plus

Northwave Extreme Tech MTB Plus

Nagyban megegyezik a karbon talpas montis modell az országútival. Felsőrésze Biomap kialakítású, és S.L.W.2-es két tekerőgombos zárórendszere van. Sarkadat az Integrated Heel System és a No-Slip Heel tartja a legdurvább tekerés közben is a helyén. Talpbetétje Extreme Air Footbed, s bár a montis modell nem Airflow System rendszerű, de a felsőrészen is találsz szellőzőnyílásokat és perforációkat.

A felsőrész sokkal nagyobb terhelésnek van kitéve, mint az országúti modell esetében, hiszen itt kövek között, terepen kell helytállnia, sokkal többször találkozik tereptárgyakkal, még akkor is, ha nem szállsz le a bringáról. Éppen ezért thermoweld betétekkel látták el. Ebből az erősítésből találsz az orrán egyet, a belső oldalon teljes hosszúságban, és a külső oldalon a saroktól a cipő közepéig. Szükség is volt rá az éles horvátországi sziklákon mászkálva. Súlya 44-es méretben 350 gramm, ami nagyon jó érték a mountain bike cipők között. Cserébe a talpa már szinte országúti cipőre emlékeztet, a sarkán és a stopli körül van kialakítva pár elkoptathatatlan, de mégis puha Vibram műanyag bak a „járáshoz” illetve inkább meredeken „kapaszkodáshoz”.

Thommey véleménye: Sokkal többet használom a montis cipőt, mint az országútist, sőt még amatőr downhill versenyen is indultam benne, mert sokkal jobban szeretem az SPD-t a platformnál. Merev talpát imádtam, főleg úgy, hogy emellett még kényelmes is volt. Mivel rengeteget mászkáltam a sziklák között a horvátországi tesztnapokon, ezért nagyon nagy szükség volt a masszív orr védelemre. Amit sajnálok, hogy a gyönyörű lakkozott talpa gyakorlatilag az első nap full karcos lett. Viszont annak ellenére nem sérült a karbon szerkezet, hogy brutál mennyiségű éles kővel találkozott az elmúlt két hónapban. Cserébe örültem volna, ha a talpának mintázata cserélhető, mert azért csak 100 rugóba kerül, így nem dobná ki az ember, ha elkopnak a bütykök.

Northwave Extreme Tech MTB Plus

Northwave Extreme Tech MTB Plus

Tufi véleménye: Röviden fantasztikus mountain bike versenycipő. Engem először a camo-narancs design fogott meg, aztán rájöttem, hogy a kényelemmel sem lehet majd gond, hiszen hasonló felépítésű, mint az országúti cipőm. Erőteljesen forszíroztam is az ötletet, hogy Northwave cipőket használjon idén a Bikemag Tesztteam. Ennek ellenére pont az első nap hozta a negatív élményt, a designos talpról pár óra alatt nullára kopott a festés a horvátországi sziklákon. Azóta olyan szinten karistolódott össze a karbontalp, hogy már gyakorlatilag fekete, így ismét jól néz ki. Szerencsére ennek a cipőnek a felső része, illetve a felületkezelés nem olyan sérülékeny, mint az országúti változatnál, így a kezdeti sokk után megnyugodtam, hogy feltehetően sokáig fogom örömmel használni. Rátérve a hatékonyságra, talán az eddigi legjobb mountain bike versenycipőm.

Hegyikerékpáron sokkal több irányban mozgatja az ember a lábát, cyclocross versenyeken le is kell szállni, futni, mászni stb. MTB-cipőnél kulcsfontosságú, hogy merev legyen a talp, de mégis hagyjon mozgásteret a lábnak különböző mozdulatokhoz. Legtöbb esetben egy túl merev cipőnek a sarok része kényelmetlen bizonyos mozdulatoknál, ami meg „komfortos”, az sokszor nem olyan hatékony tekerés közben. Nos, a Northwave csúcsmodell félelmetesen jól feloldja ezt az ellentmondást, szinte minden helyzetben kényelmes, ugyanakkor többször „országútiztam” már vele a cyclocross gépemre felülve, s szinte fel sem tűnik, hogy SPD-montis cipő kombóval hajtok, nem a megszokott Time pedál-stopli kapcsolattal. Nagyon ajánlom versenyzőknek és maratonistáknak, túrázóknak viszont a talp nem annyira „mászkálás-barát” kialakítása miatt kevésbé. Ja, és aki szereti a terepmintát, természetesen azonnal beleszeret majd!

Northwave Extreme Tech MTB Plus

Northwave Extreme Tech MTB Plus

Bővebb információ Northwave cipőkről a hazai forgalmazó oldalán:

http://www.bikefun.hu/products/10218f4a12ddc6bd4da58d706554ca01

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo