fbpx

Újabb WorldTour Team a mezőnyben! – Mitchelton-Scott

A koronavírus-járvány miatt a nyár végére halasztott Magyar Körversenyen egy újabb remek csapat részvételét jelenthetjük be: a 2019-ben harmincöt győzelmet begyűjtő, a világranglistán a nyolcadik helyen álló ausztrál World Team, a Mitchelton-Scott is indul a magyar Touron, ráadásul magyar versenyzőjével, Peák Barnabással!

 


Fotó: Mitchelton-Scott

 

Tavaly júniusban vált hivatalossá, hogy kilenc év után újra lesz magyar kerékpáros a sportág legmagasabb szintjén, ekkor jelentették be, hogy a 2011-ben alapított ausztrál sztárcsapat, a Mitchelton-Scott szerződteti a tehetséges magyar fiatalt. Peák Barnabás 2017-ben éppen a Magyar Körversenyen hívta fel magára igazán a figyelmet: az akkor tizenkilenc esztendős reménység nagy meglepetésre az összetett verseny dobogójának második fokára állhatott, ráadásul mindössze két másodperces hátránnyal a győztes kolumbiai Jaramillo mögött.

 


Peák Barnabás (jobbról) a 2017-es Tour de Hongrie-n

 

Peák Barnabás 2018-ban a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) tehetséggondozó csapatában szerepelt, s megnyerte a magyar bajnokságot országúton és az egyéni időfutamban is. 2019-ben – immár a holland SEG Racing Academy színeiben – szakaszt nyert a Normandiai Körversenyen, majd második lett a „Baby Giro” utolsó előtti szakaszán, ezt követte a fent említett bejelentés.

A Mitchelton-Scott sportigazgatója, Matt White elismerően nyilatkozott a fiatal magyar kerékpárosban rejlő lehetőségekről, hangsúlyozva, bátran építeni fognak Peák Barnabás sokoldalúságára. Az ausztrál klub a Tour de Hongrie szervezőinek jelezte: a magyar versenyzővel soraiban érkezik majd a 2020-as Magyar Körversenyre.

 


Készülnek, jönnek!

 

Érdemes egy pillantást vetni a Mitchelton-Scott tavalyi szezonjára és legnagyobb csillagaira! Amint említettük, 2019-ben harmincöt győzelmet szereztek, ebből tizenhármat World Tour-versenyen.

 


Fotó: Mitchelton-Scott

 

A dél-afrikai Daryl Impey megnyerte az évnyitó nagy versenyt, a Tour Down Undert, a klub elvitte a Tirreno-Adriatico csapat időfutamát, a brit Simon Yates – időfutamban – szakaszt nyert a Párizs-Nizzán, testvére, Adam Yates pedig etapsikert jegyzett a Katalán Körversenyen és a Baszk Körön is. A kolumbiai Esteban Chaves hegyi befutót nyert a Giro d’Italián, a Tour de France-on pedig négy nap is a Mitchelton-Scottról szólt: szakaszt nyert Simon Yates kétszer, Daryl Impey és az olasz Matteo Trentin egyszer-egyszer. A Lengyel Körversenyen a szlovén Luka Mezgec duplázott, az év vége felé Daryl Impey (Cseh Körverseny) és Adam Yates (CRO Race) mutatta meg, hogy az összetett versenyek terén is bombaerős a csapat, Matteo Trentin pedig emlékezetes csatában ezüstérmet szerzett a yorkshire-i világbajnokságon. Pazar eredménysor…

A csapatból az év végéig csak két távozó volt, a Párizs-Roubaix győztes ausztrál Mathew Hayman – még januárban – negyvenegy esztendősen visszavonult (éppen őt jelölték csapatvezetőnek a jövő évi Tour de Hongrie-ra), Trentin pedig a lengyel CCC Teamben folytatja pályafutását. Sztárokban persze így sincs hiány!

 


Fotó: Mitchelton-Scott

 

A már említett Yates-fivéreket minden kerékpárrajongó ismeri, Simon 2018-ban megnyerte a Vuelta a Espanát, emellett hét etapsikert jegyez a három nagy körversenyről, Adam 2016-ban a Tour de France-on volt az összetettben negyedik, harminc profi győzelmet jegyez a svácji Michael Albasini, Daryl Impey huszonhatnál, Luka Mezgec pedig tizenkilencnél tart, öt hegyi szakaszt nyert a Girón és a Vueltán Esteban Chaves, aki 2016-ban az Olasz Körversenyen második, a Spanyol Körön pedig harmadik lett az összetettben. A spanyol Mikel Nieve igazi Giro-menő, ezt jelzi három szakaszgyőzelme és 2016-os hegyi trikója, ő már hatszor volt Top10-es versenyző az Olasz, illetve a Spanyol Körversenyen. Ők a Mitchelton-Scott húzónevei, s ha csak egy eljön közülük az idei Tour de Hongrie-ra, már rengeteget nyernek vele a sportág hazai rajongói.

 

 

Az viszont bizonyos, hogy az esztergomi rajtnál az ausztrál World Team egyik tagja Peák Barna lesz, aki akár szabad kezet is kaphat majd az ötnapos viadal során.

A Tour de Hongrie szervezői korábban már nyolc csapat érkezését hivatalosan is bejelentették, eszerint az új időpontra tervezett magyar viadalon indul a holland Jumbo-Visma (World Team), az amerikai TREK-Segafredo (World Team), az olasz Androni Giocattoli-Sidermec (Pro Team), a belga Alpecin-Fenix (Pro Team), a spanyol Kometa-Xstra (Continental Team), a szlovén Adria-Mobil (Continental Team), a csíkszeredai Team Novák (Continental Team) és a román Giotti Victoria Palomar (Continental Team) is. A szervezők nagy célt tűztek ki maguk elé: a Magyar Körverseny 2021-ben kerüljön be a Pro Series nevű sorozatba. Ennek komoly feltételei vannak, az egyik az, hogy legalább három World Team, és legalább tizenegy World Team vagy Pro Team besorolású együttesnek kell részt vennie az idei Tour de Hongrie-n.

 

 

A 41. Tour de Hongrie versenyére 2020. augusztus 29. és szeptember 2. között kerül sor, az UCI 2.1-es kategóriájú viadalon a tervek szerint 20 csapat 120 versenyzője áll majd rajthoz.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo