fbpx

Új év, új spanyol kontinentális csapat – interjú Kormos Veronikával

Lovassy Krisztián után újabb magyar kerékpáros külföldi átigazolásáról számolhatunk be a 2014-es szezonra. A tavaly még az egyik legkiválóbb országúti női UCI-csapatot, a belga Sengers Team-et erősítő fiatal versenyző, Kormos Veronika Spanyolországba szerződött, a baszk Bizkaia-Durango soraiba. Az alábbiakban a váltásról, az új csapatról s terveiről kérdeztük a 21 éves Veronikát.

Bikemag: Az egyik legjobb női csapatba sikerült bekerülnöd már a 2013-as évben, mi az oka a váltásnak?

Kormos Veronika: Miután a Sengers Ladies Cycling Team menedzsmentje azt a szomorú döntést hozta szeptember végén, hogy a csapat történetének legsikeresebb versenyszezonja végeztével kiszállnak a profi női kerékpársportból, hosszú ideig úgy tűnt, hogy nem lesz lehetőségem 2014-ben UCI besorolású viadalokon rajthoz állni. December közepén szerencsére mégis aláírhattam a szerződést egy spanyol első osztályú női gárdával és óriási lehetőség számomra, hogy idén a Bizkaia-Durango színeiben szerepelhetek.

Veronika még 2013-ban Sengers-színekben a Bizkaia csapatát erősítő spanyol bajnok, Anna Sanchiz mellett

Veronika még 2013-ban Sengers-színekben a Bizkaia csapatát erősítő spanyol bajnok, Anna Sanchiz mellett

Bikemag: Még mielőtt a 2014-es évről és a baszk kontinentális csapatról beszélnénk, értékeljük kicsit az óévet, nagyon fiatalon sikerült bekerülnöd a kiváló belga csapatba, hogyan látod a fejlődésedet?

Kormos Veronika: A 2013-as év az első szezonom volt a nemzetközi női mezőnyben és nem volt egyszerű a felzárkózás a profi versenyzőkhöz. A legnagyobb nehézséget az okozta, hogy jelentősen szerényebb háttérrel, támogatással és kevesebb tapasztalattal rendelkeztem mint csapattársaim, vagy bárki más a mezőnyben. Természetesen a sok utazás is hátrányos volt a gyors fejlődésem szempontjából, de muszáj volt a tanulmányaim miatt. A 2013-as szezon végére mégis – köszönhetően a sok verseny km-nek, profi gárdának – sikerült korábbi képességeimhez képest egy jelentősen magasabb szintre kerülnöm. Technikai és erőnléti fejlődésem egyaránt elsősorban a körpályás belga kritérium jellegű versenyeknek köszönhettem, melyeken keresztül egy teljesen más versenyzési stílussal találkozhattam, mint a korábbi hazai versenyeken.

Lehetőségem nyílt rangos többnaposokon indulni és olyan nagy nevekkel versenyezni, mint Marianne Vos, Tatiana Antoshina, Giorgia Bronzini és amikor épp nem volt más feladatom, figyelni, tanulni, hogy ők mikor, mit, hogy csinálnak egy versenyen. Megemlíteném a csapattársam is, Anna van Der Breggent, akivel többször voltunk versenyeken egy szobába beosztva és jó barátságba kerültünk, tőle is rengeteget tanulhattam, ő idén egyébként a Rabobank színeiben folytatja. Habár az akkori formám és a mögöttem álló versenyszezon megindokolhatta volna a részvételt, a firenzei világbajnokságon sajnos nem sikerült indulnom, de talán még korai lett volna számomra ez a megmérettetés. A Bizkaia csapatszállása egyébként Durango városában található, nem nagy távolságra Ponferradától ahol a 2014-es országúti világbajnokságot rendezik.

A Bizkaia-Durango meze

A Bizkaia-Durango meze

Bikemag: Mit tudsz az Bizkaia-Durango csapatáról, mik a lehetőségeid?

Kormos Veronika: A Bizkaia 2014-es kerete zömében spanyol versenyzőkből áll, de van brazil, kolumbiai és orosz nemzetiségű csapattársam is. Giant kerékpárokkal versenyzünk. A részletes versenyprogramról egyelőre nincs információm, de a legtöbb UCI besorolású világversenyen rajthoz fog állni a csapat. A versenyzők nagy része velem egyidős vagy fiatalabb és talán ez kibontakozás szempontjából előnyösebb is számomra. Itt a több teret kap az, aki a fejlődni szeretne, sok 90 után született versenyző is van a csapatban, akiknek adnak időt és lehetőséget bizonyítani, szemben a Sengers Teammel, ami az egyik legeredményesebb női csapat volt a nemzetközi mezőnyben, nehéz volt komolyabb szerephez jutni.

Bikemag: Mikor tudhatunk meg többet, terveid a szezonra?

Kormos Veronika: Az első kiutazásomra a csapathoz valószínűleg január végén kerül sor, a versenyprogramról és a részletekről még én sem tudok sokat, csak két hete írtam alá a szerződést. Idén az biztos, hogy sokmindent másképp szeretnék csinálni, kevesebbet hazajárni, amennyi időt csak lehet, a csapattal tölteni. Van a versenyzőknek saját rezidenciája, úgyhogy remélem jó sok időt a versenyzőtársakkal tölthetek majd.

Bikemag: Köszönjük a jó híreket, sikeres szezont kívánunk 2014-re, várjuk az újabb részleteket!

Kormos Veronika: Én is köszönöm, és boldog új évet kívánok!

.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo