fbpx

„Tudományos kutatás miatt” felfüggesztve a Sky versenyzője

A brit Sky csapatának belső ellenőrzése talán még az UCI biológiai útlevél programjánál is szigorúbb, ennek következtében parkolópályára tették Sergio Henao-t.

A kolumbiai versenyzőt kivették a Team Sky versenyprogramjából, és hazaküldték Kolumbiába egy magaslati tudományos kutatás céljából – olvasható a brit csapat honlapján…

Sergio Henao egy időre parkolópályán, kérdés, hogy meddig...

Sergio Henao egy időre parkolópályán, kérdés, hogy meddig… (Fotó: Takács Tamás)

A döntést a legutóbbi szokásos havi belső ellenőrzést követően hozták meg, ilyenkor minden versenyzőnek részletesen vizsgálják az élettani adatait. A csapatfőnök, Dave Brailsford így nyilatkozott:

A csapatnál szigorú ellenőrzés és szabályzat működik, a versenyzők és az edzők teljes együttműködésével. A legutóbbi havi vizsgálat után a szakembereinkben kérdések merültek fel Sergio versenyen kívüli – magaslaton produkált – teszteredményeivel kapcsolatban, ilyen teszteket tél óta az antidopping szervek is végeztek. Tisztábban kell látnunk a dolgokat, a releváns szervekkel (UCI, CADF) is felvettük a kapcsolatot, a mélyebb betekintés érdekében az eredményekkel kapcsolatban. Sergio addig nem fog versenyezni nálunk, amíg nem látjuk tisztábban, hogyan produkálhatta a szervezete ezeket az eredményeket. Az tesszük, ami helyes, szeretnénk fairek lenni, fontos, hogy ne vonjunk le rögtön következtetéseket.

Sergio Henao magaslaton született Rionegro városában, Kolumbiában, és ugyanabban a régióban él és edz a versenyszezonon kívül. Októberben hazatért, és abban az időszakban a WADA által végzett versenyen kívüli teszteken esett át.

Sergio a télen visszament a hegyekbe, magaslaton élt és edzett. Amennyire lehet, figyelembe vettük ennek hatását, de a mi értelmezésünket behatárolja több tudományos kutatás a magaslatról származó emberekkel kapcsolatban, amilyen Sergio is. Független szakértői véleményt szeretnénk, hogy jobban megértsük a magaslaton töltött hosszabb idő következményeit, miután valaki hazatér tengerszint környéki magasságról, különösen ha olyasvalakiről van szó, aki magaslatról származik. A független szakértők a WADA által akkreditált laborokat használnák, és a Team Sky hozzáférhetővé tenné az adatokat és az eredményeket a WADA, az UCI és a CDAF számára. Sergio segíteni fogja ezt a projektet, és ez azt jelenti, hogy legalább nyolc hétig nem fog versenyezni. Amint elkészülünk az értékeléssel, meghozzuk a megfelelő döntést, és jelentkezünk a fejleményekkel – tette hozzá Brailsford.

Még decemberben az UCI először indított eljárást egy Sky-os versenyző, Jonathan Tiernan Locke ellen, hasonló okokból, a britnél a biológiai útlevél program alapján találtak abnormális élettani jellemzőket. Arról, hogy Henao ellen az UCI tesz-e lépéseket, még nincs hivatalos közlemény.

.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo