fbpx

Tudod milyen a „végtelen” pedál? Ha tetszik, támogasd!

Sam Hunter – amerikai mérnök és bringás – végtelenített dokkolófelületű pedált talált fel, a gyártás beindításához felajánlásokat vár.

pedal_1

Az elgondolás érdekes, így megosztjuk olvasóinkkal. Samnek elege lett abból, hogy mountain bike-ozás közben nehezen talált vissza a pedálba, különösen technikás helyzetekben, és azt is balesetveszélyesnek tartotta, hogy amikor országúti bringájával elindult a forgalomban, a bekattintásra kellett sokszor koncentrálnia. Elhatározta, hogy megoldást talál a problémára…

A három kulcsszó: funkció, egyszerűség és forma. A funkcióval kapcsolatban máris rendelkezésre állnak a valamirevaló fejlesztéseknél elmaradhatatlan hárombetűs rövidítések.

pedal_3

IEP – nem, nem az Imitation Electric Piano könnyűzenei projektről van szó, ez az Infinite Engagement Positions rövidítése, vagyis a dokkoló felület végtelenített, egyszerűbben fogalmazva kör alakú. Bárhogy álljon tehát a pedál, mindig ugyanúgy rákapcsolódhatunk.

SGE – Self Guiding Engagement – vagyis a stopli saját magát vezeti a dokkoló pozícióba. (A kioldáshoz 18 fokkal kell elfordítani a lábunk.)

pedal_6

A pedál mindössze egyetlen, rugó ellenében elmozduló elemet tartalmaz, ez kattan be a stopliba, vagyis egyszerű a szerkezet. Nem elhanyagolható, hogy a pedálok, a stoplik, a teljes szett – acélból – csak 236 grammot nyom, a titánverzió 190 gramm körül lenne, ha elkészülne.

Végignézve a képeket és a videót, azért felvetődik pár kérdés. Itt van rögtön a stopli, ami sokkal sérülékenyebbnek tűnik például egy SPD-nél. Vajon bedokkol-e azután is, ha kemény terephasználat mellett deformálódik a pereme? Aztán maga a dokkolás is érdekes. Mert az rendben van, hogy a pedál bárhogyan állhat, de a stoplit gyakorlatilag hátulról kell rácsúsztatni a pedálra, és oldalirányban sincs túl nagy tűrése ilyen szempontból. Például cyclocrossban, amikor gyakorlatilag felülről ráugrunk a pedálra, nehéz elképzelni, hogy pontosan bekattan. Pláne, ha az Eggbeaterrel hasonlítjuk össze, amibe szinte bármilyen irányból be tudjuk nyomni a stoplit. Ráadásul nagyon kicsi az érintkezési felület is a fém a fémen, kérdés, hogy milyen érzés így hajtani a pedált.

Mindenesetre tényleg érdekes koncepció, nagy gyártók eddig nem ugrottak rá, de ha neked tetszik, támogasd adományoddal a feltalálót, hogy megkezdődhessen a sorozatgyártás. Bővebb információk: https://www.kickstarter.com/projects/2099765898/the-infinity-pedal

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo