fbpx

Tour of Oman: két csillagos ötös Sagan neve mellett, ma a hegyen vizsgázik

A február 11-e és 16-a között zajló Tour of Oman, UCI 2.HC kategóriás országúti versenyen a fiatalabb generációból két bringás sztár, a német Marcel Kittel (Argos Shimano) és a szlovák bajnok, Peter Sagan (Cannondale) is megmutatták magukat, utóbbi két egymást követő szakaszon verte agyon a mezőnyt.

A hétfői sík szakaszon együtt érkezett a mezőny 162 kilométert követően a befutóra, ahol Kittel volt a leggyorsabb. A következő két napon azonban már emelkedők nehezítették a versenyt, és előkerültek a legnagyobb sztárok is. A második, Fanja in Bidbid és Al Bustan közötti 146 kilométeres etapon Alberto Contadoris előkerült, majd a célhoz vezető lejtmenetben Vincenzo Nibali is akciózott…

Utóbbinak sikerült is harmadmagával ellépni, de Peter Saganban volt annyi kurázsi, hogy egyedül felugrott rájuk a mezőnyből és könnyedén meg is nyerte a hajrát Gallopin, Elminger és Nibali előtt. „Nagyon örülök az idei első győzelmemnek, nagyon fontos ez a megújult Cannondale csapatnak is, lekerült rólunk ezzel egy teher.” – mondta Sagan a befutót követően, aki az összetettben is átvette a vezetést.

A harmadik szakaszon, ahol Nakhal Fort és Wadi Dayqah Dam között 190 kilométert kellett teljesíteni, Saganra „kötelező házi feladat” várt, hiszen tavaly is sikerült nyernie ugyanitt. A célhoz vezető rövid emelkedőn nem is bízott semmit a véletlenre a Cannondale csapata, jó előkészítés után a szlovák bajnok izomból leszakított mindenkit, s tovább növelte előnyét az összetettben, ráadásul a legjobb fiatalnak járó trikó mellett már a ponttrikó is az ő mellén feszül.

Videó összefoglaló a 3. szakaszról:

Kérdés meddig, ugyanis ma következik a Tour of Oman királyetapja, a hegyi befutó utolsó két kilométerén 10%-nál is meredekebb úttal, ami már inkább Contadornak, Nibalinak, Froome-nak és a hegyi menőknek kedvez. Sagan ennek ellenére nem fogja feladni: „Az utolsó hegy nagyon nehéz, az összetett favoritoktól számítok támadásra, mind a szakasz-, mind a végső sikerért. Tudom, hogy nehéz lesz megtartani a trikót, de ez egy jó teszt lesz, hogy kiderüljön, mire lehetek képes az ilyen emelkedőkön.”

Scott Mitchell fotógalériája Ománból, nem csak a mezőnyről: IDE KATTINTVA

Az összetett állás a 3. szakasz után:

1 Peter Sagan (Svk) Cannondale Pro Cycling 12:59:43
2 Tony Gallopin (Fra) RadioShack Leopard 0:00:16
3 Greg Van Avermaet (Bel) BMC Racing Team 0:00:26
4 Martin Elmiger (Swi) IAM Cycling 0:00:30
5 Nacer Bouhanni (Fra) FDJ 0:00:31
6 Marco Marcato (Ita) Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team 0:00:32
7 Alberto Contador Velasco (Spa) Team Saxo-Tinkoff
8 Vincenzo Nibali (Ita) Astana Pro Team 0:00:33
9 Peter Velits (Svk) Omega Pharma-Quick Step 0:00:35
10 Andrea Pasqualon (Ita) Bardiani Valvole-CSF Inox

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo