fbpx

Tour de Hongrie: a finn bajnok hosszú szökés végén orrhosszal nyert!

A finn bajnok, Matti Manninen hosszú szökés után néhány méternyi előnnyel nyerte meg a Tour de Hongrie harmadik szakaszát. A remekül hajrázó ausztrál Sunderland visszaszerezte a sárga trikót, míg a legjobb magyar, Peák Barna egy bukás után tudott visszazárkózni a legjobbak közé. A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) Europe Tour sorozatában szereplő, 2.2-es kategóriájú nemzetközi országúti kerékpárverseny 25 országból érkezett 106 fős mezőnye hat nap alatt 750+1 kilométert tesz meg a július 2-i budapesti befutóig.

Két kitűnő paksi judós, a háromszoros olimpikon, világbajnoki ezüstérmes Bor Barna és a Grand Slam-győztes riói olimpikon, Cirjenics Miklós rajtoltatja a mezőnyt. Amelyben már csak 101 bringás tekert. Csütörtökön öten vettek búcsút a Magyar Körversenytől: a csíkszeredai Tusnádból Novák Károly és Sebestyén Szabolcs, a Bátorfi-Trek Teamből Szalontay Sándor és Szeghalmi Bálint, illetve a Kőbánya Cycling Teamből Lóki Bence.

A hosszú, sík szakasz nagy hőségben és enyhe szélben kezdődött, az első részhajráig néhány eredménytelen szökési kísérlet után az argentin Velazquez szerezte meg a gyorsasági hajrá első helyét. Ezt követően egy nagyobb bukás borzolta a kedélyeket, amelynek végén az eritreai Habtomot kórházba kellett vinni, a hírek szerint szerencsére nem komol a baj.

A bukás izgalmai közepette két részre szakadt a mezőny, de az elöl tekerő huszonhét bringás csak néhány percig gondolhatott arra, hogy esetleg sikerre viheti a szökést, mert az üldözők ezt nem engedték.

Féltávnál, Bugyi felé közeledve lépett el három kerekes a többiektől, a finn bajnoki mezt viselő Manninen, a belga Donders és a szlovák Palcak ezt követően sorra gyűjtötte be a részhajrá sikereket, úgy, hogy közben a mezőny nem engedte két és fél percnél messzebbre őket.

Ötven kilométerre a céltól a debreceniek keveredtek bukásba, aminek egy kerékpár és egy kerékpáros látta a kárát, Fegyveres Máté kénytelen volt feladni a versenyt, míg a nagyot bukó Peák Barnát a társai igyekeztek megmenteni: a zúzódásokat szenvedő fehér trikóst felzárkóztatták a mezőnyhöz.

A hajrához közeledve csökkent Manninenék előnye, már-már úgy látszott, hogy a ceglédi körpályán utolérik a szökevényeket, de a finn bajnok minden erejét összeszedve kitartott a célig: néhány méterrel előzte meg a világbajnok sprintert, az ausztrál Sunderlandet.

„Nagyon izgalmas volt a vége, hihetetlenül közel kerültek hozzánk az üldözőink, nem is voltam benne biztos, hogy sikerül megcsinálni. Nagyon örülök, hogy végül maradt egy kicsi az előnyömből! – mondta a szakaszgyőztes, akit a következő napról is megkérdeztek: – Holnap nagyon más lesz, a hegyi szakasz nem nekem való, a csapatom hegyimenőit fogom segíteni, hogy újabb szakaszgyőzelmet érhessünk el.“

Harmadik lett a szökevények közül a belga Donners is, míg a magyarok közül a kőbányai Móricz Dániel a tizedik helyen ért célba. Peák Barnabás is az élbolyban érkezett be, így megtartotta előkelő harmadik helyét az összetett versenyben!

„Ötvennel a vége előtt történhetett a bukás, ne is beszéljünk róla! – mondta bosszúsan Peák Barna, akinek a sérüléseit a befutó után a mentősök látták el. A karján, vállán, hátán és csípőján is horzsolások díszítik, de ezekre a sérülésekre csak legyintett, szombaton a királyetapon is a legjobbját akarja majd nyújtani. A Kontent-DKSI reménysége szombaton a legjobb magyart illető celeste-zöld mezt viselheti majd.

EREDMÉNYEK
3. szakasz, Paks–Cegléd (178 km):
1. Matti Manninen (finn, Team FixIT) 3:46:58
2. Jelle Donders (belga, Differdange-Losch) azonos idővel
3. Scott Sunderland (ausztrál, IsoWhey Sports SwissWellness) a. i.
4. Carlos Eduardo Alzate (kolumbiai, United Healthcare) a. i.
5. Meron Teshome (eritreai, Bike Aid) a. i.
6. Daniel Jaramillo Diez (kolumbiai, United Healthcare) a. i.
10. Móricz Dániel (magyar, Kőbánya Cycling Team) a. i.
15. Peák Barnabás (magyar, DKSI-Kontent) a. i.

Összetett verseny az OPEL Nagydíjért:
1. (sárga mezben) Scott Sunderland (ausztrál, IsoWhey Sports SwissWellness) 7:10:27
2. Ziga Jerman (szlovén, Rog Ljubljana) 4 mp h.
3. Peák Barnabás (magyar, Kontent-DKSI) 9 mp h.
4. Daniel Jaramillo Diez (kolumbiai, United Healthcare) 14 mp h.
5. Carlos Eduardo Alzate (kolumbiai, United Healthcare) a. i.
6. Amanuel Ghebreigzabhier (eritreai, Dimension Data for Qhubeka) 16 mp h.
Gyorsasági pontverseny a EUROPCAR Nagydíjért: 1. (zöld mezben) Matti Manninen (finn, Team FixIT)
Hegyi pontverseny a SLÁGER FM Nagydíjért: 1. (piros mezben) Amanuel Ghebreigzabhier (eritreai, Dimension Data for Qhubeka)
A legjobb U23-as versenyző a BRINGAAKADÉMIA Nagydíjért: 1. (fehér mezben) Ziga Jerman (szlovén, Ljubljana)
A legjobb magyar versenyző a BIANCHI Nagydíjért: 1. (celeste mezben) Peák Barnabás (Kontent-DKSI)

A teljes eredménylista: KLIKK IDE!

Következik!
A Karcag és Miskolc között kijelölt 177 kilométeres útvonalon egy első kategóriás emelkedőt is megmászva teljesítik a távot a versenyzők. A szakasz során három gyorsasági (Poroszló, Mezőcsát és Miskolc) és egy hegyi (Bükkszentkereszt) részhajrára is sor kerül.
Rajt: 2017. július 1. szombat, 13:00, Karcag, Kossuth tér
Várható befutó: 17:30, Miskolc, Szent István tér (1 kör)
Kinek kedvez: a bükkszentkereszti emelkedőre vezető hosszú, meredek emelkedő miatt elsősorban a jó hegyimenők lehetnek előnyben, de a hegycsúcstól a miskolci célig hátralévő csaknem 25 kilométeren a bátran lejtőző tempómenők is esélyesek lehetnek a szakaszgyőzelemre. Az összetett verseny szempontjából ez a szakasz is sorsdöntő lehet.

Várható útlezárások
A Tour de Hongrie 4. szakasza során Karcag és Miskolc között 177 kilométert tesz meg a mezőny, amely 13:00 órakor indul útjára a karcagi Kossuth térről. A karaván a Karcag, Kunmadaras, Tiszaörs, Tiszaigar, Tiszafüred, Poroszló, Borsodivánka, Négyes, Tiszavalk, Tiszabábolna, Tiszadorogma, Ároktő, Mezőcsát, Hejőkeresztúr, Ónod, Sajópetri, Kistokaj, Miskolc-Szirma, Bükkszentkereszt, Lillafüred, Miskolc (cél) útvonalon jut el a célig. Az útvonal egyes szakaszain teljes útlezárás, máshol rövid ideig tartó mozgó útzár óvja a versenyzők biztonságát. A városokban várható zárásokról a csatolt dokumentumokból tájékozódhatnak. Az esetleges kényelmetlenségekért a közlekedők megértését kérik a szervezők!

Tour de Hongrie a TV képernyőjén és az interneten
A Tour de Hongrie történetében másodszor követhetik majd a nézők élő televíziós közvetítésen keresztül az eseményeket! A televízióban a versenyről minden nap élőben közvetít a DIGI Sport, az interneten pedig az Origo Sport, esténként pedig az M4 Sport sugároz 25 perces összefoglalót a nap eseményeiről (érdemes követni a műsorújságokat, mert az adásokat mindkét televíziós csatorna megismétli). A közvetítéseket, összefoglalókat az alábbi időpontokban láthatják:

Július 1., szombat (4. szakasz, Karcag–Miskolc)
12:45–18:00:
DIGI Sport 1 (élő)
12:45–18:00: Origo Sport (élő)
22:45: M4 Sport (összefoglaló)

Július 2., vasárnap (5. szakasz, Jászberény–Budapest)
14:30–18:00:
DIGI Sport 1 (élő)
14:30–18:00: Origo Sport (élő)
22:30: M4 Sport (összefoglaló)

Az eseményeket figyelemmel kísérhetik a viadal hivatalos honlapján, a Tdh.hu oldalon, illetve a közösségi médiában, hivatalos Facebook-oldalunkon (www.facebook.com/tourdehongrie). A mezőny útját követhetik a FunIQ (Funiq.hu) interaktív térképein is, amelyeken azt is láthatják, milyen nevezetességek, kulturális, sportolási vagy szórakozási lehetőségek mellett halad el a karaván.

A 38. TOUR DE HONGRIE PROGRAMJA
Június 27., kedd: prológ, egyéni időfutam, Szombathely (1 km). Győztes:
Scott Sunderland (ausztrál). Sárga trikóban: Scott Sunderland (ausztrál)
Június 28., szerda: 1. szakasz, Keszthely–Zalaegerszeg (145 km). A szakaszt a versenybíróság törölte a programból. Sárga trikóban: Scott Sunderland (ausztrál)
Június 29., csütörtök: 2. szakasz, Velence–Siófok (138 km). Győztes: Ziga Jerman (szlovén). Sárga trikóban: Ziga Jerman (szlovén)
Június 30., péntek: 3. szakasz, Paks–Cegléd (178 km). Győztes: Matti Manninen (finn). Sárga trikóban: Scott Sunderland (ausztrál)
Július 1., szombat: 4. szakasz, Karcag–Miskolc (177 km). Rajt: 13:00. Várható befutó: 17:30
Július 2., vasárnap: 5. szakasz, Jászberény–Budapest (112 km). Rajt: 14:45. Várható befutó: 17:30

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo