fbpx

Tour de France: Mijitos! Én nyertem! – videó

Ahogy két napja azt is lehetett sejteni, hogy a Tour de France legkisebb különbségű győzelmét láthattuk, ma sem kell túl nagy bátorság kijelenteni: a Tour de France legizgalmasabb szakasza volt a kilencedik…

A jó öreg Alberto Contador (Trek-Segafredo) előre megjósolta, hogy a Tour legnehezebb szakasza lesz a mai, mondjuk ez a szintrajz alapján is sejthető volt. Biztos sokan egyetértenek majd a spanyollal a három hét után is, de abban talán még többen, hogy ennyi fordulatot, izgalmat ritkán tartogat egyetlen versenynap.

A Nantua és Chambery közötti 181 kilométeres távon három kiemelt kategóriás hegyet kellett abszolválni meredek emelkedőkkel és veszélyes lejtmenetekkel. A szakasz első felében úgy tűnt, a “hazai pályán” versenyző Ag2R csapata és Roman Bardet kinézte ezt a napot teljes pályás letámadás céljából.

Három embert küldtek szökésbe és a főmezőny elején is diktálták az iramot, ráadásul a korábban eleredő eső is őket “segítette”, hiszen jól ismerték a veszélyes lejtőket. Az első kiemelt kategóriás hegyről lefelé Geraint Thomas (Sky) esett áldozatul, kulcscsont-törés gyanújával szállították kórházba és feladta a versenyt. De ekkor még nem értek véget az összetett versenyt is befolyásoló bukások…

A következő kiemelt kategóriás emelkedő a fárasztásról szólt és még mindig elöl tekertek Bardet emberei, persze ne feledkezzünk meg a többi szökevényről sem, akik közül a következő, harmadik kiemelt kategóriás hegyen végül Warren Barguil (Sunweb) bizonyult a legerősebbnek. A harmadik emelkedőn azonban már az összetett menők is kihúzták a kardot.

Az Ag2R-től átvette a kezdeményezést a Sky, de csak Chris Froome defektjéig. Ekkor sportszerűtlen módon vagy csak nagyon figyelmetlenül Fabio Aru (Astana) támadott, de ahogy a többiek utolérték, jelezték neki, hogy ne defekt döntsön a trikóról és megvárták Froome-ot. A következő próbálkozó Jakob Fuglsang (Astana) volt, akit el is engedtek fél percre.

Jöttek a ritmusváltások Richie Porte-tól (BMC), Aru is mozgolódott, de ő nem húzhatta meg a tempót Fuglsang miatt, majd Froome is elkezdett támadni. Leszakadt Contador, majd Nairo Quintana (Movistar) is az összetett menők közül, Froome akcióinak pedig Aru és Dan Martin (Quick Step) is áldozatul esett, de ők még vissza tudtak zárkózni a hegytetőig a maroknyi élbolyra.

Az utolsó lejtmenetet Barguil kezdte meg 25 mp-s előnnyel, mögötte a Froome-Bardet-Uran-Aru-Porte-Martin sor jött, kicsit leszakadva Fuglsang, a mögöttük érkezőknek már vajmi kevés esélyük volt felzárkózni. Dan Martin biztosan megbánta azóta, hogy nagy nehezen felért, ugyanis a lejtmenetben Richie Porte benézett egy kanyarívet, lesodródva az útról hatalmasat bukott, átrepülve az út másik oldalára magával sodorta Martint is.

Portét vákumágyban kórházba szállították, mivel az út túloldalán a szikla volt és annak csapódott neki, akár gerincsérülése is lehet, amint pontos információnk lesz, frissítjük a cikket. Martin vissza tudott ülni a bringára a 72,5 km/h-nál bekövetkező bukás után, szinte csoda, hogy később az 1:15 perc hátránnyal érkező bollyal meg tudott jönni.

A bukás után nem sokkal Bardet távolodott el a többiektől lefelé, a francia jól ismeri ezt a lejtőt, sokat edzett itt, nem véletlen, hogy kinézték ezt a szakaszt. Ha nem áll el az eső, még komolyabb előnnyel is számolhatott volna, így csak 20-25 mp-t gyűjtött a lejtmenet aljáig. A következő rövid dombon utolérte és leszakította Barguilt, innentől kezdve kőkemény 10 kilométer várt rá egyedül.

Azon a bizonyos kisebb dombon Rigoberto Urannak (Cannondale-Drapac) akadt technikai problémája. Mint később kiderült, a bukás közben hozzáért Dan Martin bringája a hátsó váltójához, és az elektromos váltó nem pakolta pontosan a láncot. Bármennyire is pontos a Shimano Di2, az ilyen sérülést nem tolerálja, a neutrálautóból annyit tudtak segíteni, hogy maradjon egy pozícióban, kónuszon. Uran bringája így kétsebességessé változott: nagytányér-kónusz vagy kistányér-kónusz.

Az élboly sportszerű volt a kolumbiaival szemben, hiszen senki nem támadta be őt a rövid emelkedőn, Uran ezek után pedig köszönte szépen és rendesen kivette a részét az üldözésből. Elöl Bardet kicsit növelte előnyét eközben, fél percre, viszont balszerencséjére az időközben felérő Fuglsanggal kiegészítve a sárga trikós sora szépen összeállt váltott vezetéssel. Biztosan csökkent a különbség és 2-3 kilométerrel a cél előtt utolérték a franciát.

Az utolsó kilométer videón:

A végén Fuglsang nyitott hosszú hajrát, de Froome és Uran kikerülte a végén, sőt, érkezett még hátrábbról Barguil, aki a kerékpár belökését követően már emelte is magasba a kezét. A fordulatok, izgalmas momentumok azonban ezzel még nem értek véget, ugyanis a célfotó alapján a zsűri Urant hirdette ki győztesnek, aki verseny utáni nyilatkozata szerint maga sem értette, hogy nyerte meg ezt a szakaszt…

Az összetett állás a bukás miatt kieső Porte és Thomas miatt, valamint Contador és Quintana gyengélkedése következtében igencsak átíródott, de Froome megőrizte a sárga trikót, őt Aru és Bardet követi.

Tour de France 9. szakasz eredménye:

1 Rigoberto Uran (Col) Cannondale-Drapac 5:07:22
2 Warren Barguil (Fra) Team Sunweb
3 Christopher Froome (GBr) Team Sky
4 Romain Bardet (Fra) AG2R La Mondiale
5 Fabio Aru (Ita) Astana Pro Team
6 Jakob Fuglsang (Den) Astana Pro Team
7 George Bennett (NZl) Team LottoNl-Jumbo 0:01:15
8 Mikel Landa (Spa) Team Sky
9 Daniel Martin (Irl) Quick-Step Floors
10 Nairo Quintana (Col) Movistar Team

 

Összetett állás:

1 Christopher Froome (GBr) Team Sky 38:26:28
2 Fabio Aru (Ita) Astana Pro Team 0:00:18
3 Romain Bardet (Fra) AG2R La Mondiale 0:00:51
4 Rigoberto Uran (Col) Cannondale-Drapac 0:00:55
5 Jakob Fuglsang (Den) Astana Pro Team 0:01:37
6 Daniel Martin (Irl) Quick-Step Floors 0:01:44
7 Simon Yates (GBr) Orica-Scott 0:02:02
8 Nairo Quintana (Col) Movistar Team 0:02:13
9 Mikel Landa (Spa) Team Sky 0:03:06
10 George Bennett (NZl) Team LottoNl-Jumbo 0:03:53

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo