fbpx

XCO világkupa Lenzerheide: üldözőverseny az élen, Benkó Barbi 32.

A múlt heti andorrai fordulót követően negyedik állomásához érkezett a cross-country világkupa-sorozat. Nem várt izgalmak és meglepetés emberek a dobogón!

A lenzerheidei pálya nagyságrendileg 1500 méteres tengerszint feletti magasságával komoly kihívás elé állította a világ legjobb XC bringásait. A meredek mászásokkal és kifejezetten technikás, letörésekkel és gyökerekkel tarkított lejtőkkel teli, 4,2 km hosszú pálya körönként 188 m szintet tartalmaz. A hétvége folyamán többször eleredt az eső is, az erdő mélyén lévő részek nem száradtak fel teljesen, így izgalmas versenyek voltak kilátásban.

Nők

Idei formája alapján az ukrán Yana Belomoina (CST Sandd American Eagle) számított a legnagyobb esélyesnek. Az olimpiai bajnok Jenny Rissveds (SCOTT-SRAM MTB) továbbra sem versenyez, míg a világbajnok Annika Langvad (Specialized) ugyan rajthoz állt, de egész héten betegséggel küszködött, így az első kört követően fel is adta a versenyt.

Annie Last élete első világkupa győzelme

A rajtot követő aszfaltos emelkedőn, már-már szokás szerint, Linda Indergand (Focus XC Team) és Jolanda Neff (Kross) álltak előre, de az első lejtőre már a 30. Világkupa győzelméért harcoló norvég legenda, Gunn-Rita Dahle Flesja (Merida) fordult elsőként. A második körre rendeződtek az erőviszonyok, Gunn-Rita mögé felzárkózott Belomoina, majd őket a két Kross-os versenyző Neff és Maja Wloszczowska követték. Az ötödik helyen Annie Last (Omx Pro Team) is még lőtávolban volt.

A negyedik körben a köridők és az időjárás előrejelzés figyelembe vételével az UCI úgy döntött, hogy az eredetileg 7 körösre tervezett verseny lerövidítik egy körrel, így a szokásos 1,5 órás időtartamon belül maradnak.

Női dobogó: 2. Gunn-Rita Dahle Flesja, 1. Annie Last, 3. Yana Belomoina

Last a negyedik körben megkezdte a felzárkózást, először megelőzte a Kross csapat duóját, majd az utolsó körre már elsőként fordult a norvég legendával a nyomában. Belomoina egy esést követően a harmadik helyre szorult vissza. Az angol bajnok és Gunn-Rita üldözőpárbajt vívtak a győzelemért, többször úgy tűnt, hogy a norvég legenda felér, de Last hihetetlenül koncentrált és tudatos versenyzéssel megszerezte élete első világkupa győzelmét. Gunn-Rita meg kellett, hogy elégedjen a második hellyel, míg Belomoina harmadik lett. Neff végül negyedik helyen zárt, ötödikként az utolsó körben 5 pozíciót hozó Helen Grobert (Cannondale) végzett.

Annie Last a brit MTB sport egyik legnagyobb tehetségének számított a londoni olimpia idején, de hátsérülése miatt még karrierje is veszélybe került. A győzelem utáni interjúban elmondta, hogy rettenetesen örül, hogy egyáltalán sikerült annyira felépülni, hogy képes világkupa szinten versenyezni, nemhogy futamot nyerni.

A múlt heti nehézségeket követően Benkó Barbara (Focus XC Team) a 32. helyen zárt!

Férfiak         

Ha csak az eredménylistára pillantunk, elkönyvelhetjük Nino Schurter (Scott-SRAM MTB) újabb győzelmét. A svájci szupersztár idén minden világkupát megnyert, de biztosan ezért a győzelemért izzadt meg leginkább.

Nino Schurter megküzdött a győzelemért

Az esős rajttól követően a harmadik kör végéig a cyclocross világsztár Mathieu van der Poel (Beobank-Corendon) nehezítette meg leginkább a dolgát, majd Maxime Marotte (Cannondale) állt be mögé és követte kitartóan.

Anton Sintsov mai teljesítménye lenyűgöző volt

Az ötödik körre aztán felért a nap meglepetésembere, Anton Sintsov (JBG) és a frissítőzónát követően lesprintelte az olimpia-és világbajnokot. A szürreális mutatványt követően aztán többször is elcsúszott az orosz versenyző, így végül nem szólhatott bele a győzelemért zajló küzdelembe.

Férfi dobogó: 2. Jaroslav Kulhavy, 1. Nino Schurter, 3. Anton Sintsov

Az utolsó körre, mikor már-már bebiztosítottnak tűnt Nino sikere, egy újabb versenyző kezdett el veszélyesen közeledni. Jaroslav Kulhavy (Specialized) végre jó napot fogott ki, a mezőny végéről rajtolva az első körben ugyan közel egy perces hátrányba került, de utána minden körben a leggyorsabb volt és az utolsó kanyarra kis híján fel is ért a versenyt domináló svájcira. Végül remek versenyzést követően ezüstéremmel zárt, harmadikként Sintsov ért célba. Marotte negyedik, míg a világkupa pontverseny második helyezettje David Valero Serrano (MMR) ötödik lett.

Következő verseny a naptárban az Európa-bajnokság, az olaszországi Iseo-tó közelében lévő Darfo Boario Terme városában.

Képek: RedBull

 

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo