fbpx

TIK: A világ legkönnyebb és legvékonyabb kulcstartója! – nem csak bringásoknak

Farkas Dani találmánya az egyik nélkülözhetetlen használati tárgyunkat helyezi szó szerint új dimenzióba: a kulcstartót. Mindezt a kerékpár egyik legjellemzőbb alkatrésze, a lánc segítségével valósítja meg. A “TIK” kulcstartónak köszönhetően helyet és súlyt is spórolunk, kisebb ökológiai lábnyomot hagyunk magunk után, s szerintünk önmagában menő is a cucc. Főleg bringásoknak…

A találmány történetét és a legfontosabb tudnivalókat Dani foglalja össze röviden:

A kulcscsomónk: minden nap velünk van, gyakran egészen intim közelségben – a zsebünkben. Mégis egy tökéletlen használati tárgy, ami kényelmetlen, csörög-zörög, nem esztétikus és nélkülöz minden ergonómiát nem csak hordáskor, de gyakran használat közben is.

tik01

Mindennapi bringásként különösen zavart a zsebemben lapuló, vagy inkább domborodó kulcscsomó. A sok lakatolás miatt gyakrabban kell elővennem a kulcsaimat, emiatt a zsebemben tartom és mivel a nadrág oldalzsebe kerékpározáskor ráfeszül a lábra, ezért a kulcscsomó kényelmetlensége különösen zavaró. Egy olyan kulcsrendező megoldást kerestem, mely olyannyira belesimul a zsebbe, hogy használaton kívül szinte észrevehetetlen, még akár akkor is, ha történetesen rajta ülök.

tik02

A megoldás szikrája egy hegyikerékpáros túra alkalmával pattant ki. Egy izzadtságos emelkedő tetején elgondolkoztam, hogy milyen óriási terhelést kell elviselnie egy modern váltós rendszerekhez tervezett bringaláncnak és a vékonyság dacára milyen jól bírja a strapát. Nagyon jól ellenáll az oldalirányú erőknek – váltás -, de emellett meglepően flexibilis a moduláris felépítésének köszönhetően, így képes lekövetni a bonyolult fogaskerekek formáját.

tik04

Volt tehát egy strapabíró, moduláris szerkezet, mely egy dimenzióban flexibilisen alakítható, a másikban viszont merev, így képes egy síkban tartani a lánclemezek közé fogott szemeket. Azokat a szemeket, melyek ránézésre pont olyan vastagok voltak, mint egy átlagos kulcstest vastagsága.

tik09

A prototípus készítésekor eltávolítottam a kulcsfej fogantyújának nagy részét, mivel egy olyan integrált egység tagja lesz, mely oldalmerevségének köszönhetően maga lehet a fogantyú. Kiderült, hogy ezzel az integrált megközelítéssel egy kulcs anyagának 75%-a haszontalanná válik, így összességében 40%-os súlynyereséget lehet elérni egy hagyományos “gyűrűs” kulcscsomóval szemben. Miért is cipelnénk néhány fölösleges kavicsot minden nap a zsebünkben?

tik03

Mint kiderült, ennél nincs ma könnyebb kulcstartó megoldás a piacon. A rendszer kulcsai tehát egy alapos “fogyókúrán” mennek keresztül és az integrálásnak köszönhetően nem hogy csökkent a funkcionalitásuk, hanem ellenkezőleg: nagyobb fogófelületet kapnak, ami nagyobb erőkart jelent, azaz könnyebb elfordítást használatkor. Ráadásul mivel a forgástengely közvetlenül a kulcs tövében van, a nehezen hozzáférhető kulcslyukakkal is könnyebben lehet megbirkózni.

tik08

Az egyedi fejkialakítású kulcsokat oly módon rögzítik a lánclemezek és stiftek, hogy azok a leglaposabb profiljukban, egy síkban sorakoznak, ezáltal optimális helykihasználású tárolást és kényelmes viselést biztosítanak a tulajdonosuknak például oldal- vagy farzsebben hordáskor. Laposságának köszönhetően még olyan szűk helyekre is behelyezhető, mint egy vékony pénztárca bankkártyatartó nyílása. Mivel a kulcs feje felfekszik a lemezre, elfordulni kizárólag csak a stiftek körül tud, így a lemezre merőleges elmozdulása a kulcsnak nem számottevő. Az is kiderült, hogy ennél vékonyabb kulcstartó megoldás sincs ma a piacon.

tik07

Nagy előnye még a kulcstartónak – szemben a többi minimalista kulcsrendezővel -, hogy modularitásának köszönhetően gyakorlatilag a végtelenségig bővíthető, nem csak kulcsokkal, de olyan praktikus eszközökkel is, mint egy sörnyitó vagy pendrive. Egy tíz darab kulcsot tartalmazó egység is csak olyan kevés helyet foglal, hogy ráfér egy bankkártyára. Mindezt úgy, hogy a vastagsága pontosan ugyanakkora, mint egy két kulcsot tartalmazó egységnek.

tik06

A váltós-specifikus láncok nagy része alkalmas alapanyagnak, de több tucatnyi kísérlet alapján a Yaban cég 9 sebességes versenylánca az ideális választás. Az üreges króm-karbid bevonatű stiftek és a kikönnyített króm-molibdén oldallemezek nem csak esztétikailag és kis súlyukkal tűnnek ki, hanem tartósságukkal is. A strapabíró anyagoknak és lapos profilnak köszönhetően semmi baja nem lesz a kulcstartónak, ha átgördül rajta például egy teherautó. Hab a tortán, hogy alapanyagként tökéletesen használhatóak a kinyúlt, bringázásra már alkalmatlan láncok, mivel a stift kopottsága nem befolyásolja a kulcstartó funkcionalitását. Egy alapos tisztítás és esetleg egy kis polírozás után a levetett lánc ahelyett, hogy kukában végezné, újból hű társa lehet az embernek – igaz, egy egészen más munkakörben.

tik10

A termék méltó kiegészítője egy minimalista fali kulcstartó, ami egy egyszerű neodímium korongmágnes, melyet kétoldalú öntapadós ragasztóval lehet rögzíteni bármilyen sima felületre. A kulcstartó egység csekély súlyának és a lánctest mágnesezhetőségének köszönhetően stabilan megtapad a mágnesen, belesimulva a felület síkjába, amire a mágnest felragasztottuk.

tik05

A kulcstartónk: egy jelentéktelennek tűnő eszköz, amivel azonban minden nap kapcsolatba kerülünk és valójában az önkifejezésünk egyik eszköze, csakúgy mint a karóra vagy a kedvenc tollunk.

Azt hiszem, a kulcstartó megérett egy kis ráncfelvarrásra, és a vékonyság kulcskérdés. Ha te is így gondolod, támogasd a projektet: https://www.kickstarter.com/projects/41400355/tik-the-worlds-leanest-keychain

.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo