fbpx

Terepen a helyzet változatlan? Az endurók világa

A 160 mm-es enduró gépek a leggyorsabban fejlődő szakág képviselői a kerékpáriparban és nem véletlenül, hiszen az AM gépekkel együtt a legsokoldalúbb és legélvezetesebb biciklik: bárhova fel lehet jutni velük és bárhol le lehet jönni. A mountain bike kategóriákat bemutató sorozatunkban e fiatal, de annál népszerűbb műfajjal foglalkozunk.

Könnyű gumikkal akár egy technikásabb és rövidebb maratont is lenyomhatunk egy enduró mountain bike nyergében – szigorúan turista felfogásban -, másnap meg DH gumikkal felszerelkezve támadhatunk a közeli bringaparkban, vagy épp egy DH versenyen. Alapvetően persze a lejtőzés a fő profiljuk.

Slo4-1

Kerékméret

A megfelelő gép kiválasztása azonban nem is egyszerű, ugyanis elég eltérőek lehetnek a geometriák, másrészt ma már legalább háromféle kerékméretből kell választanunk: 29, 27,5 és 27,5+ (ez utóbbi főleg a merevfarú endurók terén jellemző egyelőre). Előre el kell döntenünk, hogy gyorsak akarunk lenni (29), és/vagy inkább élvezni akarjuk a száguldást és az ugratgatást (27,5) vagy pedig a kényelem és a stabilitás a fő szempont (27,5+).

A 29-es kerekeket pár éve voltak, akik már leírták ebben a szakágban, de a pár hete zajlott írországi EWS (Enduro World Series) futamon a női és a férfi győztes is 29-es gépet hajtott, tehát igenis van létjogosultsága a nagy keréknek az endurók világában is. Főleg a laposabb és gyors pályákon, ahol jól kihasználható a nagyobb sebessége és tapadása.

Korábban még a 26-ost tettük a 27,5-es és a 29-es mellé...

Korábban még a 26-ost tettük a 27,5-es és a 29-es mellé…

Ezzel szemben a 27,5 nagyjából ötvözi a régi 26-os és a nagy 29-es előnyeit, azaz picit stabilabb a legkisebb méretnél, de még nem olyan rugalmas és jobban gyorsítható, mint a 29-es. De talán a legfontosabb, hogy az ipar emellett a méret mellett tette le a voksát, azaz tetszik, nem tetszik, aki ma endurót akar venni, az a legnagyobb választékot ebből a köztes méretből fogja találni.

A 27,5+ még részben kísérleti stádiumban van, mert az előnyei jelentik a hátrányait is. A 2,8 coll körüli ballonos gumik ugyanis nagyon nagy tapadást és az alacsony nyomásnak köszönhetően kis gördülési ellenállást is adnak, de az irányítás nem elég stabil a verseny felhasználásra. Ha ugyanis stabil oldalfalú külsőket használnának, akkor azok már fájóan nehezek lennének. Ha meg gyenge az oldalfal, akkor kicsit szivacsos az irányítás a nagy tapadás ellenére. Mindenesetre ezen a vonalon lesz még bőven fejlesztés a következő években.

...ma már inkább a 27,5+ kerekek jelentik a harmadik alternatívát enduróban is

…ma már inkább a 27,5+ kerekek jelentik a harmadik alternatívát az all-mountain mellett enduróban is

Az utóbbi időben a kerék átmérője mellett a felnik szélességével is egyre többet kísérleteznek. A DT versenyzői tavaly a könnyebb pályákon 22,5 mm belső szélességű felnikkel is mentek, míg a durva terepre felrakták az EX jelű 25 mm-eseket. Idén viszont a DT kínálatában a 22,5 lett a legkeskenyebb elérhető méret, azaz gyakorlatilag XC kategória, míg az endurókra már a 30, 35 és 40 mm-es felniket ajánlják. De miért is érdemes cipelni a szélesebb felnivel járó nagyobb súlyt? Elsősorban a megnövelt tapadás miatt. A szélesebb felnin ugyanis szélesebben fekszik fel a gumi, azaz nagyobb lesz a talajjal érintkező felülete, tehát nő a tapadás. Emellett a gumik C alak helyett inkább U alakban állnak, így kevésbé lehet őket felütni, azaz kisebb nyomást is lehet használni, ami megint csak növeli a tapadást és csökkenti a gördülési ellenállást.

Geometria

A kerékmérettel együtt változik a geometria és a rugóút hossza is, ugyanis a 29-esek általában 140-150 mm-t mozognak, míg a 27,5-esek inkább 150-160 mm-t, de ma már egyre gyakoribbak a 170 mm-t is mozgó gépek. A kisebb rugóút a nagyobb kerékméretnél azonban nem teljesen indokolt, hiszen a rugóútnak nem csak a terepen haladva kell felvennie az ütődéseket, amiben segít a nagyobb kerékméret is, hanem az ugratások utáni becsapódáskor is. Azaz egy azonos ugratóról érkezve a 29-es kerekű endurón 10-15 %-kal kevesebb rugóút áll rendelkezésünkre az energia elnyelésére, mint egy 27,5-esen ülve.

Nagyjából ilyen egy beszálló szintű enduró. Sajnos 2000 euró alatt össztelós változatokat nem nagyon lehet még kapni.

Nagyjából ilyen egy beszálló szintű enduró. Sajnos 2000 euró alatt össztelós változatokat nem nagyon lehet még kapni.

A villaszögek tekintetében a 65-66,5 fok a jellemző, míg a nyeregvázcső-szögek 74-75 fok körül alakulnak, bár ezek az értékek évről-évre mennek az extrémebb irányba.

Aki enduró vásárláson töri a fejét, annak nagyon fontos még a reach értékkel is tisztában lennie, mert az enduróknál ez az egyetlen egyértelműen összehasonlítható adat, ami megmutatja az adott váz méretét, szemben a nem olyan pontos és lényeges felsőcső-hosszal. A reach ugyanis a gép középrészétől a fejcső felső peremének közepéig számított vízszintes vonal hossza, azaz – nem túl tudományosan – az első háromszög hossza. Az enduró gépeken ugyanis legalább annyit állunk, mint ülünk, legalábbis amikor lefelé száguldunk. Kiálláskor viszont a testünk közelebb kerül a kormányhoz, azaz ott nagyobb helyre van szükségünk, hogy kényelmesen mozoghassunk és kiállva is jól tudjunk sprintelni.

A Mondraker úttörő a hosszú első háromszög és a nagy tengelytáv fejlesztésében.

A Mondraker úttörő a hosszú első háromszög és a nagy tengelytáv fejlesztésében.

A hosszú első háromszög miatt egyre rövidebbek a stucnik is. Gyakorlatilag 50 mm-nél már senki nem használ hosszabbat, de egyre általánosabb a 35 mm-es hossz, ugyanakkor a kellő stabilitás miatt a kormányok egyre magasabbak (25-40 mm), ill. szélesebbek (760-780 mm).

Rugózás

A rugózó elemek általában 3 állásban (nyílt, közepes és zárt) állíthatóak, hogy a hegyre történő mászáskor ne hintázzon annyira a gép. Az átütőtengelyes és a nagy, akár DH-s tárcsafékekhez méretezett villák rendkívül masszívak és feszesek, hogy jól bírják a nagy terhelést. Aki esetleg követi az enduró és DH versenyeket is, az megfigyelhette, hogy fordított tendencia van kialakulóban: a DH gépeken egyre gyakoribbak a FOX Float X2, vagy a Rock Shox Vivid Airhez hasonló, dagi levegős tagok, míg az endurósoknál egyre több a klasszikus acélrugós tag. Ez azért van így, mert az enduró versenyeken van, hogy 10, de akár 15 perces szakaszokon is menni kell, ahol egy kis levegős tag simán megfőhet, ami a csillapítás elvesztésével is járhat. A downhill pályák viszont csak pár percesek és tele vannak hatalmas ugratókkal, ahol jól jön a levegős tag könnyűsége, ill. progresszivitása.

A nyitó képpel ellentétben az enduró nem csak a versenyzésről szól, hanem a csodás lejtők felfedezéséről is.

A nyitó képpel ellentétben az enduró nem csak a versenyzésről szól, hanem a csodás lejtők felfedezéséről is.

Meghajtás

Míg az AM gépeken még gyakrabban találunk 2×11-es rendszereket a túrázósabb jellegük miatt, addig az endurók szinte kizárólag 1×11-es rendszerekkel készülnek, de jövőre már a csúcsmodellek egy része már biztos, hogy 1×12-vel érkezik. Az 1×11 ugyanis egy kis láncterelővel tökéletesen elegendő áttételt biztosít az enduró felhasználáshoz, hiszen sokat levesz a súlyból és főleg a meghibásodási lehetőségből. A bal váltókar kormány alatti védett helyére pedig kényelmesen befér a nyeregcső állítókarja. Érdemes előre egy második lánctányért is beszerezni, hogy a szűkösebb áttételtartományt gyorsan az adott pályához lehessen idomítani.

Állítható nyeregcső

Valószínűleg ez az utóbbi tíz év legokosabb kerékpáros találmánya, hiszen így a hegy tetején nem kell leszállni a gépről, hogy letoljuk a nyerget, ami elengedhetetlen az igazán élvezetes és gyors száguldozáshoz.

Igazából csak azt nem értem, hogy a maraton és XC szakágban miért csak mostanában kezdenek megjelenni kísérleti példányok, hiszen a plusz 3-400 grammal ég és föld lesz a teljesítményünk közti különbség lefelé.

Az utóbbi években az átlagos nyeregállítási út 125 mm volt, de végre a gyártók is eszméltek, és most már a trend a 150 mm felé kezd eltolódni, ami nekünk magasaknak egy áldás. A haladóbb gondolkozású cégek ennek megfelelően egyre alacsonyabb vázakat építenek, hiszen a méretezésnél a hossz fontosabb, mint a magasság, ha ma már pl. 170 mm-es úttal rendelkező nyeregcsövek is elérhetőek a Rock Shox kínálatában.

A szakágat erősen befolyásolja, hogy az EWS sorozattal kiöregedett DH bajnokok és feltörekvő fiatal versenyzők igényeihez fejlesztik a csúcs változatokat, ami gyakran már nem nagyon egyezik az átlag felhasználók, azaz a piac jelentős részének igényeivel. Nem véletlen, hogy a Cube mérnöke egy magazin interjúsorozatában pont ezzel érvelt amellett, hogy ők sokkal kisebb méretű gépeket gyártanak a konkurencia zöménél. A Cube Stereo ugyanis XL-es méretben 1211 mm-es tengelytávú és 448 mm-es a reach értéke, míg egy Giant Reign pl. 1240 és 480 mm-es, azaz 30 mm-rel hosszabb.

Cube Stereo

Cube Stereo

Sam Hill háromszoros downhill világbajnok Ironhorse Sunday replika váza annak idején L-es méretben 65 fokos villaszöggel és 1180-1190 mm körüli tengelytávval volt kapható, azaz egy mai átlagos enduró gyakorlatilag már többet tud geometriában, mint egy pár évvel ezelőtti DH gép. Ez a versenyző beállítottságú vevőknek jó, de a túrázósabb és kezdőbb felhasználóknak már talán túlzás lehet, hiszen a nagyon hosszú tengelytáv nagy tempónál és kemény terepen ugyan stabilitást ad, de kis tempónál és szűk kanyarokban lomhának hat. Ráadásul a nagyobb méret nagyobb súlyt is jelent, ezért még a 4-5000 eurós karbon vagy karbon/alu modellek is 13 kiló körül vannak (pedál nélkül) M-es méretben.

Így tehát a vétel előtt mindenképpen érdemes kipróbálni egy tesztnapon a kiszemelt példányt, mert cseppet sem biztos, hogy a profi versenyzők által kemény és gyors terepen használt, jellemzően nagy és hosszú gépekkel leszünk a legboldogabbak itt a Normafa körüli ösvényeken.

Fotók: KG Ádám, Szász Norbert, Bikemag

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo