fbpx

Tacx Neo Smart: az edzőgörgők iPhone-ja

Az edzőgörgők sosem számítottak szép tárgyaknak, bár mi férfiak tudunk lelkesedni a műszaki termékekért. A Tacx csúcsmodellje a Neo Smart viszont akár műtárgyként is megállja a helyét, és talán szebb is mint egy Philippe Starck szék (kétszer ennyiért). És persze a belső tartalom is igazodott a külcsínhez, hiszen egyedülálló a szerkezete a maga nemében.

A Tacx nem kezdő játékos az interaktív edzőgörgők világában, ugyanis 2003-ban mutatták be az első modelljüket az Imagic-et. Nem volt még videós pálya, meg internetes „szósöl” varázslás, de volt egymás ellen versenyzés, kormányzással irányítás, és természetesen vezérelte a görgő fékezését az emelkedők szimulálására. Mára viszont fényéveket ugrott a technológia, mivel a Neo Smart esetében már hátsó kerékre sincsen szükségünk. Ennek van előnye is és hátránya is. Hátránya, hogy szükségünk lesz egy hátsó lánckeréksorra mivel folyamatosan átrakosgatni a kerékről elég macerás, de elég rá egy alap sort tenni ami kompatibilis, a súly itt úgysem számít. Az előnye viszont, hogy minden súrlódáson alapuló görgőnél csendesebb, így ha alvó kisbaba mellett nem is, de panelházban simán lehet használni, és nem ölnek meg a szomszédok!

tacx_neo_smart_3

De talán ennél is fontosabb, hogy közvetlen meghajtású a kazettatest, mivel a piac egyetlen „direct drive” rendszerű modellje. Tehát a „lendkerék” közvetlenül a hátsó tengelyhez kapcsolódik, nem pedig áttételen keresztül, mint más görgőknél. Gyakorlatilag egy szénkefe nélküli villanymotor van a tengelyen, ami 125 kilós lendkereket szimulál (ez már eleve egyedülálló), de van itt még valami! Az nem meglepő, hogy ellenáramú fékezéssel nehezít amikor emelkedő jön. Az már inkább, hogy 25%-os emelkedőt is tud szimulálni, vagy hogy 1 %-os pontosságú a vezérlése. Viszont itt a csavar a történetben: a lejtőn a motor meghajtja a kazettát, tehát a lejtőt is szimulálja, nem az van mint a többi virtuális trénernél, hogy a 10 %-os lejtőn is 100 W-tal tekersz mert ha megáll a lábad akkor azt megállásnak érzékeli. Éssss….itt még nincsen vége! Szeretnél a Paris-Roubaix macskakövein veretni? Akkor megkapod a kockaköveket is! Ok, a feneked nem üti majd a nyereg, de a kazettán szimulálja az úthibákat! Erősebb vagy mint egy ötödikes? Az meglehet, de a Neo 2200 W-os fékezőerejét nehéz lesz lesprintelned. Talán Cavendish a célegyenesben pár másodpercre tudja ezt az értéket produkálni…

tacx_neo_smart_2

És akkor jöjjön az online varázslás, az appok és szoftverek világa. Ebben is nagyon erős a Tacx, és így a Neo Smart is. Először is ott a Tacx Training Software vagyis a TTS4. Ez Windows-os PC-re telepíthető (sajnos OSX-re és Linuxra nincsen), és rengeteg mindent tud. Vannak benne grafikus pályák montizáshoz és természetesen országútihoz, versenyezhetsz zárt csoportban, vagy a világ bármelyik részéről bárkivel, de tekerhetsz Google Street View nézetben bárhol, akár megtervezett útvonalon is. Ha teljesen életszerűt szeretnél, akkor ott a rengeteg videós pálya a világ leghíresebb útvonalaival, emelkedőivel. Ezekért fizetni kell akárcsak a TTS4-ért, bár utóbbi esetében jár a görgőhöz egy féláras kupon ami megkönnyíti a döntést. Az edzéstámogatás is nagyon erős a TTS4-ben, az FTP teszttől a saját tervezésű tréningeken át a választható tervekig bezárólag. Ma már nem meglepő hogy az összes komoly edzéstámogató felülettel kompatibilis, mint a Strava vagy a Trainingpeaks.

Emellett itt a Tacx Cycling App amit mobiltelefonra, vagy tabletre is letölthetsz. Majdnem mindent tud amit a TTS4, de a grafikus felületek kimaradtak belőle érthető módon, viszont nem vagy géphez kötve, viheted magaddal a garázsba, teraszra, vagy versenyek előtti bemelegítéshez is. Konnektorra sincsen szükséged, mert önellátó a Neo! Opcionálisan vásárolható hozzá kormányra vagy földre rakható tablet tartó, ami kényelmessé teszi a használatát. Itt is megvan az edzéstervezés, a választható edzések, és az FTP teszt. És ha felküldöd TV-re a képet akkor lesz csak igazán valóságközeli a virtuális világ! Órákat lehet így tekerni mindennemű unalom nélkül, ami a hagyományos görgős edzéseket jellemzi.

tacx_neo_smart_1

Viszont egy ilyen komoly eszközt sokan nem „játéknak”, kikapcsolódásnak tartanak, hanem komoly edzésmunkát végeznének vele. Ezt a Tacx fejlesztői is jól tudták, ezért is fogad megírt edzésterveket a rendszer, illetve az FE-C protokollnak köszönhetően akár egy GPS-szel bejárt útvonalat is berakhatsz edzésnek. A terhelés alapú vezérlés pedig a watt alapú edzéshez nyújt kiváló segítséget, mivel az ellenállás változtatásával „kényszerít” a beállított watt értékek tartására. Az FE-C mellett tudja a Bluetooth és ANT+ jelátvitelt is, így ezen keresztül pulzusmérő, pedálfordulat mérő (a Neo-ban is van) és wattmérős hajtómű (maga a Neo tartalmaz alapból erőmérőt) adatait is tudja fogadni.

A Tacx Neo Smart tehát nem csak az edzések monotonitását töri meg tudásával, de önmagában egy pengeéles profi edzőpartner is, akivel bármilyen nehézségű edzést pontosan végre tudsz hajtani.

Jellemzők:

 • Direct Drive meghajtás
 • maximálisan leképezi a szabadtéri kerékpározás élményét
 • Tacx és 3rd pary szoftverekkel egyaránt kompatibilis
 • rendkívül csendes működés
 • lejtmenetben elektromotoros rásegítés
 • teljesítménymérő funkció
 • Tacx Trainer Software 4, Training App, Cycling App szoftver
 • vitruális országúti és MTB környezetek 3D-s ellenfelekkel
 • GPS-track alapú pályabejárás
 • Google Earth útvonalak konvertálása, betöltése pályaként
 • edzésprogramok és fitnesz tesztek
 • számítógép (kizárólag Windows-os), okostelefon (iOS+Android), tablet (iOS+Android) vezérlés
 • 25%-os szimulálható emelkedő
 • 5%-os szimulálható lejtő
 • 2200 Watt maximális fékerő (10 mp-ig)
 • ANT+, BlueTooth Smart összeköttetés
 • bővítési lehetőségekkel (NeoTrack kormányelfordulás érzékelő, 1 éves Multiplayer/Google licenc, Tacx filmek)

 

Bővebb információ a forgalmazó honlapján.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo