fbpx

Az X2S – Cross to Save – Team unikum: talán az egyetlen kinyilvánítottan “tereptriatlon” csapat, amely mégsem a triatlon-, hanem a kerékpáros szövetségi rendszerbe tartozik…

A hegyikerékpárt egy kevésbé ismert formában, a terepduatlonban használják elsősorban, és ezen kívül több kevésbé ismert sportágban is nyüzsögnek. Komoly célokkal, de egyelőre még alacsony támogatottsággal hirdetik, hogy „Kaland, küzdelem, kihívás”.

BM x2s team 2014

A “Tabló” célja: A Bikemag.hu szerkesztősége lehetőséget biztosít a hazai egyesületeknek, hogy egy riport keretében bemutatkozhassanak az oldalunkon és nem utolsósorban kifejezzék céljaikat, elvárásaikat a hazai kerékpáros sportéletben. Ha úgy tetszik, idővel megteremtve egy közös értékrend alapjait, fórumot adva a párbeszédnek, amibe bárki bekapcsolódhat, nem titkolt célunk megkönnyíteni az egyesületek számára egy közös irány kijelölését. Reméljük, hogy a tabló ezután is tovább bővül, nem szeretnénk kihagyni senkit, aki dolgozik a hazai kerékpársportért.

Az egyesület bemutatása:

Bikemag: Kérlek mutasd be néhány mondatban az egyesületeteket! (Mióta, hányan, hogyan, miből, milyen konstrukcióban működtetitek a csapatot?)

Tóth Viktor: Csapatunk 2005-ben alakult, az első magyar XTERRA típusú tereptriatlon verseny megrendezése után, amelynek hatalmas sikere volt, több nemzetközi és hazai sztár is rajthoz állt, a magyar MTB versenyzők közül is sokan. Az egyesületet az ott induló lelkes versenyzők és szervezők alakították meg X2S Multisport TEAM néven. Első évben 20 fővel indultunk, majd a legaktívabb időszakban a 60 fölötti létszámot is elérte a csapat, de jellemzően 40 – 50 sportoló viseli az egyesület jellegzetes narancs-zöld-kék mezét.

Egyesületünk multisport csapat révén nagyon sokféle sporteseményen vesz részt, ezért természetesen ritka, amikor mindenki ott van egy eseményen. Csapatunkat elsősorban önkéntes munkából és a tagdíjakból működtetjük, a versenyzés feltételeihez, felszereléséhez azonban komoly szponzori támogatást sikerült eddig minden évben egyeztetnünk.

BM king of the mountain - poor brigiBikemag: Milyen sporteredményeitekre vagytok a legbüszkébbek? 2014-ben és a múltban?

Tóth Viktor: Idén elsősorban három sportágban alkottunk maradandót: a tereptriatlonban, az akadályfutásban és a terepfutásban. Az első kettőben több nemzetközi győzelemmel és dobogós helyezéssel gazdagítottuk a magyar sport dicsőségcsarnokát (ITU tereptriatlon VB, Spartan Race szlovák és cseh futamok, tereptriatlon Erdélyben, Szlovákiában), így szinte természetes, hogy a magyar versenyeken is mindig több versenyzőnk is dobogós volt. Az ultra terepfutásban pedig néhány lelkes csapattagunk ért el kimagasló eredményeket.

A múlt eredményei hihetetlenül gazdagok, talán csak a legfontosabbakat kiemelve: Világbajnoki címek, Európa-bajnoki címek, Világkupa dobogós helyek, különleges versenyek dobogós helyezései (extrém MTB maraton, 24 órás MTB váltó, hegyifutás). Versenyzőink a világ nagy részén megfordultak, csapatunkat, eredményeinket nemcsak itthon ismerik. Az elismerés kérdése már nehezebb, hiszen a sportágaink eddig nem tartoztak a kiemelt sportágak közé, de ennek ellenére a csapat tagjai már szereztek országos „Év sportolója” címet. Versenyzőnk Száraz Dénes volt már az „Év színésze” is. Az is egyfajta büszkeség, hogy a X2S TEAM tagjai között ismert színészek, énekesek, közéleti emberek is vannak.

Ismertebb és elismertebb kerékpáros versenyzőink: Erdélyi Eszter, Farkasdi Edina, Poór Brigitta, Fenyvesi Péter, Hasenfratz Péter, Hegedűs Ádám, Szalay Péter, Ziskó Balázs, Mester Bálint, Sipiczki Csaba, Tóth Viktor.

Bikemag: Mivel foglalkozik az egyesületetek? (Például: utánpótlás nevelés, válogatott versenyzők kitermelése a hazai kerékpársport számára, részvétel hazai vagy nemzetközi versenyrendszerben, részvétel tömegsport rendezvényeken, versenyszervezés, stb. Prioritások a felsoroltak között?)

Tóth Viktor: Eddig tömegbázis és központ híján az utánpótlás neveléssel nem igazán foglalkoztunk, elsősorban a felnőtt versenyzők és a Terepgyerek Program” révén a nem versenyző, de aktív életre vágyó gyerekek és idősebbek sportigényeire adtunk megoldást. Ebben a programban a kerékpáros készségek fejlesztése mellett a természet szeretete és ismerete is elsődleges fontosságú – ezt az egyesületünk angol és magyar neve is magában hordozza: „X2S: Cross to Save” illetve a „Triatlon a természetért SE”.

A fentiek miatt a versenyszervezés kiemelt szerepet kapott az Egyesület életében, kalendáriumunkban több, mint 50 megrendezett esemény szerepel (köztük számos Országos bajnokság, nemzetközi verseny, de egy Európa-bajnokság is), amelyeknek a nagy része minden korosztály számára biztosított sportolási lehetőséget. Ezeknek a versenyeknek a segítségével tudtuk elérni, hogy szinte a semmiből a magyar terepsportolók világszínvonalat képviselnek. Ha lenne komoly háttere a sportágnak, akkor ezek az eredmények még erősebbek és fényesebbek lehetnének.

BM X2S TEAM terepfesztival Piliscsaba - Szaraz Denes

Bikemag: Milyen versenyrendszerben versenyeztek/versenyeznétek(amennyiben jelenleg nincs ilyen) szívesen?

Tóth Viktor: Itthon évek óta szeretnénk kialakítani a külföldön már jól működő terepsport sorozat rendszert, amelyben többféle távon és nehézségben mindenki kipróbálhatja a tereptriatlont, terepduatlont. Távonként egy országos bajnokság és legalább (a hosszú távon kívül) egy válogató verseny lenne szükséges. A nemzetközi versenyekre való kijutás pedig az itthoni eredmények függvényében lenne értékelve.

Jelenleg itthon rajtunk kívül rendszeresen egy egyesület, az egri triatlonisták szerveznek tereptriatlon versenyt, így a magyar sportolók mindenképpen külföldön is rajthoz kell álljanak, ha komolyabban versenyezni akarnak. Ez részben nem is probléma, a környező országok szövetségeivel, csapataival nagyon jók a kapcsolataink, de még jobb lenne, ha sportágunkat itthon is jobban ismernék, elismernék.

BM duna maraton 2010 elit ferfi - x2s team hasenfratz, szalay

Bikemag: Milyen hosszú távú céljaitok vannak az egyesületben?

Tóth Viktor: Nagyon sok hosszú távú célunk van, kezdve a stabil utánpótlás nevelés kialakításától, a sportág tömegbázisának növelésén át egészen az újabb Európa-bajnokság, majd egy Világbajnokság megrendezéséig. Több olyan verseny ötletünk van, amelyek életképesek, látványosak, népszerűek – csak itthon nehéz hozzájuk anyagi hátteret biztosítani.

Bikemag: Mi szükséges ahhoz, hogy ezeket a célokat elérhessétek?

Tóth Viktor: Montecuccoli szavai szerint… na jó, nem csak pénz. Talán fontosabb lenne az, hogy a sportági szövetség (vagy szövetségek) megérezzék az ebben a sportágban rejlő erőt és lehetőséget, az ő hivatali támogatásukkal már nagyobb körhöz érhetnénk el. Természetesen nagy lökést adna a csapatnak és a sportágnak is, ha egy nagy és stabil partner állna a hátunk mögött – ez nem irreális vágy, hiszen az eredményeink és a munkánk túlmutat egy baráti sportcsapaton.

BM szaraz denes orszagutBikemag: Milyen forrásokból működtetitek az egyesületet, milyen forrásokból tervezitek a jövőben működtetni?

Tóth Viktor: Nagyon sok önkéntes munka, tagdíjak, pályázatok. Az egyesület működéséhez, a versenyzők munkájához, az utánpótlás neveléshez, a szakmai munkához a jelenlegi tárgyi támogatásokon kívül valóban pénzre és stabil alapokon nyugvó, hosszú távú partnerségre van szükségünk.

A pályázatokat is szeretnénk jobban kihasználni, eddig nem voltak jók a tapasztalataink, de ezen változtatni szeretnénk, az egyesület vezető szerkezetében is ezért történt több változtatás – a hatékonyabb és eredményesebb működés a cél.

Részvétel a kerékpáros közéletben:

Bikemag: Tagegyesületként részt vettetek-e az utóbbi években a szövetség munkájában, részt vesztek-e a közgyűléseken? Mi jut eszetekbe először, amit megemlítenétek, hogy a ti nevetekhez fűződik a hazai klubéletben/versenyrendszerben?

Tóth Viktor: Több-kevesebb aktivitással voltunk jelen a szövetségek életében, a fontosabb döntésekben, határozatokban részt vettünk, de nem rendszeresen. Ezen is változtatunk az új egyesületi felépítéssel. A tereptriatlon és terepduatlon megismertetése és a hozzájuk tartozó újfajta edzéselméletek, elvek elterjesztése, több új típusú verseny elterjesztése, meghonosítása, a perifériára szorított sportágak nagyobb szerepe – ebben látjuk az egyesületünk jelentőségét.

Országos szinten működő klubként megvan az erő bennünk ahhoz, hogy tagjaink ritka találkozásai ellenére (hiszen az ország minden részéből belépnek az egyesületbe) erős és egységes csapatként lépjünk fel eredményeinkben és csapatéletünkben is. Természetesen ezen van mit javítani, ez az egyik kiemelt közeli célkitűzésünk.

Bikemag: Véleményed szerint egy kerékpáros szövetségnek miben kellene segítséget nyújtani számotokra, hogy az egyesület céljai könnyebben elérhetők legyenek nektek? Vagyis konkrétan a szövetségtől mit vártok el, mit tegyen a ti egyesületetekért?

Tóth Viktor: Elsősorban azt, hogy a mi általunk képviselt „különleges” sportágakat és sportági megközelítéseket ismerjék és elismerjék, ehhez szövetségi szinten adjanak hivatalos – nem feltétlenül pénzbeli – támogatást. Ezzel a támogatással már sokkal jobban ki tudnánk lépni arra a porondra, ahova eddig csak saját erőből és munkából voltunk képesek (média, reklám, szponzorok, állami és pályázati támogatások).

BM szaraz - bagyinszki - andrassi

Bikemag: Mi az a három legfontosabb dolog szerintetek, ami az ismert keretek között fő céljaként fogalmazhat meg a kerékpáros szövetség?

Tóth Viktor: 1. Hatékonyabb utánpótlás nevelés. Nem csak versenyzőket nevelünk. 2. Jobb és szélesebb körű sportági ismertség és elismertség, média részvétel, a versenyek és a versenyzők nagyobb megbecsülése. A kerékpár az egyik legszínesebb és leghatékonyabb, ráadásul mindent összeszámolva legolcsóbb tömegsport sportág! 3. A versenyek és a versenyzők jobb és szélesebb körű támogatása, akár más országos programok részeként. A kerékpársport látványos, izgalmas és inspiráló!

Bikemag: Egy működő kerékpáros szövetség tevékenységével kapcsolatban miről szeretnétek folyamatos tájékoztatást kapni?

Tóth Viktor: A rövid és hosszú távú tervekről, azok megvalósításának állapotáról és a sportági koncepciókról.

Bikemag: Mi a véleményetek egy jövőbeni egyszövetségi rendszerről, külön adminisztrációval működő szakági szövetségek nélkül?

Tóth Viktor: Nehezen tudom elképzelni, hogy igazán működőképes lenne egy ilyen rendszer, hacsak az egyszövetségi felépítésen belül nem kapja meg minden szakág a megfelelő támogatást. Ugyanakkor ha az egységes rendszer nem azt jelenti, hogy egy sportág van kiemelve, akkor egy jobb és határozottabb munkát is jelenthet mindez.

Amit nagyon fontos hangsúlyozni: a kerékpár sportág minden szakága fontos, egymást segítve kell, hogy önmagát építse, fejlessze. Arra kell gondolni, hogy ha a másik fejlődik, akkor az nekem is jó, ha nem is közvetlenül! Ebben segíthet egy erős és határozott tervekkel rendelkező szövetség. Egymásért és nem egymás ellen!

BM puskas stadion guiness rekord - x2s kona team

Bikemag: Egyéb fontos közlendő, amit szeretnétek megosztani a nyilvánossággal?

Tóth Viktor: Szeretnénk, ha a terepsportok elismertsége általában növekedne, ezért is hoztunk létre olyan közösséget, amelyben a terepsportok jól megférnek egymással. Kerékpár, futás, triatlon, extrém sportok – mindig keressük a kihívásokat, az új lehetőségeket, tagjainkat is ebben segítjük, ösztönözzük. Várjuk azokat, akik hasonlóan gondolkodnak: „Kaland, küzdelem, kihívás” – ahogy a X2S egyik mottója is mondja. Weboldalaink folyamatosan közvetítik a sportág és a terepsportok híreit, a közeljövőben komoly átalakítást tervezünk ezen a téren is.
Központi weboldalunk: www.terepsport.hu
Egyesületi weboldalunk: www.3x2s.hu
Események weboldala: www.tereptriatlon.hu

***
A Bikemag.hu-n szeretnénk lehetőséget adni mindazoknak, akik aktívan dolgoznak, értéket teremtenek a kerékpársportban. Aki tehát minderről a munkáról be szeretne számolni weboldalunkon keresztül, nyitott kapukat dönget, bármikor megkereshet a megadott elérhetőségeken. Miután a napokban komoly erősítés történt a Bikemag stábjában, 2015-re tovább gondoltuk az egyesületek bemutatását, és szeretnénk újra felpezsdíteni a fórum-életet is, külön felületet adva ennek a bizonyos “Tablónak”. Addig is a “Tabló: a magyar kerékpársport körképe”-sorozat cikkeit a Tabló menüpont alatt kereshetitek majd vissza, szólhattok hozzá. Ha valaki kimaradt, de úgy érzi ott lenne a helye a Tablón, ne habozzon írni nekünk!

A hosszú távú párbeszéd jegyében:
Takács Tamás – tt@bikemag.hu
Tóth András – andras.toth@bikemag.hu

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo