fbpx

Tabló: Újbuda Superior MTB és Szabadidő SE

 

Tablónk mai bejegyzésében az egyik legfrissebb hazai kerékpáros egyesületet mutatjuk be, ami Újbudán tölt be hiánypótló szerepet. Az egyesület történetéről Sós Sándorral, az egyesület alelnökével beszélgettünk.

Az újbudai kerékpáros sportélet fellendítésére jött létre, amit csupaszív vezetők irányítanak és áldozatkészségük is kimagasló. A cél nem csak a versenysport, hanem egy igazán jó közösség kialakítását is fontosnak tartják.

Egy edzésnap a Kamaraerdőn

Egy edzésnap a Kamaraerdőn

Az egyesület bemutatása:

Bikemag: Kérlek mutasd be néhány mondatban az egyesületeteket! (Mióta, hányan, hogyan, miből, milyen konstrukcióban működtetitek a csapatot?)

Sós Sándor: Köszönjük a megszólalás és a bemutatkozás lehetőségét!

Egyesületünk bejegyzése még folyamatban van a cégbíróságon, ezért nem szerepeltünk eddig az MKSZ taglistáján. Régi álmunk volt társammal, Stefler Balázzsal, hogy létrehozunk egy baráti társaságot, melynek minden gondolata megmozdulása a kerékpározáshoz kapcsolódik! A negyedik X után úgy gondoltuk csináljunk végre valami fontosat, hasznosat, ami nem csak a szűk környezetünknek, hanem akár egy egész térségnek a javára szolgál. Ebben lett partnerünk a XI. kerület Újbuda Önkormányzata és szponzorunk a Superior kerékpár.

Szeptemberben nekünk is becsengettek és egy felejthetetlen nyári edzőtábort követően megkezdtük a napi munkát kiváló edzőnk Molnár Markó irányításával. Az internetes felületek segítségével könnyen és gyorsan gyarapszik immáron nemcsak az újonc, hanem a felnőtt és szenior létszámunk is. Nemrégiben a Magyarországi downhill válogatott versenyzője, Király Ármin csatlakozott hozzánk, hogy a 2015-ös évi versenyekre a mi irányításunk alatt készüljön fel. Tudjuk, hogy egyesületünk nagy hiányt pótol a dél-budai és budai régióban elsősorban a mountain bike sport vonatkozásában. Aki egyszer kipróbál nálunk néhány edzést, az örökre megfertőződik a kerékpársport szeretetével. Nincsenek veszekedések, széthúzás és a vitás kérdéseket is sportemberhez méltóan tudjuk tisztázni. Ezért is érdemes a rengeteg munkát és energiát a csapatra áldozni, hiszen JÓ EMBEREK között vagyunk!

Molnár Markó - a csapat edzője

Molnár Markó – a csapat edzője

Az edzéseket hétfőtől-péntekig a felnőttek is látogatják (ha megtehetik munka mellett), ilyenkor igazán szuper a hangulat kicsik és nagyok együtt, mindenki figyel mindenkire, egymást tanítják és segítik… A szakedzéseken külön csoportot alkotnak az újoncok 8-11 évesek, az utánpótlás 12-18 évesek és a felnőttek 19 éves kortól.

Szombatonként nagyobb túrákat szervezünk, melyre várjuk a családok többi tagját is. Nem hárul minden feladat az edzőnk nyakába, hiszen a legtöbb edzésen mi alapítók és a többi felnőtt is segít neki. Jelenleg 20 fiatal és 10 felnőtt alkotja a csapatot az alapító 10 tagon kívül, akik nagyon sok önkéntes munkával támogatják az egyesületet. Bejegyzésünkig csupán az edzésdíjjal kalkulálhatunk, mely 100%-ban a gyerekek edzésére, téli időszakban az uszoda, spinning és tornaterem bérletre megy el. Elsősorban a szülőknek kell megköszönnünk az áldozatos támogatást, amely ennél a sportnál sem filléres dolog!

Kiemelt támogatónk a csapat arculatát is meghatározó Superior kerékpár márka, mely minket kért fel arra, hogy sportszereplésünkkel és sikereinkkel a márkát népszerűsítsük idehaza. Sokat köszönhetünk még a gazdagréti Bringa Bázis Kerékpárboltnak, mely egyben a csapat bázisa is. Köszönet a Pilisi Parkerdő és a Budapesti Erdészet munkatársainak is, akik a túl szigorú erdőtörvény ellenére igen megértők és segítőkészek velünk szemben!

A kamaraerdei versenyünk

A kamaraerdei versenyünk

Bikemag: Milyen sporteredményeitekre vagytok a legbüszkébbek? 2014-ben és a múltban?

Sós Sándor: Mivel csak most alakulunk még sok versenyen nem indultunk, így más tollával nem szeretnénk ékeskedni, ez nem lenne sportszerű! Viszont a gyerekek és felnőttek korábbi eredményei bizakodással tölt el minket a 2015-ös szezon vonatkozásában.

Első versenyünkön elért helyezések: Életfa Terepfesztivál terepduatlon: Sós Lilla 3. hely (Újonc lány2), Horváth Zsolt 4. hely, Sós Bendegúz 5. hely (MTB férfi junior), Sós Sándor 3. hely, Horváth József 19. hely (MTB férfi master).
Első általunk szervezett versenyünkön az Újbuda Superior Kupán három győzelmet is szereztek versenyzőink: Horváth Zsolt 1. hely (15 éves kor alattiak), Gérnyi Balázs 1. hely (15-20 éves korig), Molnár Farkas Gergő 1. hely (20-25 éves korig).

Bikemag: Mivel foglalkozik az egyesületetek? (Például: utánpótlás nevelés, válogatott versenyzők kitermelése a hazai kerékpársport számára, részvétel hazai vagy nemzetközi versenyrendszerben, részvétel tömegsport rendezvényeken, versenyszervezés, stb. Prioritások a felsoroltak között?)

Sós Sándor: Tökéletes a fenti felsorolás! Annyival egészíteném még ki, hogy számunkra nagyon fontos a környezetvédelem. Nap mint nap az erdőt, mezőt járjuk és ami a szemünk elé tárul a legtöbb helyen, az elszomorító! Szemét szemét hátán! Fotókat készítünk ezekről a szeméthalmokról és a felvételeket közöljük a facebook oldalunkon, valamint tájékoztatjuk a terület kezelőjét is.

Az egyesület vezetői

Az egyesület vezetői

Bikemag: Milyen versenyrendszerben versenyeztek/versenyeznétek (amennyiben jelenleg nincs ilyen) szívesen?

Sós Sándor: Elsősorban az XCM, XCO, DH, SuperCross és országúti versenyeken indulunk. Célunk a terepduatlon és triatlon, valamint terepfutó versenyeken való indulás és ezek szervezése is.

Bikemag: Ha van ilyen, mi a legfőbb hiányossága a magyarországi versenyrendszereknek?

Sós Sándor: Sok tapasztalatunk még nincs, de úgy gondoljuk, hogy magasak a nevezési díjak!

Bikemag: Milyen hosszú távú céljaitok vannak az egyesületben?

Sós Sándor: Népszerűsíteni a csapatot és a Superior kerékpár márkát. Építeni egy igazi közösséget! A kerület, illetve a régió kisiskolásainak kerékpáros túrák és programok szervezése, biztosítása. Beindítani egy versenysorozatot Kamaraerdőn.

Stefler Balázs a Superior kerékpárral

Stefler Balázs a Superior kerékpárral

Bikemag: Mi szükséges ahhoz, hogy ezeket a célokat elérhessétek?

Sós Sándor: Egyesületünk anyagi biztonsága érdekében minél több szponzort bevonni a közös munkába. A jelenlegi lendületünk, lelkesedésünk megmaradjon és akkor minden téren növekedést érhetünk el, úgy a csapat finanszírozásában, mint a létszám növelésében és természetesen így a sikerek sem fognak elmaradni! A csapat továbbra is legyen összetartó, családi szemléletű.

Bikemag: Milyen forrásokból működtetitek az egyesületet, milyen forrásokból tervezitek a jövőben működtetni?

Sós Sándor: A gyerekek havi edzésdíjából, éves tagdíjból. Jelenleg szükség van az alapító tagok önkéntes munkájára és anyagi hozzájárulásukra. Szponzoraink a Superior kerékpár és a Bringa Bázis Kerékpárbolt aktív segítséget nyújt, de muszáj lesz a támogatói kör növelése.

Részvétel a kerékpáros közéletben:

Bikemag: Tagegyesületként részt vettetek-e az utóbbi években a szövetség munkájában, részt vesztek-e a közgyűléseken? Mi jut eszetekbe először, amit megemlítenétek, hogy a ti nevetekhez fűződik a hazai klubéletben/versenyrendszerben?

Sós Sándor: Még nem vagyunk jogilag bejegyezve, de azt követően aktívan részt kívánunk venni ebben a munkában is!

Bikemag: Véleményed szerint egy kerékpáros szövetségnek miben kellene segítséget nyújtani számotokra, hogy az egyesület céljai könnyebben elérhetők legyenek nektek? Vagyis konkrétan a szövetségtől mit vártok el, mit tegyen a ti egyesületetekért?

Sós Sándor: Folyamatos naprakész tájékoztatás minden téren! Mint szakmai vezetőszervezet segítségnyújtás a különféle kerékpáros rendezvények rendezésénél, engedélyeztetésénél!

Bikemag: Mi az a három legfontosabb dolog szerintetek, ami az ismert keretek között fő céljaként fogalmazhat meg a kerékpáros szövetség?

Sós Sándor: Tisztességes, a teljes tagság felé elkötelezett szakmai vezetés!

Bikemag: Egy működő kerékpáros szövetség tevékenységével kapcsolatban miről szeretnétek folyamatos tájékoztatást kapni?

Sós Sándor: Minden olyan dologról, ami a szabályzat szerint ránk is tartozik!

Újbudai rendezvényen a csapatunk

Újbudai rendezvényen a csapatunk

Bikemag: Mi a véleményetek egy jövőbeni egyszövetségi rendszerről, külön adminisztrációval működő szakági szövetségek nélkül?

Sós Sándor: Ám legyen!

Bikemag: Egyéb fontos közlendő, amit szeretnétek megosztani a nyilvánossággal?

Sós Sándor: Az „Aktív november” egy kiváló, építő ötlet! Kövesse még sok hasonló! Akár egy a konkrét műhelymunkát bemutató riportsorozatra is lenne igény, kisfilmekkel megspékelve! Így előtérbe kerülhetnének maguk a szakemberek és persze a csapatok, csapattagok is.

Szeretnénk felvenni a kapcsolatot hozzánk hasonló egyesületekkel, hogy meghívásos alapon közös edzéseket túrákat szervezzünk.

Szerkesztői lábjegyzet: A Bikemag.hu-n szeretnénk lehetőséget adni mindazoknak, akik aktívan dolgoznak, értéket teremtenek a kerékpársportban. Aki tehát minderről a munkáról be szeretne számolni weboldalunkon keresztül, nyitott kapukat dönget, bármikor megkereshet a megadott elérhetőségeken. Miután a napokban komoly erősítés történt a Bikemag stábjában, 2015-re tovább gondoltuk az egyesületek bemutatását, és szeretnénk újra felpezsdíteni a fórum-életet is, külön felületet adva ennek a bizonyos “Tablónak”. Addig is a “Tabló: a magyar kerékpársport körképe”-sorozat cikkeit a Tabló menüpont alatt kereshetitek majd vissza, szólhattok hozzá. Ha valaki kimaradt, de úgy érzi ott lenne a helye a Tablón, ne habozzon írni nekünk!

A hosszú távú párbeszéd jegyében:

Takács Tamás tt@bikemag.hu

Tóth András andras.toth@bikemag.hu

.

 

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo