fbpx

Tabló: a magyar kerékpársport körképe – Team Heavy Pedál Szeged

 

A Tablóban egy kimondottan a tömegsportra koncentráló mountain bike csapat, a Team Heavy Pedál Szeged mutatkozik most be.

A nemrég alakult egyesület bejegyzése még csak folyamatban van, de már jelentős tagsággal rendelkezik, és Mráz János elnökkel készült interjúból kiderül, hogy világosan kijelölt úton haladnak, ami a szabadidősport rendezvények, maraton megmérettetések dobogói felé vezet.

“Tabló” célja: A Bikemag.hu szerkesztősége lehetőséget biztosít a hazai egyesületeknek, hogy egy riport keretében bemutatkozhassanak az oldalunkon és nem utolsósorban kifejezzék céljaikat, elvárásaikat a hazai kerékpáros sportéletben. Ha úgy tetszik, idővel megteremtve egy közös értékrend alapjait, fórumot adva a párbeszédnek, amibe bárki bekapcsolódhat. Aktív november – terveink szerint naponta jelentkezünk a bemutatkozó anyagokkal, melyekkel nem titkolt célunk lenne megkönnyíteni az egyesületek számára a párbeszédet,  egy közös irány kijelölését. Reméljük, hogy a tabló ezután is tovább bővül, nem szeretnénk kihagyni senkit, aki dolgozik a hazai kerékpársportért.

A Team Heavy Pedál Szeged

A Team Heavy Pedál Szeged

Az egyesület bemutatása:

Bikemag: Kérlek mutasd be néhány mondatban az egyesületeteket! (Mióta, hányan, hogyan, miből, milyen konstrukcióban működtetitek a csapatot?)

Mráz János:Csapatunk 2011. szeptemberében alakult a Szegedi KSC volt hegyikerékpáros szakosztályának tagjaiból. Az ötlet már korábban felmerült, hogy egy olyan csapat létrehozása a cél, ami elsősorban tömegsportra épül és kevésbé az élsportra. Kezdetben 10-12 fős csapat 30-35 főre bővült az egy év alatt és a szűk baráti társaságként induló „team” az egyik legnépesebb szegedi kerékpáros egyesületté növi ki magát. A tavaly szeptemberi indulás nehéz feladat elé állította a csapat vezetőségét. Néhány hónap volt arra, hogy támogatókat találjunk, egyesületi mezt tervezzünk ill. gyártassunk, alakuló gyűlést szervezzünk és egy elvi alapszabályt alkossunk. A befektetett munka meghozta gyümölcsét. 2012. első hónapjaira sikerült támogatókat találni és a feliratokkal ellátott mez el is készült március végére, így az új szezon kezdetekor már az új mezben indulhattak az első versenyen ill. teljesítménytúrákon a csapat tagjai. 2013. év végén elérkezettnek láttuk az időt, hogy továbblépjünk és bejegyeztessük csapatunkat, ami folyamatban van. Az edzésekhez, versenyekhez szakmai segítséget a Kross-Vke Nelson versenyzőjétől, Blazsó Marcitól kapunk, aki csapatunk tiszteletbeli tagja.

Tanács Gabriella Balatonfűzfő középtáv felnőtt női 1. hely

Tanács Gabriella-Balatonfűzfő középtáv felnőtt női 1. hely

Bikemag: Milyen sporteredményeitekre vagytok a legbüszkébbek? 2014-ben és a múltban?

Mráz János: Csapatunk főképp a hosszú távú csapatversenyeken (24 órás, 8 órás) jeleskedik. Így az elmúlt években rendre a győzelemért ill. a dobogós helyezésekért szállunk harcba több kategóriában. XCM versenyeken előbb Kondacs Mihály, utána Takács Gábor szerzett dobogós helyezéseket utánpótlás korosztályban. Ez évben pedig Tanács Gabriella élete első hegyikerékpáros szezonjában 9 győzelmet szerzet, ebből 3-at a TOP- maraton sorozat rövid távjain, ahol megszerezte a sorozat összetett első helyét is. Csapatunk néhány helyi illetve alföldi terepkerékpár versenyen is rendszeresen helytáll.

Bikemag: Mivel foglalkozik az egyesületetek? (Például: utánpótlás nevelés, válogatott versenyzők kitermelése a hazai kerékpársport számára, részvétel hazai vagy nemzetközi versenyrendszerben, részvétel tömegsport rendezvényeken, versenyszervezés, stb. Prioritások a felsoroltak között?)

Mráz János: Mivel új a csapat,lehetőségeink korlátozottak. Mind anyagilag, mind időben nem tudunk foglalkozni utánpótlás neveléssel. Bár a hivatalossá válással, újabb támogatók érkezésével a jövőben több minden megváltozhat, kezdetben a tömegsport jellegét szeretnénk megőrizni a csapatnak. A 10 fős alapítás után 35 főre duzzadt a baráti társaság 2 év alatt (!), de nálunk a bekerülés általában meghívásos alapon működik, azaz szeretjük látni azt, hogy kivel edzünk, ill. járunk versenyre.

8 órás után gratulációk

8 órás után gratulációk

Bikemag: Milyen versenyrendszerben versenyeztek/versenyeznétek (amennyiben jelenleg nincs ilyen) szívesen?

Mráz János: Főleg az XCM sorozatokon és az Endurance jelegű (24h) és a helyi XC és terep versenyeken  indulunk a legtöbben. Szeretnénk, ha az alföldi terepkerékpár versenyek egy sorozatba tartoznának, így mindegyik látogatottabb lenne.

Bikemag: Ha van ilyen, mi a legfőbb hiányossága a magyarországi versenyrendszereknek?

Mráz János: A korábbi, Meditech-es interjúban Dénes rámutatott a lényegre, nem ismételném.

Bölcske maraton Szegediek harca az elő helyért (Balázs Amand Tibor (Szksc & Mráz János)

Bölcske maraton Szegediek harca az elő helyért (Balázs Amand Tibor (Szksc & Mráz János)

Bikemag: Milyen hosszú távú céljaitok vannak az egyesületben?

Mráz János: A legfontosabb a jelenlegi baráti légkör megtartása. Versenyeken való eredményes szereplés. Továbbiakban a bejegyzés után egy esetleges helyi verseny megrendezése és komolyabb szponzorok keresése. A többi helyi- délalföldi csapattal való együttműködés. A környékbeli terepkerékpár versenyek sorozatba szervezése.

Kovács Tamás Szilásvárad maraton hosszútáv

Kovács Tamás Szilásvárad maraton hosszútáv

Bikemag: Mi szükséges ahhoz, hogy ezeket a célokat elérhessétek?

Mráz János: A kupasorozatra felkért egyesületek, klubok vezetőségeinek teljes egyetértése. Támogatók segítsége. Minden más nem anyagi tényező csak rajtunk múlik.

Bikemag: Milyen forrásokból működtetitek az egyesületet, milyen forrásokból tervezitek a jövőben működtetni?

Mráz János: Legfőbb segítségünk a csapat névadó szponzora a Heavy Pedál kerékpár üzlet és szerviz. Társadalmi munka. A jövőben minimális működési tagdíj. Hivatalossá válás után néhány támogató segítsége.

Részvétel a kerékpáros közéletben:

Bikemag: Tagegyesületként részt vettetek-e az utóbbi években, a szövetség munkájában, részt vesztek-e a közgyűléseken? Mi jut eszetekbe először, amit megemlítenétek, hogy a ti nevetekhez fűződik a hazai klubéletben/versenyrendszerben?

Mráz János: Még nem vagyunk tagegyesület, a bejegyzésünk folyamatban.

Bikemag: Véleményed szerint egy kerékpáros szövetségnek miben kellene segítséget nyújtani számotokra, hogy az egyesület céljai könnyebben elérhetők legyenek nektek? Vagyis konkrétan a szövetségtől mit vártok el, mit tegyen a ti egyesületetekért?

Mráz János:  Bejegyzés után, egy estleges verseny vagy kupasorozat megrendezése esetén akár anyagi ill. tárgyi támogatás. Minimális létszámalapú működési támogatás.

24 órás győzelmi csapatkép

24 órás győzelmi csapatkép

Bikemag: Mi az a három legfontosabb dolog szerintetek, ami az ismert keretek között fő céljaként fogalmazhat meg a kerékpáros szövetség?

Mráz János: Utánpótlás nevelés további támogatása, Tájékoztatás, ob-k színvonalasabb megrendezése.

Bikemag: Egy működő kerékpáros szövetség tevékenységével kapcsolatban miről szeretnétek folyamatos tájékoztatást kapni?

Mráz János: Gyakorlatilag mindenről, amiről tudnunk kell. De a korábbi csapatok vezetői rávilágítottak erre.

(Köszönet a fotókért KeZsónak és Borsa Mikinek!)

Szerkesztői lábjegyzet: A Bikemag.hu-n szeretnénk lehetőséget adni mindazoknak, akik aktívan dolgoznak, értéket teremtenek a kerékpársportban. Aki tehát minderről a munkáról be szeretne számolni weboldalunkon keresztül, nyitott kapukat dönget, bármikor megkereshet a megadott elérhetőségeken. Miután a napokban komoly erősítés történt a Bikemag stábjában, 2015-re tovább gondoltuk az egyesületek bemutatását, és szeretnénk újra felpezsdíteni a fórum-életet is, külön felületet adva ennek a bizonyos “Tablónak”. Addig is a “Tabló: a magyar kerékpársport körképe”-sorozat cikkeit a Tabló menüpont alatt kereshetitek majd vissza, szólhattok hozzá. Ha valaki kimaradt, de úgy érzi ott lenne a helye a Tablón, ne habozzon írni nekünk!

A hosszú távú párbeszéd jegyében:

Takács Tamás tt@bikemag.hu

Tóth András andras.toth@bikemag.hu

.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo