fbpx

Szlovák és osztrák győzelem a Mátra Maratonon

A szlovák bajnok, Tomas Višňovský és az osztrák Sabine Sommer nyerte a 2019. szeptember 1-én megrendezett 18. Mátra Mountain Bike Maratont. A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) naptárban szereplő Mountain Bike Series futamon közel kilencszázan álltak rajthoz a Mátraszentistváni Síparkban.

A Mátra Maraton idén is UCI C3-as besorolást kapott, így a MTB Series pontokon túl világranglista pontokat is gyűjthettek a felnőtt férfi és a felnőtt női kategória legjobb versenyzői. A férfiak között hosszú távon idén szlovák győzelem született: Tomas Višňovský (Ceska Sporitelna Accolade) 3:46:48-as idővel győzött az osztrák David Schöggl (KTM Pro Team) előtt. Legjobb magyarként a harmadik helyen Blazsó Márton (Mesterbike 575 Team) végzett.

„Nagyon meleg volt ma, így eléggé elfáradtam. Örültem a pontszerzési lehetőségnek, mert Szlovákia közel van, csak három órát kellett utaznom a Mátráig. Kicsit nagyobb hegyekhez vagyok szokva, de ettől eltekintve nagyon hasonló a verseny a többi európai maratonhoz. A pálya izgalmas részein nagyon élveztem az egynyomos szakaszokat.” – nyilatkozott a verseny után a felnőtt férfi győztes, Tomas Višňovský, aki szombaton még nagyon izgult, szoros versenyre számított, ezért többször is bejárta a pálya utolsó kilométereit a Síparkban. Végül nem kellett sprintelnie, a 91 km végén közel 8 percet adott a második, osztrák David Schögglnek.

A többszörös Mátra Maraton győztes Blazsó Márton a verseny után elmondta, hogy tegnap éjfélkor még egy esküvőn táncolt, így nagyon örült, hogy sikerült felküzdenie magát a dobogó harmadik fokára. „A versenynek most is, mint a korábbi években, vannak olyan szakaszai, ahol érdemes az országúthoz hasonlóan bolyozni. Ezeken a részeken nem éri meg leszakadni a többiektől. Ezek a részek vannak technikás, köves lefelékkel összekötve, ahol viszont az a feladat, hogy elszakadj a bolytól. Ez volt a taktikám most is.” – mesélte Blazsó, akitől kiváló eredmény, hogy dobogóra tudott állni egy ilyen kemény nemzetközi mezőnyben.

A nők között szintén külföldi győzelem született: az osztrák Sabine Sonnen (PopaFlo Arbö Freistadt) közel negyed órát adott a nagy esélyes, szlovén bajnok Blaza Pintaricnak (Pintatim), aki 2:46:45 alatt teljesítette a 61 km-es távot. A legjobb magyar a bronzérmes Cseh Veronika (Alpinbike Team Giant Endura) lett.

„Ez egy nagyon gyors verseny, remek pályával. Nálunk Ausztriában hosszú, fárasztó emelkedők vannak, itt a felfelék rövidek, a lefelék pedig technikásak. Ha a sík szakaszokon túlhajtottam volna magam, nem maradt volna erőm a végére, ezért inkább tartalékoltam.” – mondta az női győztes, Sabine Sommer.

Eredmények:

Hosszútáv (91 km) felnőtt férfi:

  1. VIŠŇOVSKÝ Tomas
Ceska Sporitelna Accolade

3:46:48

  1. SCHÖGGL David
KTM Pro Team

3:54:31

  1. BLAZSÓ Márton
Mesterbike 575 Team

4:03:33

Középtáv (62 km) felnőtt nő:

  1. SOMMER Sabine
PopaFlo Arbö Freistadt

2:46:45

  1. PINTARIC Blaza
Pintatim

3:01:05

  1. CSEH Veronika
Alpinbike Team Giant Endura

3:16:07

További részletek: www.matramaraton.hu

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo