fbpx

Szerszámok, melyekre minden kerékpárosnak szüksége van

Minden háztartásban van otthon szerszámosláda, a kezdő kerékpárosok esetében sincs ez másképp. De melyek azok az alapvető speciális bringás szerelő eszközök, melyekkel első körben érdemes kiegészíteni a doboz tartalmát, s vélhetően a hobbibringások is használni tudják őket?

Ami nem csak a kerékpáros szerszámosláda fix kelléke: a csavarhúzó

Ami nem csak a kerékpáros szerszámosláda fix kelléke: a csavarhúzó

Vannak bizonyos szervizelési műveletek, melyeket könnyen elsajátíthatunk és otthon vagy útközben is elvégezhetőek. Nem elég azonban a megszerzett minimális jártasság a szerelésben, az alapvető karbantartáshoz elengedhetetlen beszerezni pár szerszámot és egyéb apróságokat, melyek nélkül nehezen boldogulunk a mindennapokban. Nézzük tehát, hogyan állítsuk össze – már műkedvelő szinten is – a szerszámosláda tartalmát, a „hogyan csináld” sokkal hosszabb történet…

Vödör, kefe, pumpa, egyebek

Banális, de a kerékpár rendszeres ápolásához vödörre és kefére van szükségünk, előbbi minden háztartásban megtalálható és az autómosó kefe is megfelel a célnak. Tisztítószernek megteszik a háztartási mosogatószerek, a korrózió eltávolításához pedig alkalmazzunk erre a célra alkalmas oldószert. Vannak univerzálisan használható spray-k, ilyen például a WD40, de fontos megemlíteni a „kék csodával” kapcsolatban, hogy bár alkalmas tisztításra és csavarkötések lazítására, kenőanyagként semmiképpen ne használjuk, mert hosszú távon ártunk vele! A már szinte mindenhol kapható tárcsafék-tisztító spray-k is csodákra képesek.

A speciális kenőanyagokból (láncolaj, zsír, féktisztító spray, stb.) nagyon keveset „fogyaszt” egy kerékpár, ezért megéri ezeket megvásárolni szaküzletben, ahol az eladó remélhetőleg pontos tanáccsal is szolgál majd, mi-mire való. Ne dobjuk el az elhasznált ruhákat, fogkeféket, ezeknek jó hasznát vesszük a bringa tisztításakor és az említett speciális tisztítószerek alkalmazásakor, pakurával szennyezve pedig már valóban megszabadulhatunk tőlük.

Ami hosszú távon nagyon jó befektetés: egy jó műhelypumpa

Ami hosszú távon nagyon jó befektetés: egy jó műhelypumpa

Egy egyszerűbb műhelypumpát is érdemes beszerezni, főleg, ha szingószelepes gumikat használunk, sokkal könnyebb dolgunk lesz így, mintha mindig a minipumpákkal vacakolunk. Nehéz dolog a választás, mert a német szupermarketláncokban kapható 800 Ft-os modelltől kezdve 20-30 000 Ft-ig szórnak az árak és meglepő módon a teljes tartományban vannak jól használható pumpák.

Eldönthetjük, hogy szükség van-e nyomásmérőre, milyen pumpafejet érdemes választanunk – ha csak egyféle szelepet használunk a bringákon, akkor érdemes konkrétan az ahhoz való fejet favorizálni. Országúti kerékpároknál érdemes meggyőzödni róla, hogy a pumpa valóban képes-e a szükséges nyomás biztosítására, ami akár 10-11 bar is lehet. Természetesen minőségükben, anyagukban, tartósságukban is különböznek a kapható műhelypumpák, de otthoni célokra azért a kedvezőbb árúak is általában megfelelnek, hiszen több nagyságrenddel kevesebbet használjuk őket, mint egy kerékpárszerviz.

Amit a ládába helyezzünk:

Egyszerűbb szerelésekhez érdemes beszerezni pár közepes minőségű szerszámot, azért közepeset, mert értelemszerűen az olcsó nagyon hamar deformálódik, majd így deformálja a bringa alkatrészeit is, a csúcsminőségű villáskulcsok pedig iszonyúan drágák, ilyenekre csak műhelyszinten van szükség, vagy azoknak, akik valóban napi szinten bütykölik a kétkerekűt.

A csillag imbuszkulcs 4-es, 5-ös és 6-os fejjel az egyik legpraktikusabb kerékpáros szerszám

A csillag imbuszkulcs 4-es, 5-ös és 6-os fejjel az egyik legpraktikusabb kerékpáros szerszám

Lássuk mi az, amit feltétlenül tartsunk otthon!

Imbuszkulcsok: Mindenképpen legyen különálló 4-es, 5-ös és 6-os (esetleg 8-as, ha szükséges a bringához – például egyes pedáltengelyekhez, hajtókarokhoz) imbuszunk, de egyszerűbb venni teljes készletet. Fontos, hogy egyre több kerékpáron egyre több torx-fejű csavar található, így ezekkel is bővítenünk kell a hagyományos otthoni szerszámosládát. Minőségüket tekintve, ha nem is a Beta kulcsot, de a 800 Ft-os kategóriát (per kulcs) célozzuk meg, ugyanis ezeket fogjuk a legtöbbet használni. A kisebb méretekből jó az is, amit egy jó „bicskakészlet” tartalmaz, ezeket úgyis ritkábban vesszük elő és általában kisebb nyomatékkal működnek.

Villáskulcsok: Fel kell mérnünk, mire lesz szükségünk és ennek megfelelően töltsük fel a szerszámosládát. Mindenképpen legyen olyan jó minőségű villáskulcsunk, ami szükséges a kerék vagy a kerékpár alapvető rögzítési pontjainak kibontásához, pedál leszereléséhez, stb. A 15-ös kulcnál ne kössünk kompromisszumot, legalább ebben a méretben válasszuk a jó minőséget. A villáskulcsok tekintetében óvakodjunk a multiszerszámoktól, nehogy kritikus szituációban szembesüljünk vele, hogy nem férünk oda a csavarhoz…

Speciális célszerszámok: Nyilván azt érdemes megvenni, amit tudunk használni, de például egy küllőkulcs, kónuszkulcsok, hajtóműleszedő nem túl nagy befektetés. Szintén itt érdemes megemlíteni, hogy aki komolyan gondolja az otthoni szerelést és megengedheti magának, akár kerékpárszerelő állványt is érdemes beszerezni. Nélkülözhetetlen bringás célszerszám a gumiszerelő készlet, ami áll leszedőkből, csiszolóból, ragasztóból (és ne felejtsük el a hintőport). Amire még szükség van: Különböző fejjel ellátott csavarhúzók, kombinált és csípőfogó, mérőszalag, gumikalapács és még pár olyan szerszám, amely minden „tisztességes ezermesternél” megtalálható otthon.

A Shimano elektronikus váltószettjének szervizelése már nem biztos, hogy megugorható otthon, bárki számára

A Shimano elektronikus váltószettjének szervizelése már nem biztos, hogy megugorható otthon, bárki számára

Érdemes választani egy praktikus szerszámosládát is külön a kerékpáros szerszámok részére. Talán furán hangzik, de szélsőségekben érdemes gondolkozni. Vagy válasszunk nagyáruházban ládát, vagy vegyünk egy nagyon komoly minőségűt, amin akár – szó szerint – táncot is járhatunk. Lőjük be pontosan a méretet, ne vegyünk feleslegesen sokkal nagyobbat, mint ami kell. A sok kis spéci bringás szerszám miatt válaszunk olyan ládát, amelynek van egy jól felosztott tárolószintje felül, akár külön zárható kis boxokkal.

És a végére egy tanács, ami talán furán hangzik: Felesleges feltölteni buzgó módon otthoni készletünket olyan kerékpáros szerszámokkal, melyeket nem, vagy csak korlátozottan tudunk használni. Korlátozott használat alatt nem csak az értendő, hogy nem vagyunk a kellő szaktudásbirtokában. Ha például nincs normális állványunk, pár művelet időtartama eleve megtöbbszöröződik. Akinek drága az ideje, gondolja végig, hogy az a 3-4 óra, amit szombat délelőtt elvacakol ezermesterkedéssel, pénzben kifejezhetően is többet ér, mint amennyit otthagyna a szakszervizben ugyanannak a műveletnek az elvégzéséért…

.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo