fbpx

Szent-S-kör: alföldi kerékpáros teljesítménytúrák, nemcsak gravel bringásoknak

Aki a terepbringázás szóról kizárólag a hegyekre gondol, az nem volt még igazán szép helyen az Alföldön, például Szentes környékén. Ha egyszer biciklizel a Szent-S-körön, garantáltan eszedbe fog jutni, mint az egyik legszebb táj, ahol örömmel bringáztál és átélted Petőfi csodálatát az Alföld iránt. Különleges környék, ahol a puszta találkozik a kanyargó folyópartokkal, a Tisza, a Kurca és a Körös vizes élővilágával, a túraútvonalak mentén szélmalmok, kunhalom, templomrom és hangulatos tanyavilág.

Pusztai-féle szélmalom (1801) és feszület (1887)

Mitől lett vonzó az Alföld, például Szentes és térsége a bringásoknak?

Erre a kérdésre keresték a választ a St. Jupát Sportegyesület tagjai, akik szentesi lokálpatriótaként ismerik, szeretik és szeretnék megmutatni szűkebb hazájukat, amely természeti és kulturális látnivalókban is gazdag, mégsem tartozik a “jegyzett” hazai turisztikai célpontok között. A csapat egyik tagja végigjárt egy online teljesítménytúra útvonalat, ez az élmény adta az ötletet, hogy csinálniuk kellene hasonlót szűkebb hazájukban, egy jól kitalált túraútvonalat, amelyen élmény bringázni és közben felfűzi egy körre a környéki  látnivalóit.

Ebből az ötletből és több év közös munkából született 2020-ban a Szent-S-kör terepkerékpáros túra, amely három év alatt komplex útvonal-hálózattá bővült, túraútvonalai egész évben, éjjel-nappal bejárhatók egyedül vagy párban, akár baráti társasággal, csoportosan túraként, vagy akár sporteseményként is. A Szent-S-kör útvonalai 4 féle ”jármódra” tervezettek: kerékpárral, gyalogosan, futva is teljesíthetők és vannak vízi túra útvonalak is.

Csippan a QR kód a gravel paradicsomban!

A túraútak letölthető nyomvonalakkal és akár nyomtatható térképpel, valamint túraleírással rendelkeznek, így pontosan tudod merre kell menned, irányok és távolságok szerint részletesen, közben bemutatva a természeti és kulturális látványosságokat. Az útvonalakon ellenőrzőpontok találhatók, QR kóddal ellátott információs táblákkal, melyek könnyen fellelhetők és felkeresésük a QR kód leolvasásával igazolható. Az útvonalak letöltése ingyenes regisztrációt követően elérhető és ezzel lehetséges az online nevezés a kiválasztott túrára, mely ezt követően azonnal megkezdhető.

Ellenőrzőpont QR kóddal a mindszenti kompnál

A Szent-S-kör leghosszabb alapköre 153 km hosszú és elsősorban a terepkerékpárosok számára született, de vannak aszfaltos, országúti kerékpározásra ideális és útvonalak is. Gravel biciklinek vagy könnyű montinak tökéletes pálya, hiszen tartalmaz aszfaltot, földutat és helyenként technikásabb tereprészeket is. Az útvonalak teljesítését QR kódokkal tudjuk követni és mérni tudjuk, hogy milyen eredményeket értünk el, önmagunkhoz és másokhoz viszonyítva, hiszen adott távok mindenkinek elérhetők, mindenki ugyanott megy és ugyanazon a pályán versenyzik, ha szeretne, akár elektromos kerékpárral is, mivel e-bike számára  önálló nevezési és értékelési lehetőség van.

A Szent-S-körön több tucat terep/gravel bringázáshoz ideális, 25 km-nél hosszabb, vegyes burkolatú túra érhető el:

 • több mint 10 rövidtávú 31-60 km, 02:15-04:27 szintidővel (a teljes kör negyede)
 • bő két tucat középtávú 67-92 km, 05:01-06:50 szintidővel
 • 3 hosszútávú 101-126 km, 07:29-09:20 szintidővel
 • 1 ultratávú 153 km, 10:30 szintidővel
  (Az elérhető túrák száma nem állandó, vannak időszakosan kiépített pályák is közöttük.)

Országúti bringázáshoz 11 szilárd burkolatú túrából választhatunk:

 •  2 sprinttáv 29 km távval és 01:42 szintidővel 
 •  3 rövidtávú 45-59 km, 02:45-03:40 szintidővel a teljes kör ötöde
 •  3 középtávú 66-92 km, 04:00-05:30 szintidővel és a teljes kör harmada
 •  2 hosszútávú 97-119 km, 05:45-07:00 szintidővel és a teljes kör harmada
 •  1 ultratávú 181 km, 10:30 szintidővel 

Csak teljesítenéd vagy versenyeznél?

Sokan szeretnek teljesítménytúrázni, ezért minden túraútvonalon van szintidő és vannak akik versenyeznek egymással, eredményhirdetések is szoktak lenni. Hogyha sikeresen szintidőn belül teljesítetted, akkor bekerülsz az adott túra teljesítői közé, a rendszer generál neked egy díszoklevelet, amit le tudsz tölteni és kinyomtathatod, ha szeretnéd.

Egy-egy pályán napi szinten van zárás, és ha a pályacsúcs született, tehát egy új első eredmény született, akkor egy eredményhirdetés történik, szintén a webes felületen.
Ezen kívül minden évben vannak aktuálisan kiírt túrák és versenyek, valamint két vándorserleg, az egyik vándorserleg azé, akinek egy évben a legtöbb teljesítése van, míg a másik annak aki a legtöbb pályacsúcsot érte el. Az alapvető cél azonban mégis az volt, hogy lehessen kirándulni ezért van a szintidő mellé egy teljesítési idő, ami alatt a túrázó ténylegesen teljesítette a távot, ezért megkaphatja a teljesítési igazolást az oldalon, akkor is, ha nem szintidőn belül teljesítette.

Családdal és gyerekkel is jó móka 

Tavalyi évtől már vannak belépő szintű túrák, melyek rövidek, gyerekbarátok, családbarátok, idénre már több mint 40 túra áll rendelkezésre, 3,5-25 km hosszúságúak, amelyek családoknak, vagy osztálykirándulások számára is ideális és készült egy 4,6 kilométeres vízi tanösvény is, így a Szent-S kör remek szórakozás lehet az egész család vagy osztály számára is.

Látnivalók, amiket érdemes felkeresni

Szentes, hangulatos alföldi ékszerdoboz a városban kanyargó Kurca folyó partján, a Szent-S-kör kiindulópontja is a folyóparton van, a Dózsa-ház melletti közösségi parkból indulhatunk a folyó mellett.

Ismét a vadonban

A túraútvonalon a következő megállónk lehet a város határában a Termál-tó, melynek partján öko-turisztikai bázis épült, bemutatva a tó és környéke gazdag élővilágát, nem véletlen, hogy a rövidebb családi kerékpárutak közül több rövidebb található. A tó környéke ideális gyalogos kirándulásra is, főként a különleges nádlabirintus, ahol fa pallókon fedezhetjük fel a nádas területét, ami nem csak gyerekeknek különleges élmény.

Különleges táj, a Mindszenthez közeli Kurca-parti tanösvény a Kurca folyó gátja, az ipari műemlék torkolati zsilippel, ami 1885-ben épült patinás épített emlék a hangulatos ártéri erdők és nádasok szomszédságában. Ennek a környéknek egyes útvonalai bent vezetnek a “vadonban”, a folyóparti erdőségekben. 

Kulturális emlékekből is bőven akad a túra során, mint a nagymágocsi neobarokk Károlyi kastély, vagy a két látogatható szélmalom, egyrészt a fábiánsebestyéni Cserna szélmalom vagy szegvári Pusztai-féle szélmalom, melyek ritka különleges emlékei a száz évvel ezelőtt még gyakori hazai szélmalmoknak . 

A nyomvonal érint több kunhalmot is, közöttük a Gödény-halmot, mely Közép-Európa legmagasabb kunhalma. Ezeket nagy részben temetkezésre használt dombok, de voltak köztük lakóhalmok és őr- vagy határ halmok is a honfoglalás idején, de megéri a fáradságot felkeresni a Körös-Maros Nemzeti Park közelében található Ecseri templomromot is a XIII. századból, amely máig misztikus hangulatával emlékezetes megállónk lehet a túránk során (ellenőrzőpont is található itt).

Pihenő, nézelődés az Ecseri templomromnál

Érdemes tehát betervezned a Szent-S-kör bringatúrát, egy vagy akár több napra is, hiszen az útvonalhálózat és a látnivalók bőven megtöltenek egy hosszú hétvégét, vagy egy rövidebb nyaralást is, bringás barátokkal vagy családdal, de ha egy napra jönnél megdönteni valamelyik pályacsúcsot, akkor sem fogsz csalódni. A konkrét útvonalat érdemes az indulás előtt pontosítanod, a tavaszi és őszi esősebb időszakban egyes szakaszok lehetnek sárosak, de minden időben tudsz olyan útvonalat találni, ami járható és élményt jelent. 

Szent-S-kör részletes túrainfók a  itt!

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo