fbpx

Sigma ROX 6.0 CAD tartósteszt – Lehet pár adattal több?

 

Mire jó egy hobbibringásnak egy profi kerékpáros komputer? Miért válasszunk egy öszvért egy ló és egy szamár helyett? Szubjektív kilométeróra teszt a Sigma ROX 6.0 komputerjéről, miértekkel és hogyanokkal.

Mennyivel? Mennyit? Mi volt a max? Átlagban?
Ezek az alapkérdések, „adatigénylések” és finomított változataik nagyjából minden bringásnál felmerülnek, miután először felült a nyeregbe. Az elmúlt 20 év kerékpározása során többnyire én is követtem őket, erre hobbikerékpárosként tökéletesen jó egy alapfunkciókkal rendelkező kilométeróra. Van is ilyenem, egy ősi Cicaszemű képében, ami több mint egy évtizeden keresztül kitűnően szolgált és eszembe sem jutott, hogy másra is igényem volna. Holott időközben már a pulzusunk, a műholdadatok és számtalan egyéb is beköltöztek meglepően pici dobozokba és rendelkezésre állnak változatos pénztárcanagyságokhoz igazítottan.

Minek bonyolítsam?
Ami változást hozott: úgy döntöttem teljesítek egy 8 napos montis Alpok átkelést.
A felkészülés elején rá kellett jönnöm, hogyha komolyan gondolom, kénytelen leszek sokmindenen változtatni nemcsak életmód, hanem edzés és eszközök tekintetében is.
Egyrészt célszerű lesz mérni a pulzusomat, amit eddig a versenysportolók dolgának tartottam. Másrészt jó volna tudni, milyen szintet mászok meg egy-egy edzés során, ha napi 2 ezres mászásokra kell készülnöm és kénytelen vagyok 400-500-as lankákon gyakorolni.

Teszt-magasságmérő-tábla

Ó mondd, Te kit választanál?
Válogatva az eszközök és a márkák között – tanulmányozva a funkciólistákat – nem lettem sokkal okosabb. GPS kell vagy csak magasságmérés? Pulzusmérő óra és kilométeróra külön, vagy inkább egyben? Szerettem volna 1 darab univerzális eszközt, de rátalálva a minden funkciót tudó top Garminra, összegyűjtve hozzá az összes kiegészítőt, kiszámolva a komplett árat, szívtájékon tompa szúrást éreztem… (Bár minden ár relatív, ha így nézem, kapok az árából egy hármas Golfot, ha úgy nézem, nem adnak érte egy almás telefont…) Milyen szerencse, hogy nem lehet csuklóra feltenni! Ezt jól nem tudja, tehát nem ő kell, meggyőztem magam! ;-)) Elindulva a pulzusmérők irányából, körülnézve a Polar csúcsmodelljei között, azt találtam, hogy a kerékpáros funkciók nem az erősségeik, ha pedig megvenném hozzá a kerékpáros kiegészítőket, a pulzusszámom komolyan megugrana. Megkérdeztem Zergét, aki – nagyon korrekten – egy kedvező árú Polar óra és Garmin GPS kombóját ajánlotta, ami összfunkciót tekintve tényleg mindent tud, árban sem eszetlen, viszont 2 darab eszköz. Telefonnal együtt nekem ez már túl volt az „elkütyüsödés” határán.

Jöjjenek akkor a kompromisszumok!
Mivel megszoktam a hagyományos térképeket és a túra során nem én leszek a nyomolvasó, ezért úgy döntöttem a GPS funkció mellőzhető. Az útvonal követése amúgy is részben kiváltható a mobiltelefonos útvonalkövető alkalmazásokkal, így a GPS funkciót ejtettem, elegendő lesz egy magasságmérős eszköz. Így szűkíthettem a kört a kerékpáros komputerekre, melyek tudják a magasságmérést. Pulzusmérés tekintetében viszont praktikusabb egy önálló pulzusmérő óra, mivel az nem csak kerékpáron használható, nekem elsősorban a szobai edzőgépemhez kell, de emellett a futáshoz vagy túrázáshoz sem hátrány. Viszont ragaszkodtam az 1 darab eszköz alapvetéshez. Így találtam rá végül a Sigma ROX 6.0 modelljére. Vérbeli kerékpáros kilométeróra, tudja a magasságmérést, tud pulzust mérni és van hozzá csuklópánt, amellyel feltehető a spinning gépre de túrázás és futás esetén is használható. Ha nagyon belemerülnék, akkor dokkolható, adatok letölthetők és elemezhetők szoftverrel, ha nagyon komolyan gondolnám. Az árcédula pedig belül van a fájdalomküszöbön.

A Sigma ROX 6.0 CAD alapszettben ezeket kapjuk

Mi van a csomagban?
Kiválasztva a Sigma ROX 6.0 modelljét, a boltban először választás elé állítanak. Szükségünk van-e pedálfordulatszám mérőre vagy nincs? Kb. 10.000 Ft-os kérdésről beszélünk, amire én igenlő választ adtam, utólag végiggondolva nem is haszontalanul, ha figyelembe vesszük a korábbi edzéses cikkünkben az ideális pedálforulatszámról leírtakat. Így kaptam kézhez a képen látható pakkot, amelybe németes precizitással csomagolva találjuk az induló készletet. A csomagot kibontva az első gondolatom az volt: Nagyon germán!

Professzor a csomagolás, kiszerelés, belső kis csomagok, minden. Az órát – akarom mondani komputert – elemmel betárazva kapjuk, rajta ügyes matrica jelzi, mely 2 gomb egyszerre történő megnyomásával leheljünk bele életet először a „mélyalvásból”. A csúszásmentes, könnyen beakasztható mellkaspántra 2 patent segítségével rögzíthetjük a pulzusszám jeladót, amelyben így egyszerű az elemcsere. Találunk a csomagban egy másik tépőzárás pántot, amelyet csuklópántként / óraszíjként használhatunk gyalogos túrázás vagy teremkerékpár edzés során. A kormányra szerelhető tartó alján kis rögzítő ragasztóval érkezik, melyet nem muszáj használni, hiszen akár 2 vékony kábelkötegelővel, akár O-gyűrűvel rögzítjük a kormányra mindenképpen jó felfekszik és rögzít, ragasztóval együtt pedig bombabiztos. Ha csak O-gyűrűvel rögzítjük – amiből többet többféle méretben kapunk a csomagban – könnyedén átrakhatjuk a tartót másik bringára, ha két bringán is használni szeretnénk az órát, amelyet akár különböző kerékmérettel is támogat a ROX 6.0.

Az STS rendszerű kerék jeladóhoz 2 különböző méretű gumi tartóbakot kapunk gyárilag, amit filigrán országúti villához vagy vastagabb telóhoz optimalizálatak. A tartóbak rögzítéshez vékony kötegelőket kapunk, de itt is használhatunk O-gyűrűt, míg a két részből álló küllőmágnest összepattintással tudjuk a küllőre rögzíteni. Ugyanezt a rendszert követi a pedálfordult mérő jeladója, míg annak érzékelőmágnesét kötegelővel rögzíthetjük a pedálra. A jeladók rendszere a Sigma önálló szabadalma, amit STS-nek (Sigma Transmission System) neveznek, mely egységesen kezeli a pulzus-, sebesség- és pedálfordulat mérő rendszerét egy kódolt jelrendszeren keresztül.

A tartó felrögzítve az O-gyűrűvel

Tegyük fel
A csomag része egy többnyelvű, professzionális piktogramokkal ellátott útmutató, amelynek alapján még analfabéták is felszerelhetik és beállíthatják a komputert. Mivel 1 db 2 oldalas profin összehajtható kis papírról van szó, érdemes az első időszakban magunknál tartani, ha valahol elakadnánk a kisméretű űrállomás idomítása során. Emellett a Sigma ROX 6.0-hoz készített dedikált oldalán, részletes bemutatót találunk letölthető PDF formátumban magyar nyelven (!). Én ezt gyorsan lerántottam a telefonomra, beizzítottam rá az install videót is, és ezekkel felvértezve vonultam le a garázsba az „installálásra”. Kevesebb mint félóra alatt – beleértve a kötegelők bajszának lecsipkedését is – harcrakészre varázsoltam a szerkezetet, anélkül, hogy egy percet idegeskedtem volna. Ezután jött az alapbeállítások első benyomkodása kb. még egy negyedórában, ahol anyám nevét kivéve gyakorlatilag mindenre kíváncsi a rendszer (életkor, nem, testsúly, max. pulzus, célzónák etc.).

Kézbefogva a komputert, kb. 15 fokos csavarással tudjuk felkattintani a tartóra, ahol azonnal életre kel. Így élőben még inkább dizájnos benyomásunk van, mint ahogyan az képről látszik, amellett, hogy a forma funkció is: igen kézreálló kesztyűben is, könnyen le és felszerelhető, a gombok könnyen és jól tapinthatók. Karcsú vonalak, fehér-fekete színben, ezüst gombok és minimális méret. A kijelzőn fel van adva a feladat: ennyi adatot megjeleníteni egy gyufáskatulya méretű pályán és kezelni nem egyszerű. Az első menő 4 gombos kvarcórák bonyolultnak számítottak, ezen meg mindjárt 5 gombot találunk, melyekkel beállíthatunk, vagy megjeleníthetünk adatokat. Kellett kb. 5 hosszabb túra, mire minden gomb-kombinációt megjegyeztem, elővettem párszor az „okospapírt”, de összességében nem túl bonyolult kiigazodni rajta, logikus rendszere ugyancsak germán.

Kilométeróra szenzor és jeladó

Mennyivel tekered?
A biciklis funkciók tekintetében tudja mindazokat, amiket egy „átlagos óra” sebességünkből a pillanatnyit, átlagsebességet és a maximum sebességet, a pillanatnyi és az átlagsebesség összehasonlítja és a sebesség érték melletti fel-le nyíllal jelzi, mennyire vagy aktív éppen az átlagsebességhez képest. Természetesen méri a megtett távolságot, valamint a pillanatnyi pedálfordulatot és az átlagos pedálfordulatot.

Edzünk?
A ROX 6.0 CAD fejlett edzésfunkcióval jelentkezik hiszen 99 edzőkört képes rögzíteni, ezekben benne van az összes edzőkör száma, ideje, a start óta eltelt idő, valamint az egyes körök hossza. Ezekből megtudhatjuk az átlag- és maximális sebességünket körönként, hozzá az átlag- és max pulzust, valamint az elégetett kalóriát, átlagos pedálfordulatot illetve az emelkedést és ereszkedést körönként.

Hallgass a szívedre!
A pulzusmérés volt az egyik olyan funkció, amiért a kütyük bonyolítását elkezdtem. Kell hozzá egy mellkaspánt jeladóval, amiről hazudnék, ha azt állítanám, hogy kellemes viselet. Nyilván meg lehet szokni, ahogyan a kutya is a nyakörvet, de -Jean macskájához hasonlóan – a levételt szeretem benne a legjobban. Ha viszont belefeledkezünk a használatba, gyorsan rájövünk, hogy hasznos a szerkentyű. Első időszakban benti edzés során kezdtem el próbálgatni és gyorsan rákaptam vele az intervall edzés közbeni zónafigyelésre, max pulzus kóstolgatásra. Ezekben a funkciókban a ROX 6.0 igazán okos. Tudja nyilván a pillanatnyi-, az átlagos és maximum pulzusunkat, a pillanatnyi pulzus mellett kis intenzitás jelző nyilak mutatják, fel vagy le kellene vinnünk ahhoz, hogy az ideális zónában legyünk. Négy intenzív zónát tudunk beállítani, mutatja, éppen melyikben tartózkodunk, melyikben mennyit töltöttünk az edzés során és beállíthatunk célzónát is, amelynek elhagyásakor – ha akarjuk – hangjelzés figyelmeztet. Mivel az elején rögzítettük a kor, nem, testsúly adatainkat így könnyen kijelzi az elégetett kalóriákat, amiket figyelve gyorsan végig lehet gondolni, hány órát kell edzeni egy mekis menü ledolgozásához.

Az első képen látható Geiseljoch táblája alatt ennyit mutatott a műszerünk

Magasan jobb
A másik fontos funkció a magasságmérés volt, ami miatt a komputert választottam. Az óra jelzi az aktuális magasságot és kirajzolja az utolsó kb. 5 kilométer (3 mérföld) magasságprofilját. Rögzíti az összes emelkedés és lejtés adatait a legmagasabb pontot és ezeket elkülöníti akár 2 bringánkra is. Mivel a műszerünkben nincs GPS, ezért a magasság adatokat barométer segítségével légnyomásból méri a komputer. Mivel a légnyomás meglehetősen változékony dolog, az óra 3 féle kalibrálást használ. Egyrészt megadhatjuk az indulási magasságot, amit tudunk térképről vagy telefonos alkalmazásból, a rendszer ezt tárolja és nem felejti el alvó állapot után sem. Másrészt megadhatjuk a túra során egy aktuális referencia pont magasságát, amihez a komputerünk igazodik, illetve megadhatjuk a légnyomás adatot, amit ugyancsak tud sokféle telefonos alkalmazás. Ezek az „előkalibrálások” szükség esetén néhány kattintásból elvégezhetőek. Tény azonban, hogy mindezekkel együtt egy ilyen rendszer sohasem lesz olyan pontos, mint egy GPS, tapasztalataim szerint pluszmínusz 0 -40 méter között ingadozott a magasságadatok eltérése a GPS adatokhoz illetve térkép vagy magasságpont adatokhoz képest. Ha azonban nem térképészeti feladataink vannak, hanem csak tudni szeretnénk mennyit másztunk aznap, milyen magasan járunk éppen körülbelül, mennyi mászás van még a csúcsig vagy a hágóig, a ROX 6.0-át szeretni fogjuk. Az Alpokban a napi 2-3 órás mászások során imádtam vele „történelmeset játszani”. Általában Etelközből indultunk, Istvánt gyorsan megkoronáztuk, a tatárjárást rezignáltan viseltem, mohácsnál jobban csak a szabadságharcot vártam, és 56 után általában elértük a csúcsot, kivéve, ha előre kellett menni a jövőbe 2278-ig, ott a jelenkor és a közeljövő már nagyon tudtak fájni…

Habok a tortán
Van még a fentieken túl néhány hasznos apróság, amiket a Sigma ROX 6.0 tud, ilyenek például a stopper és visszaszámláló stopper funkciók, a hőmérő funkció, mellyel nem csak azt éreztem 2200-on, hogy hideg van, hanem egészen pontosan tudhattam, hogy hány fokos krv hideg a havaseső.
Este sem hagy cserben az óra mert van zöldes színű háttérvilágítása. Ha rajta felejtjük az órát szállítás közben a bringánkon, átvált transzport funkcióra így a szállítási időt és egyéb pl. magasság adatokat nem fogja „belemérni” a túraadatokba. Ha nincs rajtunk mellkaspánt, vagy csak az egyik bringánkon van pedálfordulatszám mérő, akkor a műszer érzékeli, hogy nincsenek ilyen jelzések, így ezeket az adatokat eltünteti az aktuális képernyőkről. Ha a hosszútávon működő elemeink elkezdenének merülni bármelyik eszközben, figyelmeztet a rendszer a cserére. Az elemek kb. 1 évig működőképesek napi 1 órás átlagos használatokkal számolva, vagy évi kb. 7000 km mellett. A beépített adattárolónak köszönhetően az óránk „nem felejt”, egy esetleges elemcsere után is csak a pontos időt kell beadnunk adatként. Az idővel és a dátummal nyilván alapból tisztában van.

Háttérvilágítva

Szállj le és járj!
Az órát a csuklópántra rögzítve „túraórává” alakul, a menürendszere és a kijelzője automatikusan a túrázás funkciókra ugrik. Itt a túra idejét, magasságadatokat, pulzustémákat tudunk követni. Hazudnék, ha testhez simuló karóraként aposztrofálnám a ROX-ot a csuklópánton. Leginkább egy Poljot krumplióra és egy Transformer vadházasságának gyümölcsére emlékeztet kézen hordva, de tökéletesen működik. Az erdőben meg úgy is kevés tükörrel vagy szabadon szaladgáló stylisttal találkozol. Mondjuk én jószántamból keveset bóklásztam vele kirándulásainkon, sokkal fontosabb, hogy ugyanezt a rendszert használom az otthoni spinner gépemen, elsősorban emiatt volt fontos a csuklópántos funkció, mellyel a pulzusmérés megoldott bent is.

Karóraként viselve így fest

Dokkolás
Aki nagyon belemerülne, annak jól jön, hogy a ROX 6.0 komputert egy külön megvásárolható dokkoló segítségével csatlakoztathatjuk a számítógéphez és 10 EUR áron letöltve a szoftvert kapunk egy komplett edzésmonitorozó rendszert, amivel alkalmas lesz egészen profi szinten rögzíteni és elemezni a kerékpározással töltött időnk és edzéseink adatait.

Hibalista
A közel 8 hónap alatt alapvetően elégedett voltam a komputerrel, számítógépes kifejezéssel a 99,9%-os rendelkezésreállással jellemezném.. Egy alkalommal tapasztaltam zavart a működésben, az Alpokban, esős időben egy nagy lejtőn lefelé kezdett fals adatokat mutatni, amivel dögfáradtam nem igazán foglalkoztam a túra végén már, nem buzeráltam. Másnap reggel felébredve az órát is alvó állapotból „felébresztve” a bringán ismét ugyanúgy működött, az előző nap adatai tároltan benne voltak, így gőzöm sincs mi lehetett vele. Egy másik alkalommal benti edzés során kicsit lassan 2-3 perc alatt vette fel a pulzusmérő jelét. Nálam ez a 2 apróság masszívan a belefér kategóriába tartozik bármely műszaki eszköznél.

Kinek ajánlható?
Az elmúlt néhány hónap használata során megszerettem a ROX-ot és ajánlani tudom minden hasonló „félprofi” kerékpáros számára országútra és montizni egyaránt. Akinek ennél több edzésfunkció vagy GPS szükséges azoknak a ROX 10-est ajánlom.

Modellváltozatok:

  • Sigma ROX 6.0 magasságmérővel: javasolt fogyasztói ár: 46.990 Ft
  • Sigma ROX 6.0 CAD magasságmérővel és pedálfordulattal: javasolt fogyasztói ár: 56.990 Ft

További információ a forgalmazó honlapján

Sigma ROX 6.0 CAD teszt képei:

Rövid márkatörténeti kitekintővel és funkciólistával a ROX 6.0 korábbi beharangozója nálunk itt.

szöveg és fotó: Laczkó András

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo