fbpx

Shimano Di2 vezeték nélküli csatlakozás: D-Fly

Érdekes fejlesztést jelentett be a Shimano, amely lehetővé teszi a kerékpáros fedélzeti komputer vezeték nélküli csatlakoztatását a Di2 elektronikus váltóvezérléshez. Ez egy újabb lépés a teljes egészében integrált elektronikus vezérlő rendszer irányába.

A Di2 elektronikus váltórendszerek a Dura-Ace 9070, Ultegra 6870 Di2 és Ultegra 6770 országúti alkatrészcsaládok esetében E-tube vezetékrendszert alkalmaznak, amely lehetőséget biztosít a külső perifériák csatlakoztatására. Az újonnan bejelentett Di2 SM-EWW01 Wireless Unit (azaz vezeték nélküli egység) egy ilyen rendszerkiegészítő periféria, az „első fecske” az ún. Shimano D-Fly Data Management Systemben, azaz adatmenedzsment rendszerben. A SM-EWW01 vezeték nélküli ANT-protokol alkalmazásával eljuttatja a Di2 rendszer összes információját a fedélzeti komputerhez.

CM-001_di2_1

CM-001_di2_2Könnyen belátható, hogy milyen jelentőségű a most bejelentett fejlesztés: a fedélzeti komputer képes valós időben megjelentetni a kerékpár jelenlegi áttételét, a (GPS- vagy szenzoralapú) sebességgel párhuzamosan kiszámolja a pedálfordulatot, de a rendszer egyéb fontos üzeneteit is képernyőre viheti (pl. akkutöltöttség, hibaüzenetek, stb.) A Di2 Wireless Unit a Di2 rendszer áramellátását veszi igénybe, mérete mindössze 38 mm X 25 mm X 12,5 mm és kevesebb, mint 5 grammot nyom a mérlegen.

A Di2 Wireless Unit jelenleg a 2014-re bejelentett PRO SCIO ANT+ fedélzeti komputerrel kompatibilis, azaz ennek szoftvere képes az adatok megjelenítésére. A következő lépcsőben – még 2014 első negyedévében – a Shimano biztosítja a MIO és egyéb rendszerekkel való kompatibilitást is. A PRO SCIO ANT+ 80 grammos „mindentudó” modell, a jobb kerékpár-kereskedésekben jelenleg is elérhető.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo