fbpx

Scott-SRAM győzelem minden idők legkeményebb Cape Epic-én

Napjaink legjobb mountain bike versenyzője, Nino Schurter minden idők legkeményebb versenyének nevezte a múlthéten lezajlott Cape Epic-et, nem véletlenül…

A győztes duó: Nino Schurter és Lars Forster

Helytálló, ahogy sokan aposztrofálják mostanában a dél-afrikai szupermaratont: a hegyikerékpározás Tour de France-a. Az egy dolog, hogy 8 nap alatt 630 kilométert és 16 650 méter szintkülönbséget kell teljesíteni, sokszor technikás traileken. Önmagában a pálya nyilván nem jelent kihívást a legjobbaknak és vannak ennél hosszabb versenyek is. Ami igazán komoly erőpróbává teszi ezt a versenyt, hogy lassan mindenki ott van már a rajtnál, aki számít, és elképesztő tempót diktálnak a legjobbak, a 25 km/h-s átlagsebesség is sokat elmond.

A legnagyobb márkák a legjobb versenyzőiket küldik, a Scott, a Cannondale, a Specialized, Trek, Canyon, Bulls és sorolhatnánk. Nem véletlenül, hiszen a sajtója is messze a Cape Epic-nek a legjobb a mountain bike versenyek közül. Élő közvetítés és riportok, gyors sajtóanyagok, komoly fotós gárda, fantasztikus anyagok. Ide érdemes eljönni és eredményt elérni, ez minden kerékpárgyártónak óriási reklám. Nem csak a bringamárkáknak fontos az Epic, még azért is küzdelem zajlik például, hogy ki legyen a hivatalos gumi támogató, ez idén is a cseh Mitas volt.

defektszerelés…

Ha már szóba kerültek a gumik, térjünk rá a versenyre is, hiszen kis híján egy defekten dőlt el az összetett… Haladjunk azonban sorjában: A Scott-SRAM MTB Racing svájci párosa, Nino Schurter és Lars Forster durván bekezdtek, az első három napot, a kettenkénti indításos prológot és az első két szakaszt is megnyerték. A 3. etapon azonban nagy gondba kerültek technikai probléma miatt. Még a hátvéd csapat segítségét is igénybe véve sokáig szereltek egy defektes gumit, a szakasz végére pedig 6 percet kaptak a Cannondale párosától. A német Manuel Fumic és a brazil Henrique Avancini át is vették a vezetést az összetettben.

A brazil fiú talán elégtételt érezhetett, ugyanis korábban a szakasz utáni gyorsinterjúban kikezdte az olimpiai és világbajnok Schurtert, hogy kendőzetlenül beszél és beszólogat nekik verseny közben, amire a svájciak nem különösebben reagáltak. A versenypályán viszont hamar visszavágtak, a 4. etapon – ami időfutam volt – ismét nyertek és rögtön újra lőtávolba kerültek. Az 5. szakaszon aztán taktikus versenyzéssel, egy korai szökés után a dél-afrikai párossal összedolgozva komoly időkülönbséget osztottak ki Fumicéknak és ismét hozzájuk került a sárga trikó, amit már csak biztonsági versenyzést bemutatva védtek az utolsó két napon.

Ne feledkezzünk meg a többi kategóriáról se, hiszen a hölgyek között is neves páros hozta el a narancssárga trikót, az egyik legjobb országúti és az egyik legjobb mountain bike versenyzőnő állt össze a Specialized színeiben: a holland Anna Van der Breggen és a dán Annika Langvad. A master férfiak csatájának győzteseit is nagy média-figyelem övezte, nem véletlenül, hiszen a Merida párosát a korábbi országúti sztár, a katalán Purito Joaquim Rodriguez és honfitársa, a korábbi XCO világbajnok José Hermida alkotta. De érdemes böngészni tovább az eredménylistákat, hiszen pont master kategóriában felbukkan a holland Erik Dekker neve, vagy például vegyespárosban a spanyol Oscar Freire Gomez ünnepelhetett szakaszsikert Natalia Fischer-rel az oldalán, összetettben pedig dobogón végeztek.

Eredmények a linkre kattintva érhetők el: https://www.cape-epic.com/riders/the-2019-race/results

További képek (forrás: Absa Cape Epic):

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo