fbpx

Salice 2017: formabontó fejvédő és legózható szemüvegek Olaszországból

Az olasz Salice mind a kerékpáros bukósisak, mind a sportszemüveg palettát tekintve figyelemre méltó újdonságokkal rukkol elő 2017-re, melyek jól mutathatnak a karácsonyfa alatt is!

salice_2017_01

A Salice még mindig azok közé a nagyon ritka gyártók közé tartozik, akik kimondottan kedvező áron kínálnak termékeket kiváló minőségben és hamisítatlan olasz designnal. Szemüvegeiket nem más népszerűsíti, mint maga az Oroszlánkirály, Mario Cipollini, de idén a Lampre-Merida csapatából többek között Diego Ulissi nyert szakaszt a Giro d’Italia-n egy Salice 012 szemüvegben, Roberto Ferrari pedig a 011-est használta.

salice_2017_03

Szóljunk a technológiákról, mielőtt rátérnénk az új modellekre:

A PolarFlex polarizált polikarbonát lencsék (RWP) ellenállóak a karcolódással szemben, kívülről szivárványszerű színhatást keltenek. A polarizációs lencse csökkenti a vakító fényt, gátolja a becsillanást, miközben az árnyékos részeket nem sötétíti, kiváló kontrasztos képet adva. Az UV400 ultraviola védelem nem engedi át a káros sugárzást. A többrétegű lencse (RW) a becsillanást is megakadályozza, ami zavaró sportolás közben, például vizes úton, tükröződő napfényben.

salice_2017_02

Elsőre talán furcsán hangzik, hogy egy szemüveg vízálló. A Salice lencsék esetében ez azt jelenti, hogy a felületük szupersima, így nem csak a karcolással szemben ellenállóbak, de a vízcseppek sem tapadnak meg rajtuk, hanem lesiklanak, tulajdonképpen leesnek, biztosítva így a tiszta látást még esős időben is.

salice_2017_04

Amiről azonban hazánkban is legismertebbek a Salice szemüvegek, azok a kiváló fotokromatikus – azaz fényre sötétedő lencséik, melyek CRX (Chromolex) névre hallgatnak. Ezeket használva nincs szükség több készlet lencsére, hiszen a napfény erejének megfelelően sötétedik a szemüveg, vagy ha sötétebbre változnak a fényviszonyok, gyorsan kivilágosodik (a leggyorsabbak közé tartozik a világon). Aki napszemüvegeknél a fix fényáteresztő értékre esküszik, annak például az Infrared (RW) lencsék nyújtanak totális UV-védelmet.

A fenti lencsék bármelyikével, sőt több lencsével is választhatjuk az új Salice 016 modellt, de ettől még nem hasonlítanánk a legóhoz. A csízió az opcionális kiegészítő keret, napjainkban több gyártó is előrukkolt ilyennel a piacon. Választhatunk, hogy az egy darabból álló lencsére csak egy orrnyerget illesztünk, vagy teljes alsó keretrészt, a dobozba eltérő színűt is kérhetünk. A különböző lencsékkel így már tucatnyi variáció áll rendelkezésünkre.

Sportszemüvegnél nem feltétlenül előny az alsó keret, viszont a divat szempontjából ma ez a trend, így nem árt, ha bringás szemüvegünket néhány mozdulattal trendi utcai szemüveggé alakíthatjuk. A Grilamid anygból készült keret kiváló minőségű és tartós, tulajdonképpen a csúcstechnológiát képviseli, miközben a remek Salice szemüveg ára nem szökik az egekbe, megmarad a 30 000 Ft környékén, attól függően, milyen opciók vannak a dobozban.

2017-re a 017-es modell is újdonság, szintén opcionális alsó keretrésszel. A kiegészítő kerettel ez még inkább megállja a helyét utcai napszemüvegként is, nélküle pedig egy széles, zavartalan látómezőt biztosító sportszemüveg. Hasonlóan az új 016-hoz számtalan szín,  lencse és kiegészítő keret opcióval kapható, ember legyen a talpán, aki hamar összelegózza a számára legmegfelelőbbet.

A Salice további kínálatának döntő része jó ismerős, mint a már említett Grilamid keretes 012 vagy 011, de vannak ultrakönnyű karbonkeretes modellek is. Szemüvegeseknek a dioptrizálható inzerttel érkező 05-öst ajánlják az olaszok. Érdemes szót ejteni a modellnevekről, talán feltűnt, hogy nemes egyszerűséggel számok jelölik a különböző szemüvegeket. A hozzájuk tartozó kód a lencsére is utal a P betű a PlarFlex, a CRX a fotokromatikus lencsét jelöli, van színkód is, az ITA például a Colnago kerékpárokhoz hasonlóan a zöld-fehér-piros sráfozásra utal.

Levante ITA white

A fejvédők között a Levante modell a formabontó újdonság és itt is tegyük hozzá rögtön, hogy az árcédulán nem fogott túl vastagon a ceruza, 40 000 Ft-os fogyasztói ár környékkén lesz elérhető. Valóban „kúl” design egyesíti az aerodinamikus bukók kedvező tulajdonságait a hagyományos változatokkal szemben támasztott igények kielégítésével. A külső héj InMold technológiával készül, megfelelő nagyságú légrések biztosítják a szellőzést, miközben kimondottan kedvező a légellenállás.

A Levante csak két méretben kapható, viszont kifinomult 3D méretállító rendszer van belül, aminek segítségével az XS 52-től 58 cm-es fejkörig, az XL 58-tól 62 cm-ig személyre szabható a sisak. Annak ellenére, hogy ilyen jól szabályozható, a belső keret és rovarhálót is tartalmaz, tömege mégis a könnyebb sisakok közé sorolja a Levantét, hiszen mindössze 250 grammot nyoma mérlegen. Szintén újdonság a Salicétől, hogy opcionálisan esőhuzat kapható a Levantéhez, amit egyébként a hagyományos csúcsmodellhez, a Ghiblihez is választhatunk.

További információk hamarosan a hazai forgalmazó oldalán: http://www.velossimo.hu/

Röviden az évszázados múltra visszatekintő cég története: Salice céget Vitaliano Salice alapította 1919-ben, és Musso városában kezdték előállítani a különböző napszemüvegeket és munkavédelmi szemüvegeket. Később a kis műhelyből a Comói-tó mellé, Gravedonába települt át a családi vállalkozás, ahol ma is üzemel a gyár. Igen, ezek a szemüvegek a tervezés és a kivitelezés szempontjából is 100%-ban Olaszországban készülnek napjainkig, amire a zöld-fehér-piros sráfok is utalnak.

Miután kezdetben hagyományos napszemüvegeket állítottak elő és a hadseregtől is sikerült elnyerni komoly megrendelést, a következő mérföldkő a motoros szemüvegek gyártása volt. Ezen a területen egyre nagyobb szerepet kapott a design, amellett, hogy a védő funkciónak is maradéktalanul meg kellett felelni. Maradva a „sebességnél” a sísportokba is belekóstolt a Salice család, szintén sikerrel. A nyolcvanas, kilencvenes évektől pedig egyre több sportba kapcsolódott be a Salice, így a kerékpározásba is.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo