fbpx

Rudy Project Tralyx miniteszt

A Tralyx a Rudy Project egyik legfrissebb fejlesztése, 30 évnyi tapasztalat sűrűsödik össze ebben a könnyű, sportos teljesítmény-orientált modellben. Tervezéskor az olasz mérnökök kikérték számos Rudy Project terméket használó sztárversenyző véleményét – amiből a legendás gyártó nem szűkölködik, a sportközvetítésekben a Rudy Project szemüveg nem éppen ritka látvány!

A technikai újítások és a finom megoldások sora már-már végeláthatatlan. Az első újítás, hogy a Tralyx két méretben készül: jelenleg a normál mellett az SX érhető el, mely a keskeny fejformához nyújt ideális választást, de nyár végétől érkezik az XL is, mely főként országútisok, illetve időfutam versenyzők számára nyújt extra szélvédelmet a megnövelt magasságú lencséjével. A Grilamid alapanyagú könnyű keret rendkívül rugalmas és erős, az Adaptive Tips szárvégei az üreges kialakításnak köszönhetően kevésbé okoznak izzadságot. Nem utolsósorban a szemüveg szellőzőrendszere is „megér egy misét”: a lencséken, a szár tetején és oldalán légbeömlő csatornákat alakítottak ki, így a Tralyx minden bizonnyal a ma elérhető legkomfortosabb kerékpáros szemüveg e téren. És ne felejtsük el, hogy a Rudy Project csúcsmodell maximálisan személyre szabható: a szárvégek és az orrgumi egyaránt arcformánkhoz állítható, a széles keretszínválaszték mellett a Custom Kit színes orrgumi-, szárvégrepertoárból is „mazsolázhatunk”!

A rendelkezésre álló lencsekínálat rendkívül széles, a hi-tech kerethez tetszőleges technikai paraméterrel és tulajdonsággal rendelkezőt rendelhetünk, azok pedig felhasználás szerint csereberélhetők. Természetesen a lehető legtisztább, torzításmentes látást várunk a lencsétől: a Rudy Project speciális anyagok felhasználásával, biometrikus mérnökök bevonásával tervezi modelljeit, majd profi sportolók végzik a végső tesztelést. A tesztkörképbe a Tralyx ImpactX2 fotokromatikus és törhetetlen lencsével érkezett, de kedvezőbb árú Smoke Black, Transparent és Multilaser Orange ugyancsak szerepel a palettán.

A Tralyx esetében komoly elvárásokkal indultunk a bicajos tesztkörökre, és mint ahogy az borítékolható volt, a Rudy Project csúcsmodell nem okozott csalódást. Az Ergonose orrnyerget érdemes figyelmesen beállítani, mivel ez nagy mértékben meghatározza a stabilitást és kényelmet. Az alacsony tömeg döntően a Grilamid alapanyagnak és a PowerFlow keretnek köszönhető, ami tényleg egy mérnöki csoda. A keret és szárak rugalmasak, emellett tetszőlegesen szögben és pozícióban állíthatók, az illeszkedés így pontos és finom. A keret potom 12 szellőzőnyílást tartalmaz, a lencse ezt fejeli meg a saját kivágásaival, így a menetszél érezhetően áramlik a lencsefelületen, illetve a szemüregben. Tehát a bőséges lencseméretnek és pontosan megtervezett formának köszönhető „teljes körű” szemvédelem fenomenális szellőzéssel párosul – ezt nem sok sportszemüveg mondhatja el magáról!

A körképben szereplő szemüvegek tesztelése során azt a tanulságot szűrtük le, hogy a kerettechnológia-fejlesztésbe érdemes plusz energiát fektetni. Ahol a gyártó tett ilyen lépéseket, jelentős előrelépést tapasztaltunk mind a kényelem, mind a stabilitás biztosítása terén. A Tralyx esetében ez fokozottan áll, mivel a keret bárki számára tökéletes illeszkedést és kényelmet nyújt. Persze lehet bármilyen jó a keret, az orrnyereg vagy a szárvég gumi, ha a lencse nem tökéletes…

Az új ImpactX fotokromatikus viszont ezen a téren is leteszi névjegyét: sem a széleken, sem lefelé nem torzít, rendkívül részletgazdag, kontrasztos képet ad, az ellenfény sem hatja meg, nem hajlamos a becsillanásra, bármilyen fényirány mellett többé-kevésbé azonos kontraszttal. „Víztisztából” sötétedik, így a napnyugta utáni használat sem ütközik akadályba, ráadásul az egyedi technológia révén nem csak UV gazdag környezetben, hanem például szélvédő mögött is működik, bár nem a teljes munkatartományban. A TRALYX törhetetlen alapanyagú lencséje a jelenleg elérhető legfejlettebb fényre sötétedő technológiát nyújtja, ennek köszönhetően másként működik, mint a polikarbonát alapanyagú lencsék. Ha a számokat nézzük, akkor a másik „végállásban” az ImpactX2 Black lencse mindössze 9% fényt enged át, de csak erős fényben sötétedik eddig a pontig.


Az ImpactX fotokromatikus technika tehát korszerű, innovatív, a tesztmezőny egyik éllovasa. A besötétedés és kivilágosodás pár másodperc alatt megy végbe, a maximális érték fényspektrumfüggő, a legtöbb helyzetben hasonló végállást eredményez, mint a tesztben szereplő hagyományos technológiát alkalmazó konkurensek. A váltás az 1-2 besorolásfokozatban (a kb. 75-25% fényáteresztő intervallumban) lineáris, eme „csökkentett” munkatartomány egyik vége felé sem lassul. Montis használatra – főleg erdőben – a Rudy Project ImpactX igen pazar megoldást nyújt, viszont a verőfényes napokon még országúton sem sikerült a specifikációban szereplő „extrasötét” tartomány „elővarázsolni”. Ilyenkor jól jött volna egy igazán sötét, akár nem fotokromatikus tulajdonsággal rendelkező lencse…

A jó hír, hogy a Tralyx lencséje cserélhető, és a Rudy Project-nél van miből választani, változatos szűrésfaktorral megannyi tónussal és speciális kontrasztfokozó bevonattal. Fotokromatikusból a Rudy Project kínál ugyanebből a fényre sötétedő és törhetetlen lencséből egy picit „sötétebbre sötétedőt” is, a melyen fém-oxidos külső bevonat segít az erősebb fények megszűrésében, modellneve ImpactX2 Laser Black. Sok bicajos számára további jó hír, hogy a hazai piacon a Rudy Project az egyetlen szemüvegmárka, amelyik több lehetőséget kínál a dioptriás szemüveget viselő sportolóknak: bár a Tralyx magas bázisgörbületű kerettel és egy hatalmas lencsével rendelkezik, ezt a modellt is dioptriázhatjuk!

Mindenképpen maradandó élmény volt kipróbálni az ImpactX-et, a lencse által nyújtott kontraszt és a „ragyogó” kép a tesztmezőnyből kimagaslott, így könnyebb észrevenni a terep legkisebb egyenetlenségeit is. Könnyű megszokni az ilyen szintű optikát, ezek után a konkurens modellek gyengébb teljesítménye egyértelmű csalódást okoz. És az örök vesszőparipámra is megfelelő megoldást talált a Rudy Project: ha már mindenképpen márkafeliratot kell tenni a lencsére, az legyen fent-középen, a látómezőn kívül, mint a ImpactX esetében! A keret pedig vitán felül az egyik valaha legjobb illeszkedéssel és szellőzéssel bíró, nem mellesleg a Rudy Project modellekhez két év garanciát is kapunk, ami a piacon szintén unikum!

Előnyök:

  • a ma elérhető legfejlettebb keret
  • a keret minden paramétere „fejre szabható”
  • kétféle lencseméret
  • fenomenális szellőzés kiváló védelemmel párosítva
  • kiváló optikai tulajdonságú lencse
  • gyors fotokromatikus működés
  • széles lencseválaszték – akár törhetetlen anyagú
  • dioptriázhatóság
  • két év garancia

Hátrány:

  • magas árszint

Ajánlott fogyasztói ár: 39 900 Ft-tól.

További információ a forgalmazó honlapján.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo