fbpx

Rudy Project Spinhawk miniteszt

A mára divatos MTB enduro/freeride vonalon a riderek nem feltétlenül a legáramvonalasabb szemüveget veszik fel, a választásnál többet nyom a latba a stílus és az utcai használat lehetősége. Ebben a kategóriában a Rudy Project hírnévhez méltó kínálatot és technikai színvonat biztosít. Nem sok márka mondhatja el magáról, hogy minden utcai szemüvege – a most bemutatott Spinhawk-kal egyetemben – dioptriás keretként is használható. Ez azt jelenti, hogy nem csak a legfejlettebb RP Optics lencsékkel használható, hanem bármilyen dioptriás lencsével is hordhatjuk.


Idén új keretszínekkel gazdagodott az igen népszerű Spinhawk, a széles választékban most már biztosan megtaláljuk ízlésünkhöz, stílusunkhoz illőt. A trendi megjelenésű, az amerikai hadi ruházat ihlette „pörgő sólyom” felhasználási köre az utcai viselettől a sporttevékenységekig lényegében bármi lehet, a benne rejlő csúcstechnikát alkalmazó kristálytiszta optika az élet bármely terén kamatoztatható. Ellenben a körképteszt „felhozatalából” már megjelenésre is kissé kilóg a Spinhawk, így az olvasóban is a felmerülhet a kérdés: a valóban alkalmas-e sportoláshoz vagy pusztán egy trendi utcai szemüveggel van dolgunk?


szemcsikorkep_trendelo_121A Google képkeresés azt mutatja, hogy a MTB kerékpározás extrémebb válfajait űzők körében a Spinhawk egyértelműen népszerű. Továbbá számos országúti teljesítménytúrán készült „sólymos” képet találtam, ráadásul még a US Pro Cycling által szervezett kritériumversenyen is kiszúrtam olyan versenyzőt, aki a Spinhawk-ban tekert. Peter Sagan is előszeretettel viselte ezt a modell az edzések és az informális kerékpározások során. A kerékpáros használat terén a korlátot a szemvédelem mértéke, a stabilitás és periférialátás jelentheti: ha ezeket a Rudy Project megfelelő szinten képes biztosítani, akkor a trendi szemviseletnek igen is van létjogosultsága a komoly szintű kerékpározásban.

A Rudy Project Spinhawk itt tesztelt modellváltozata a megjelenés tekintetében diszkrétnek nemigen mondható, sisakjaimmal, ruházatommal sajnos nehezen harmonizálható. Egyébként egy homogén egyszínű kerettel nem is vacillálnék: a kontrasztos, részletgazdag képet nyújtó optika nálam többet nyom a latba mint a dizájn. És a Multilaser RP Optics lencse tényleg kimagasló a mezőnyben, a kék tükrös felület ellenére meleg tónusú, ellenfényre alig érzékeny, a legtöbb fényviszony és -irány mellett magas szintű kontraszt és „ragyogás” jellemzi. Szűrőfaktora relatíve magas, így használata inkább napfényes, nyílt terepre ajánlott, az árnyas ösvények a kiváló „felbontóképesség” és a kontraszt ellenére nehézséget okoztak. A lencse torzítása elhanyagolható, a telefon kezelése az egész tesztmezőnyben itt volt a legkényelmesebb, a szemet pedig a Spinhawk egyáltalán nem fárasztja.


A menettapasztalat alapján a szemüveg kerete is jól vizsgázott. Rendkívül merev szerkezetet alkot, a tapasztalat alapján keskenyebb fejmérethez optimalizált, ennek ellenére szára még kerekebb fejformán sem okozott nyomáspontot. A stabilitás a hosszúkás fejemen megfelelő volt, kemény montis terepen sem mozgott zavaró mértékben. Ehhez hozzá kell tenni, hogy mivel a Spinhawk nem kifejezetten sportra tervezett modell, egyetlen kontaktuspontja sem állítható, és nem is kapott gumírozást! Szerintem ez már magában a csodával határos: nem gondoltam volna, hogy egy ilyen „fapados” keretkialakítás ilyen szintű kényelmet nyújthat! Persze hozzátehetjük, hogy egy kerékpáros használatra tervezett szemüveg a periférialátás, a védelem, a szellőzés és talán még a kényelem tekintetében rendszerint magasabb szintet nyújt, viszont az utcai szemüvegek „mezőnyében” a Rudy Project eme modellje példásan teljesít.


A Spinhawk a megfelelő szellőzést nyitott kialakításának, a védelmet a nagyméretű lencsének, minden mást pedig a gondos és pontos tervezésnek köszönheti. A 30 év gyártástapasztalat mindenképpen számít: borítékolható, hogy Bernard Hinault, Moreno Argentin, Miguel Indurain, Marco Pantani, Jan Ullrich, Erik Zabel, Ivan Basso vagy manapság Peter Sagan igényeit kielégítő márka egyetlen szemüvegében sem fogunk csalódni!

Előnyök:

  • utcai viseletre tervezett, de a sporthasználat sincs kizárva
  • stabil illeszkedés
  • csodálatos optika
  • az állíthatóság és a gumírozás hiánya nem befolyásolja a kényelmet
  • többféle trendi dizájn
  • két év garancia

Hátrányok:

  • kerékpáros használathoz létezik optimálisabb kialakítás
  • fix lencse

Ajánlott fogyasztói ár: 24 900 Ft.

További információ a forgalmazó honlapján.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo