fbpx

Rudy Project Protera fejvédő teszt: közel tökéletes

Nagyon hiányzott már a Rudy Project palettájáról egy igazi montis modell! Oké, ott a Windmax, a Sterling és társai, de ezek inkább napellenzővel is ellátható országútis kivitelek. Ennek most vége, a Protera egy ízig-vérig hegyikerékpáros bukósisak.


Persze eddig is vidáman bringáztam terepen a Racemasteremben, de azért ideje volt, hogy legyen trail/enduro fejvédőjük is. A Protera ütős kinézetű, teljesen illeszkedik a mai trendekhez, szerencsére azonban a harsány színek mellett kapható „sima” fekete, szürke és fehér is. Nyilván a kék/narancsot választottam, hiszen illik a Bikemag csapatmezhez!

Az eddig Rudy Project sisakok kényelmével sem volt gondom, de a Protera olyan, mintha a fejemre öntötték volna. Ehhez nem árt tudni, hogy az olasz cég modelljeinek nagyobb része a keskenyebb „ovális” fejekre illeszkedik a legjobban, nem a nagy kerekekre, mint az enyém. A Protera viszont öblösebb, jobban beleül a fejem, nagyobb tarkó és halánték védelemmel rendelkezik. Sok innováció megtalálható benne, az extra lapos Divider Pro pánt állító hevedertől az Adjustable Comfort Fit fejméret állító rendszeren át a cserélhető (színű) Strap Quick-Change pántokig, de aki izzadós mint én is, annak az Airframe  szivacs lesz a megváltás.

Mi is ez? A homlokod feletti részen a szivacsozás nem közvetlenül az EPS habhoz, vagy a fejméret állító rendszerhez csatlakozik mint más fejvédőknél, hanem műanyag rácshoz, ami jelentősen eltartja a szivacsot a héjtól. Így a szellőzés zavartalan alatta és sokkal jobban szárad, vagyis később telik meg izzadtsággal, mint a hagyományos rendszerű szivacsok. Eddig nem sikerült annyira megizzadni benne, hogy annyira megteljen izzadtsággal, hogy az arcomra folyjon, pedig ez nem volt ritka eset előtte.

Héjszerkezete Triple In-Mold technológiával készül, ami azt jelenti, hogy nem csak a felső és a tarkó/halánték részen van “egybesütve” az EPS hab és a külső kemény héj, hanem a sisak alsó részén is, ami sokkal szebbé teszi a kinézetét. Arról nem beszélve, hogy az EPS hab elég érzékeny az UV sugárzásra és a sérülésekre is, így tartósabb lesz a fejvédő ezzel a technológiával.

Érdekes, hogy mára teljesen elmaradt a „lyuk csata” a gyártók között, így senki sem közli, hány szellőzőnyílással látták el, de ezt azért nem nehéz megszámolni. Nem kevesebb, mint 18 nyílás található rajta, melyek egy rendszert képeznek, hiszen hiába áramlik be elöl a levegő, ha nincsenek kiképzett csatornák, és hátul nem tud távozni a meleg és a pára.

Pántjai nagyon könnyen és gyorsan állíthatóak és a már említett Strap-Quick-Change-nek köszönhetően nem csak mosáshoz tudod levenni egy mozdulattal, hanem más színűre is cserélheted, így könnyen illeszthető a bringád, vagy ruháid színéhez. Lehet, hogy valakinek ez úri hóbort, másoknak viszont reális megoldás. Napellenzője állítható, sőt szükség esetén cserélhető. Érdemes viszont a csavarok nyomatékát vásárlás után ellenőrizni, mert nekem az első bringázás közben fellazult, és nagy tempónál „felnyílt”. Azóta nem volt vele gond, tehát húzd meg jól, és ennyi.

Nagyon kényelmes sisakkal volt dolgom, illetve van, hiszen tartós tesztet készítünk róla, a szellőzése az eddig próbált trail sisakok közül a legjobb, a színe pedig telitalálat. Ehhez képest ami a legmeglepőbb, hogy tudásához képest meglepően kedvező árú, bár ezért lehet kapom majd az ívet, de tény, hogy egy csúcs trail sisakért a 39 900 forintos vételár egyáltalán nem sok! A színes pánt pedig 5 900-ért vehető meg hozzá. Természetesen hozzá illő montis szemüveg is érkezett Sintryx néven, aminek a tesztjét szintén hamarosan olvashatjátok!

Forgalmazó: Eyeland Kft.
Elérhetőség:  www.rudyproject.hu
Ajánlott fogyasztói ár: 39 990 Ft

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo