fbpx

XCO világkupa Albstadt: a világbajnokok domináltak!

Első európai versenyéhez érkezett az XCO világkupa-sorozat. A hétvégi eső miatt csúszóssá vált pályán izgalmas versenyeket láthattunk. Beszámoló a magyarok eredményeivel!

Stellenbosch után hosszabb szünet következett, több mint két hónapot kellett várni az elkövetkezendő világkupára, melynek a németországi Albstadt városa adott helyet.

Itt debütált az új elv is, miszerint a pénteki XCC verseny első 16 helyezettje indulhat a vasárnapi elit XCO futam első két sorából. A Cross Country Short Track formátumról a következőket érdemes tudni:

  • ~25 perces futam
  • UCI pontok az első 5 helyezettnek (10-6-4-2-1)
  • Első 16 helyezett sorrendben az XCO verseny első két sorát adja
  • Ugyanazt a kerékpárt kell használni az XCO versenyen, amivel XCC-n indultak

Abstadt XCO pálya 2018

Az albstadti XCO pálya 4,2 km hosszú és körönként 190 méter szintemelkedést tartalmaz. Alapesetben nem tartozik a legtechnikásabb nyomvonalak közé, viszont a versenyt megelőző napokban rengeteg eső esett, így még vasárnap is sáros pályán zajlottak a versenyek.

Nők

Az XCC futam nem hozott nagy meglepetést, Annika Langvad (Specialized) nyert, ezzel megszerezve a „pole pozíciót”. Benkó Barbara (Ghost Factory Racing) remekül versenyzett, 5. helyen zárt, így vasárnap az első sorból indulhatott. A top versenyzők közül egyedül Helen Grobert (Cannondale) hiányzott, visszatért viszont komoly sérüléséből a tavalyi évben sikert-sikerre halmozó Yana Belomoina (CST Sandd American Eagle).

Jolanda Neff – @Bartek Wolinski/RedBull Content Pool

Az 5 körös verseny felvezető körében Kate Courtney (Specialized) állt az élre, őt Gunn-Rita Dahle (Merida), Jolanda Neff (Kross Racing Team) és Pauline Ferrand-Prévot (Canyon-SRAM) követték. A csúszós talaj sokakat már egyből az elején megtréfált, hátracsúszott Annika Langvad és Sabine Spitz (Wiawis) is. Utóbbi még kerekeket is cseréltetett a depóban, abban bízva, hogy a komolyabb mintázatú gumikkal még menteni tudja a versenyt, de végül feladta a küzdelmet. A mezőnyből abszolút kiemelkedett Jolanda Neff, már az első körre fél perc fölötti előnnyel fordult, innentől kezdve megközelíthetetlen volt. Felfelé talán még páran tudták volna tartani a tempóját, de lefelé olyan magabiztossággal haladt, hogy senkinek sem volt esélye felérni rá, így világbajnokhoz méltó rajt-cél győzelmet aratott.

Női dobogó: 2. Belomoina, 1. Neff, 3. Tauber – @Bartek Wolinski/RedBull Content Pool

A második helyen sokáig Alessandra Keller (Thömus) haladt, annak ellenére, hogy két horrorisztikus bukást is bemutatott egymást követő két körben. Az utolsó körben aztán hatalmas csata alakult ki a dobogós helyekért Keller és a CST Sandd American Eagle csapat két versenyzője, Belomoina és Anne Tauber között. Végül mindketten megelőzték a fiatal svájcit, Belomoina visszatérő versenyén 2. lett, míg Tauber megismételte az első világkupán elért 3. helyet. Az 5. pozíciót a hazai pályán élete versenyét teljesítő Elisabeth Brandau (EBE-Racing Team) szerezte meg.

Benkó Barbara az 56. helyen zárt.

Férfiak

Julien Absalon (Absolute Absalon) visszavonulása az albstadti világkupa előtt került bejelentésre, annak ellenére, hogy előzetes információk szerint korábban még teljes szezont tervezett.

Az XCC verseny itt egyből komoly meglepetéssel indult, ugyanis Nino Schurter (Scott-SRAM) technikai probléma miatt egyből a mezőny végére került, majd fel is adta a versenyt. Nem tisztázott, hogy a prototípus stádiumban levő Eagle Etap váltó hibázott-e, vagy egyszerűen csak leesett a lánc, de a világbajnoknak így meg kellett elégedni a 17. rajthellyel. Az új Cannondale FSi nyergében Manuel Fumic (Cannondale Factory Racing) leesett lánc miatt került hátra. Az XCC futamot Mathieu Van der Poel (Corendon–Circus) nyerte, annak ellenére, hogy sajkacsont-törés miatt a hét elején még gipszben volt a keze, másodikként az első világkupát nyerő Sam Gaze (Specialized) zárt.

Érdemes Schurter-t figyelni a jobb szélen

Az XCO futamon Schurter egyből bebizonyította, hogy a 3. sorból is tud olyat rajtolni, hogy egyből a mezőny elejére kerüljön. London olimpiai bajnoka Jaroslav Kulhavy (Specialized) már az első körben feladta a versenyt technikai gondok miatt, majd a Specialized csapat balszerencséjére Samuel Gaze sem bírta a legjobbak tempóját, majd defekt is hátráltatta.

Mathias Flückiger az élről állt ki kereket cserélni

Szintén defekt vetett véget Mathias Flückiger (Thömus) dobogós álmainak, aki vezető pozícióból volt kénytelen kiállni kereket cserélni.

Schurtet a mezőny élén – @Bartek Wolinski/RedBull Content Pool

Schurter győzelmét egyedül Stéphane Tempier (Bianchi) veszélyeztette, de a franciának ismét meg kellett elégednie az ezüstéremmel. A harmadik helyre Van der Poel érkezett, megelőzve Maxime Marotte-ot (Cannondale). Ötödikként Jordan Sarrou (KMC EKOÏ SR Suntour) zárt.

Férfi dobogó: 2.Tempier, 1. Schurter, 3. Van der Poel – @Bartek Wolinski/RedBull Content Pool

Parti András (Waberer’s TREK) 56. lett.

Magyar eredmények:

Benkó Barbara (Ghost Factory Racing) – Elit nők 56.
Parti András (Waberer’s TREK) – Elit férfi 56.
Dina Márton (Magyarország)– U23 férfi 17.
Palumby Zsombor (Magyarország) – U23 férfi 64.
Valter Attila (Magyarország) – U23 férfi 72.

Képek:
RedBull Content Pool – Bartek Wolinski
RedBull TV

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo