fbpx

Rudy Project Fotonyk sportszemüveg teszt: elérhető teljesítmény

Nemrég számoltunk be a 2017-es Rudy Project újdonságokról, és ahogy a cikkben is írtuk, már a helyszínen megkaptuk az első tesztmodellt! Azóta letudtunk vele jópár órányi bringázást, tehát első kézből értesülhettek, milyen lett a megfizethető árú Rudy szemüveg.

CubtQKLVUAE-GdF

Számtalan Rudy Project szemüveget teszteltünk, egy észrevétel vezérfonalként vezet végig a cikkekben. Mégpedig az, hogy elégedettek voltunk velük. Nyilván nem engedhet meg nagy hibákat egy olyan világhírű gyártó, mint az olasz Rudy Project. Ráadásul a tulajdonosok személyesen jelen voltak a Eurobike kiállítás standján, hogy “felügyeljék” a történéseket. Persze lehet, hogy a “non-plus-ultra” hostess lányok látványa is sokat nyomtak a latba, de ezt elnézzük nekik!

Szóval itt a Fotonyk, amely a legtöbb Rudy Project sportszemüveghez hasonéóan Grilamid kerettel készül, Hypoallergén, rendkívül rugalmas, formatartó könnyű thermoplasztik. Egyben jól bírja a gyűrődést, nálam a gyerek egyszer lendületből ráült, de ez nem hatotta meg sem a keretet, sem a lencsét. Tesztmodellünk esetében ez utóbbi egy „egyszerűbb” smoke black lencsét jelent, ami 20 %-os fényáteresztési képességű, vagyis jellemzően napsütésben használható.

ilu_Fotonyk_2a

Akkor sincs gond, ha fényre sötétedő és törhetetlen ImpactX2-es lencsét szeretnél bele, amit a Tralyx-omban nagyon megszerettem. Villámgyors, a víztisztától a majdnem teljesen feketéig tud sötétedni. De nem feltétlenül muszáj a legdrágábbal kérned, hiszen a Multilaser Blue és Orange lencsékkel is választható, amelyek nemcsak trendik, hanem a szemed világát is hatékonyan védik. Arról nem beszélve, hogy a csúcs ImpactX2-es lencsével “felvértezve” mindössze 39 900 forintba kerül az új Fotonyk szemüvegmodell, és a lencse ebben is törhetetlen alapanyagú! 

rudy_project_fotonyk_sportszemuveg_teszt 3 (1)

Az UVA és UVB védelem a Rudy-nál már magától értetődik, akárcsak az állítható orrnyereg. A Vent Controller technológia viszont igazi kuriózum ezen az árszinten, más márkánál nem találkoztam még  “kinyitható” szellőzőkkel. Vannak akik nagyon izzadósak, mint ahogy én is. Sajnos így a lencse hamarabb párásodik, de ha kinyitod a plusz szellőzőket, ez megelőzhető. Nem kell mást tenni, mint azzal a mozdulattal, amivel kipattintanád az „üvegeket”, megnyitod a szellőzőt. Így a két sarokban megjelenik a 2-2 szellőzőnyílás, ami elég hatékonynak bizonyult.

Nézzük először a lencsét! A smoke black kivitel – ahogy már írtam – napos időben ideális választás. Ez olyannyira igaz, hogy szürkületben vagy sötét erdőben már-már zavaró a 20 %-os fényáteresztés, ellenben vízparton még simán elvoltam vele, pedig szemem igencsak fényérzékeny. Egyelőre nem sikerült megkarcolni a lencsét, pedig volt hogy leesett. A lencsék alján alapból van 2-2 szellőzőnyílás, de én a hideg időket kivéve nyitva tartottam a felső négyet is, mivel izzadós vagyok…

Mivel a Fotonyk kedvező árú modell, ezért valahol meg kellett fogni a gyártási költségeket például a Tralyx-hez képest, és ezt többek között a szárakon vehető észre. A gumírozás a szárak végéről hiányzik, de ezzel kapcsolatban amúgy ambivalens érzéseim vannak. Egzakt mérést nem tudok prezentálni és lehet csak megérzés, de nekem olyan mintha a Fotonyk alatt kevésbé izzadna a fejem, mivel a szárakon át több levegő áramlik. Fejem nem éppen csontos, vékony, így a gumírozás hiányát egyáltalán nem érzem, és olyan, mintha tényleg szellősebb lenne.

Screen Shot 2016-12-21 at 22.04.59

És akkor jöjjön az a rész, ami a legvonzóbbá teszi ezt a sportszemüveget, ugyanakkor a legtöbb galibát okozta. Ezek a „bumperek”, vagyis a lencsék aljára felpattintható színes gumik. Ezek nem csak védik a lencsét amikor lerakod a szemüveget, de a bringád vagy ruhád színéhez is igazítóak. Mivel először egy Cannondale Supersix EVO Hi-Mod Disc bringával teszteltem, ezért a zöld fluo bumpert tettem fel. Ez hivatalosan „lime” névre hallgat, de ugyanez a helyzet az „orange fluo”-val is. Ha rásüt a nap, akkor egy kis „glória” keletkezik körülötte, ami főleg hátranézéskor zavaró. Meg lehet szokni, de azért az eredeti fehér szettel határozottan jobb volt a helyzet. A fluo színekkel mindig gond van, mégis szeretjük, mert feltűnőek, és illenek a mai trendekhez. Persze használhatod a “szemcsit” a bumperek nélkül, úgy is teljesértékű sportszemüveg. Illetve a fekete és fehér szín esetében a tapasztalat alapján nincsen ilyen gond. 

Screen Shot 2016-12-21 at 22.33.17

A képen az RX Optical Dock

Összességében ha megnézem, hogy a szemüveg a mellékelt lencsével együtt 29 990 forintba kerül és még a csúcs fényre sötétedős is csak 39 990 forint, akkor az több mint jó vétel! Aki szemüveges, díjazni fogja, hogy a Fotonyk többféleképpen dioptrizálható! Egyrészt a legrégebbi, legegyszerűbb RX INSERT megoldással is kompatibilis. Ez egy belső bepattintható keret, amibe az optikus dioptriás lencsét csiszol. Másik lehetőségnek ott az RX OPTICAL DOCK, amikor már maga a lencse dioptrizált. Ez 6-os bázisgörbületű lencsét jelent, ami még mindig költségtakarékos megoldás, és tetszetősebb mint a bepattintós változat. És persze használható a csúcs RX DIRECT megoldás is, amelyet Olaszországban csiszolnak bele, fényre sötétedő, törhetetlen alapanyagú, teljes keresztmetszetében dioptriázott és prizmakompenzált! Nyilván minél több technológiát tartalmaz a megoldás, annál drágább, de legalább megvan rá a lehetőség, nemúgy, mint más gyártóknál!

Valójában alig éreztem a Fotonyk hátrányát a csúcs Tralyx-hez képest, ami persze pont annyival jobb, hogy kívánatos legyen. Friss hír, hogy jövő évtől Parti Andris olimpikonunk is ilyennel fog versenyezni!

Forgalmazó: Eyeland Kft.

Elérhetőség: www.rudyproject.hu

Ajánlott fogyasztói ár: 29 990 forinttól.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo