fbpx

Rubena 2015 az Eurobike kiállításon – gumik minden méretben!

A cseh cég kínálata rendkívül szerteágazó. Ha jó gumikra vágyunk elfogadható áron, akkor érdemes megfontolni a Rubena modelljeit. Nézzük a jövő évi választékot!

Rubena stand a 2014-es Eurobike kiállításon

Rubena stand a 2014-es Eurobike kiállításon

A stand felépítése nem sokat változott tavalyhoz képest, szakáganként csokorba gyűjtve nézhettük meg a külsőgumikat, míg a tubeless átalakító készlet, a különböző belsők és a tavalyi év szenzációja, az Eurobike Award nyertes GAADI TUBE vitrinekben kaptak helyet. A látogatók folyadékpótlásról is gondoskodtak a csehek, természetesen nem mással, mint egy pohár frissen csapolt pilseni sörrel.

Belsők különböző felhasználásra

Belsők különböző felhasználásra

Az eddigiekhez képest fontos változás, hogy jövő évtől kezdve a cross country és maraton versenyzésre szánt Top Design modellek kizárólag Tubeless Supra változatban lesznek kaphatóak. Ez hajtogatható, aramid peremes felépítést takar, amit használhatunk hagyományos módon belsővel, vagy belső nélkül is, átalakított illetve gyári UST rendszerként. Ennek ellenére nem nehezek a gumik, általánosságban elmondható, hogy tömegük 500-600 gramm között van kiviteltől függően, viszont az oldalfaluk strapabíró, nem hártyavékony, mint egyes német gyártók könnyű modelljeinél.

Rubena Top Design Tubeless Supra gumik

Rubena Top Design Tubeless Supra gumik

A paletta bemutatását az apró mintázatú, döngölt, száraz talajra szánt Zefyros bemutatásával kezdjük. A csúcs Rubena gumik közül ez a legkönnyebb és ennek a legkisebb a gördülési ellenállása is. 26”-os és 29”-es változatokban készül, a szélesség 2,1” vagy 2,25” lehet.

Rubena Zefyros 29" Grey Line

Rubena Zefyros 29″ Grey Line

A Zefyros kivételével mindegyik Top Design külső elérhető mindhárom MTB kerékmérethez. Gumikeverékből kétféle van, az egyszerűbb CRX, illetve a kétkomponensű Grey Line, aminél a futófelület közepe strapabíróbb, míg két oldalon futó szürke csík puhább, jobban tapadó anyagból készül.

Rubena Scylla 27,5" Grey Line

Rubena Scylla 27,5″ Grey Line

Általános használatra, változatos talajviszonyok közé a Scylla lehet a legjobb választás. Az XC világkupákat járó SRAM Rubena TREK versenyzői, köztük Csehország egyik legsikeresebb MTB versenyzője, Jan Skarnitzl is legtöbbször a Scylla gumit választja a versenyekre.

Rubena Charybdis 27,5" Grey Line

Rubena Charybdis 27,5″ Grey Line

Saras, nedves körülmények között a Charybdis ajánlott. Keskenyebb, mint többi csúcs Rubena modell, a bütykök is magasabbak és az öntisztuló képessége is kiváló.

Rubena Kratos CRX

Rubena Kratos CRX

A köves, gyökeres, technikás ösvények leküzdéséhez jó partner lehet a Kratos. Az agresszív mintázatú külső, tapadása már all mountain használatra is elég lehet.

Rubena 2015 drótperemes MTB gumik

Rubena 2015 drótperemes MTB gumik

A sport és hobby szériába tartozó gumik drótperemes kialakításúak, de a mintázatot nézve nem kötöttek kompromisszumot a csehek a kedvezőbb árú gumiknál sem. A Scylla és a Charybdis mellett egy új modell mutatkozik be jövőre.

Rubena R12 Tomcat "White Lines"

Rubena R12 Tomcat “White Lines”

Az R12 Tomcat elérhető lesz két méretben (29″x2,1″ és 27,5″x2,1″), CLASSIC (drótperemes) kivitelben: – teljesen fekete színben – és “White Stripes” változatban is. Átlagosnál durvább mintázat jellemzi, közepesen megterhelőtől egészen a változóan nehéz terepkörülményekhez. A külsőgumi hatékonyan küzdi le a sziklás, törmelékes és egyúttal puhább (homok, sekély sár) felületeket is. A gumi kiváló tapadásával biztonságos kerékpározást, uralhatóságot tesz lehetővé még kanyarokban is, magas öntisztuló képességgel párosulva.

Rubena 2015 MTB gumik extrém felhasználásra

Rubena 2015 MTB gumik extrém felhasználásra

Extrém vonalon már bevált modellek közül válogathatnak majd az érdeklődők. Ilyen a Kratos szélesebb, enduro változata vagy a bike parkokba szánt Defender modell. A tavaly bemutatott Defender Speed még annyira nem terjedt el, de érdemes kipróbálni. A gyártó alapvetően slopestyle gumiként kategorizálja, nem túl technikás, aszfaltos és döngölt talajos részeken kiváló a tapadása. Én július óta használom ezt a modellt és meg vagyok vele elégedve, a tapadás az említett talajviszonyok mellett remek, a gördülési ellenállás meglehetősen kicsi, nem kopik túl gyorsan és eddig csak saját hibámból kaptam vele defektet. Enduro és freeride vonalon az említett Kratos mellett a Highlander és Triton XFR modellek kaphatóak.

Rubena 2015 városi és trekking gumik

Rubena 2015 városi és trekking gumik

A csehek évente 6 millió külsőgumit és 10 millió belsőt gyártanak, így érthető, hogy a paletta nem csak mountain bike gumikra korlátozódik. Rengeteg trekking és városi felhasználásra szánt abroncs is szerepel a palettán, ezek közül a 28”-os Cityhopper modellen akadt meg a szemem a friedrichshafeni kiállításon. Négy különböző színben készül: fekete, barna, vajszínű és szürke. A megerősített oldalfalnak és konstrukciónak köszönhetően pedelec bringákhoz is használható, sőt fényvisszaverő csíkkal is ellátták.

Rubena Cityhopper

Rubena Cityhopper

Nekem meglepetés volt, hogy a Rubena négy féle szögesgumit is készít.

Rubena Froster

Rubena Froster

A Froster 26”-os kerékmérethez passzol, míg a Gripper Ice 700C-s trekking gumi, amit akár 29”-es montira, vagy cyclocross gépre is felszerelhetünk télen. Időjárástól függően választhatjuk a 120 vagy a 240 szöges verziókat.

Rubena Gripper Ice

Rubena Gripper Ice

Országúton a Phoenix modell jelenti a csúcsot, 23 mm-es szélességben kapható meglehetősen könnyű, 190 grammos tömeggel.

Rubena Phoenix

Rubena Phoenix

Tavaly forradalmi újításként robbant be a Rubena GAADI Tube belsője, ami jelentősen megkönnyíti a szerelést defekt esetén.

Rubena GAADI Tube

Rubena GAADI Tube

Lényege, hogy két vége van, úgymond „kígyó” kialakítású, így nem kell a kereket kivenni ahhoz, hogy a belsőt lecseréljük. Nyilván, ha hagyományos belsőt cserélünk, azt valahogy el kell vágni, hogy ki tudjuk venni, de sok esetben még így is jobban járunk.

Rubena GAADI Tube egyik vége

Rubena GAADI Tube egyik vége

Különösen nagy előny lehet a GAADI Tube használata sárvédős, agyváltós, nem gyorszáras agyakkal szerelt bringák esetén. Méreteket és szeleptípusokat tekintve teljes a paletta.

Rubena Tubeless Supra átalakító készlet

Rubena Tubeless Supra átalakító készlet

A cikk elején bemutatott Tubeless Supra rendszer összerakásához szerepel a kínálatban latex tej, és hagyományos felnikhez tubeless átalakító készlet is. Ha már amúgy is Tubeless kialakítású gumit veszünk érdemes befektetni az átalakító készletbe is. A befektetés megközelítőleg három belső ára, így hosszabb távon anyagilag is jobban járhatunk vele, mintha belsőket cserélgetnénk.

Rubena modellek minden kerékmérethez

Rubena modellek minden kerékmérethez

Összességében elmondható, hogy a Rubena termékei ár-érték arányban a legjobbak között vannak a piacon, ha gumivásárlás előtt állunk érdemes számításba venni a cseh cég modelljeit.

További hazai Rubena információk: http://www.rubena.co.hu/

Facebook elérhetőség: Rubena Kereskedelmi Kommunikáció – Magyarország

01_Logotyp_RUBENA-WinnersChoice_neg_MAC-rohy

(X)

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo