fbpx

Roglic nyerte a szlovén országúti bajnokságot

Európa első 2020-as országúti nemzeti bajnokságát Szlovéniában rendezték a hétvégén, amit izgalmas csatában Primoz Roglic nyert meg Tadej Pogacar előtt.

Fotó: Team Jumbo-Visma

A szlovén kerékpáros szövetség június elején érdekes bejelentést tett, míg Európában még sok helyen a koronavírussal küzdenek és az UCI által ajánlott augusztus végi időpontot is korainak tartják, addig a szlovénok az eredeti időpontnak megfelelően rendezik az országúti nemzeti bajnokságukat, azaz június utolsó hétvégéjén, pontosabban 2020-ban egy héttel korábban, amit eredetileg az olimpia miatt hoztak előre. Azzal érveltek, hogy ebben az időszakban minden nagy versenyző otthon tartózkodik, így teljes mezőnnyel tudják megrendezni a versenyt amire mostanában nem volt példa náluk, és mivel Szlovéniában a járványt gyakorlatilag teljesen sikerült még kezdő stádiumában megállítani, ennek köszönhetően az intézkedések is megengedik az OB rendezését. Így történt, hogy június 21-én a legnagyobb szlovén nevek mind rajthoz álltak egy 2020-ban egyedülálló eseményen.

A férfi mezőnyre 146 km várt, mely 6 körből és a végén egy 8 km hosszú átlag 7,9 %-os emelkedőből állt, ezzel biztosítva, hogy 2020-ban a legerősebb szlovén fogja nyerni a nemzeti színű mezt. A körözés közben a Ziga Horvat (Adria Mobil), Jan Tratnik (Bahrain McLaren), Nik Cemazar (KK Kranj) és Matic Groselj (Ljubljana Gusto) négyese szökött meg, és az előnyük a két percet is elérte. A szökevények közül először Horvat, majd Groselj szakadt le, és végül csak Tratnik és Cemazar tudta megkezdeni a mindent eldöntő hegyet előnnyel a Primoz Roglic, Tadej Pogacar, Janez Brajkovic, Matej Mohoric üldözők előtt. Gyorsan kiderült, hogy Roglic és Pogacar kilógnak a mezőnyből, hamar bedarálták a szökevényeket a hegyen és együtt érkeztek az utolsó 2 km-re. Roglic a végén lerázta a hátsó kerekén lógó Pogacart és végül 10 mp előnnyel nyerte a szlovén bajnokságot. A harmadik helyen Mohoric ért célba 39 mp hátránnyal.

A nőknek 68 km volt a penzum az ob-n, ahol két kört és az említett emelkedőt kellett teljesíteni. Itt az Ale BTC Ljubljana versenyzője Ursa Pintar bizonyult a legjobbnak, aki 14 másodperccel verte Kela Spernt, míg a harmadik helyezett Urska Zigart már több, mint 9 percet kapott az elsőtől. A verseny alakulásáról túl sok információnk nincs, valószínűleg az első két versenyző szökésből ért haza, akiket hátul nem üldöztek.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo